Ion Stelian îi cere demisia prefectului Silviu Coșa

USR a organizat un miting din cauza faptului că prefectul Silviu Coșa amână organizarea unui referendum pentru demiterea primarului inculpat din Agigea, Maricel Cîrjaliu. Detalii aici.

La două zile de la eveniment, prefectul a avut o reacție, urmată de o contrareacție a liderului USR, Stelian Ion, care i-a cerut demisia.

Iată ce spune prefectul:

„Prin acțiunea din dosarul 2810/118/2022, USR și Ciobanu Gabriel, membru USR, au solicitat instanței ca subsemnatul să fie obligat să soluționeze cererea de referendum pentru demiterea primarului din Agigea.

Doar că domnii de la USR nu au luat în considerare faptul că, în această cauză, a fost demarată o acțiune penală, privind posibila nelegalitate a unor semnături. Semnături fără de care condiția legală, cea care stă la fundația solicitării referendumului, de atragere a unui procent de 25% din totalul locuitorilor, nu mai este îndeplinită.

După ce a jucat rolul de brav apărător al legii, tocmai fostul ministru al justiției, conducător al politicienilor USR Constanța, îndeamnă la comiterea unei posibile infracțiuni.

Instituția Prefectului a explicat petenților, în scris, toate aceste aspecte, drept pentru care aceștia, înțelegând confuzia în care trăiau, la termenul de judecată din data de 13 iulie 2022, și-au modificat acțiunea. Așadar, avem în față un nou termen, tocmai în 13 octombrie 2022.

Totul determinat de aceleași bâlbâieli ale unor oameni care mai întâi acționează și după aceea gândesc. De aceeași incapacitate de a înțelege legislația, care le-a guvernat activitatea. De aceeași lipsă de respect față de cetățeni, care a condus la dizolvarea Consiliului Local Agigea pentru inactivitate.

Este o mare diferență între postarea pe Facebook și actul administrativ. Tocmai de aceea avem un Consiliul Local dizolvat, pentru că aleșii locali ai comunei nu au putut face această deosebire. Nu au adoptat niciun act administrativ în favoarea celor care i-au ales, pe parcursul unui an de zile. Doar postări și comentarii pe rețelele de socializare.

Acum, o țară întreagă arată cu degetul județul Constanța, singurul în care un Consiliu Local a fost considerat de instanță atât de inapt, încât a fost dizolvat. Prin amânarea cauzei pentru 13 octombrie, USR nu își dorește altceva decât să tragă de timp pentru postări și proteste. Singurele lucruri pe care este în stare să le facă.

Voi rămâne de partea legii și voi aplica dispozițiile acesteia și ale organelor abilitate, nepărtinitor, chiar dacă nu toți cei implicați au maturitatea administrativă necesară pentru a înțelege acest lucru.”

Iată și reacția lui Stelian Ion:

„Un județ atât de mare și important cum este Constanța merită un prefect profesionist și onest.

N-a fost să fie tura asta! Ne-am ales cu un prefect urechist, care nu stăpânește nici cele mai elementare noțiuni juridice, care este pus pe combinații politice, în sprijinul unui individ certat grav cu Codul penal și care, pe deasupra, mai și minte fără pic de jenă.

Silviu Coșa, căci despre el este vorba, a blocat abuziv procedura pentru referendumul de demitere a primarului din Agigea, trimis în judecată de DNA, sub pretextul formulării unor plângeri penale legate de autenticitatea semnăturilor depuse în susținerea referendumului.

După două zile de la protestul organizat de colegii din USR Agigea din fața prefecturii, pe care l-am susținut și la care am participat, dl. prefect reacționează postând aberații și minciuni pe FB.

Să le luăm pe rând:

1. Spune că ne-ar fi comunicat faptul că organele de urmărire penală ar fi demarat acțiunea penală pentru comiterea unor infracțiuni legate de autenticitatea semnăturilor. Fals!

