IPS Teodosie a răbufnit: „Așa nu se mai poate! Nu vă mai bateți joc de noi!”

Primarul Vergil Chițac și IPS Teodosie au opinii divergente

Primarul Vergil Chițac a reacționat, ieri, la scrisoarea deschisă prin care IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, cerea renunțarea la restricțiile impuse de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, pentru ca cei care doresc să meargă în pelerinaj la peștera Sf. Andrei.

„Aici e dreptatea lui Solomon. Eu am avut o discuţie pe tema asta cu Înalt Prea Sfinţia Sa şi mi-a argumentat că aşa cum omul are nevoie de hrană fizică, aşa are nevoie şi de hrană spirituală. Şi că e o parte a drepturilor fundamentale, dreptul la credinţă. Pe mine, pe de altă parte, toată viaţa m-a guvernat ştiinţa. Eu cred că regulile trebuie respectate în cazul ăsta. Voi avea o discuţie foarte serioasă cu IPS Teodosie, fiindcă nu putem să expunem lumea”, a spus primarul miercuri seară, la B1 TV.  

El a mai declarat că nu înţelege această situaţie în contextul în care foarte multe feţe bisericeşti au fost infectate cu noul coronavirus, ba chiar unii preoţi chiar au murit.

„Cred că şi Arhiepiscopia trebuie să respecte regulile”, a declarat Chiţac.

IPS Teodosie i-a răspuns astăzi spunând că „așa nu se mai poate”:

„Domnule primar,
Cu tot respectul, ceea ce spuneți dvs. nu este valabil în cazul unor simple decizii discriminatorii, nu legi, luate fără consultarea celor implicați.
A ignora nevoile spirituale ale comunității, sau a le trata discreționar față de cele materiale, este un semn al secularizării Statului, care pare că a uitat că Biserica poate fi partener de dialog. Constituția spune însă că Statul trebuie să fie neutru religios, nu religios, nu ateu, nu secularizat, nu laic.
Credincioșii noștri au stat destul în frig, în ploaie, în soare, sau oriunde li s-a indicat, în vreme ce alții au putut folosi confortabil metroul, mall-ul sau alte temple economice.
Așa nu se mai poate! Nu vă mai bateți joc de noi! Nu faceți religie din economie, luptându-vă cu cultele ca și cum v-ar fi dușmani, nu parteneri sociali.
Avem rugămintea de a fi consultați și noi atunci când se iau decizii care ne privesc. Așa ar fi democratic.”

COMPLETARE Ce i-a răspuns premierul

Premierul Ludovic Orban l-a sfătuit pe IPS Teodosie să îndemne credincioşii la respectarea regulilor de protecţie sanitară, în contextul în care Constanţa este în carantină. Şeful Executivului a adăugat că nu sunt interzise slujbele, însă ele sunt organizare în anumite condiţii deoarece este o zonă carantinată.

„La Constanţa este o situaţie specială, pentru că municipiul Constanţa este în carantină. La propunerea DSP, cu avizul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, s-a emis decizia de carantinare a Constanţei. În decizia de carantinare a Constanţei există şi o prevedere legată de regulile privitoare la desfăşurarea slujbelor, pelerinajelor. Nu se interzic slujbele. Ele se organizează în anumite condiţii, pentru că este zonă carantinată. Asta nu e o chestiune generală, ci este o măsură care a fost impusă într-o zonă carantinată, pentru că, din păcate, în Constanţa ne-am confruntat cu o creştere a numărului de cazuri şi autorităţile judeţene au considerat că este necesară această decizie de intrare în carantină”, a explicat premierul, după întâlnirea la Ministerul Economiei cu Virgil Popescu şi Nicuşor Dan pe tema Elcen şi a încălzirii în Bucureşti. 

Prim-ministrul l-a îndemnat pe Arhiepiscopul Tomisului să sprijine respectarea regulilor.

„Cred că orice om trebuie să aibă grijă de sănătatea oamenilor. Sfatul meu sincer către Înaltpreasfinţia Sa Teodosie este să îndemne credincioşii la respectarea regulilor, pentru că aceste reguli nu sunt făcute ca să împiedice credincioşii să se roage sau să participe la pelerinaje sau alte activităţi, ci sunt făcute ca să apere sănătatea şi eu cred că orice om trebuie să aibă grijă de sănătatea oamenilor”, a concluzionat şeful Guvernului.

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
energia residence
Constanta-financiara-sigla-jpg