Dl prefect nu face diferența între simpla depunere a unei sesizări penale, pe care o poate face oricine împotriva oricui, organul de cercetare penală fiind obligat să-i dea număr de înregistrare, să o așeze între coperțile unui dosar și să facă minime verificări, și punerea în mișcare a acțiunii penale, care este o fază mai înaintată a cercetării penale și care presupune identificarea unui inculpat, existența unor probe care să conducă spre concluzia unei vinovații penale. În niciun moment nu ni s-a comunicat nici de către prefect, nici de către vreun organ de cercetare penală că ar fi începută urmărirea penală împotriva cuiva, cum în mod eronat lasă să se înțeleagă prefectul.

2. Spune că, urmare a unei asemenea informații pe care am fi primit-o legată de o presupusă demarare a acțiunii penale, am fi înțeles, vezi Doamne, cum stau lucrurile și ne-am fi modificat acțiunea din contencios îndreptată împotriva sa. Absolut fals!

Modificarea și completarea acțiunii depuse inițial nu au nicio legatură cu nicio informație cu privire la aceste plângeri penale!

3. Sugerează că USR ar tergiversa voit judecarea cauzei pe care chiar USR a intentat-o pentru a-l putea critica pe prefect până în toamnă. Fals! În plus, arată că prefectul este un om interesat mai degrabă de jocuri politice decât de asigurarea respectării legii.

Modificarea sau completarea unei acțiuni este un act de procedură la care se recurge destul de des de către avocați pentru a spori șansele de reușită ale unei acțiuni în instanță. Evident că atunci când, după depunerea acțiunii, mai primești un act de la pârât, la primul termen poți cere instanței și anularea acelui nou act. Modificarea/completarea o poți face numai până la primul termen de judecată, nu până la calendele grecești.

4. Ceea ce arată însă și lipsa de caracter a acestui personaj politic este critica adusă colegilor mei din consiliul local Agigea. La începutul mandatului, în situația complicată creată de abuzurile primarului din Agigea, aceștia i-au cerut îndrumarea prefectului, potrivit competențelor care îi revin. La acel moment, același prefect, Silviu Coșa, le indica acestora conduita de urmat, lăsând să se înțeleagă că primarul este cel care comite abuzul. Colegii din consiliul local Agigea au acționat ținând cont de aceste îndrumări și s-au trezit cu consiliul local dizolvat. Acum, după ce PSD și PNL s-au pupat pe gură, s-a schimbat și opinia prefectului, care a ajuns a-l sustine vârtos pe primarul PSD cu probleme penale.

Domnule Coșa, e adevărat, administrația nu se face pe FB, dar lupta colegilor noștri din Agigea împotriva abuzurilor primarului de la Agigea nu a fost pe FB! Și știți bine asta!

Administrația nu se face nici cu aroganță, și nici făcând legea preș, așa cum ați procedat dumneavoastră, luând de bun modelul PSD-PNL!

Având în vedere că această funcție este o pălărie prea mare pentru dumneavoastră, că ați dovedit crasă lipsă de profesionalism, aroganță și apucături de politruc și că mințiți cu atâta lejeritate, ar trebui să vă dați grabnic demisia! Nu mai cred nicio clipă că vă puteți corecta.

PS. Cum ziceați că e cu ucrainenii din Constanța? Niște turiști, nu? Nu merită să ne batem noi capul cu ei… Asta că mi-am amintit de cât cinism sunteți capabil.”
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Distracție pe litoral: grătare pe plajă

Thu Jul 14 , 2022
Un grup de persoane a fost surprins în timp ce făcea grătare pe o plajă de pe litoral. Domnii puneau carnea pe grătar, în timp ce doamnele încinseseră un dans. „Au aprins și artificii, ca la revelion.”, a spus un constănțean, care ne-a trimis imaginile. Acestea au fost surprinse pe […]

V-ar putea interesa și: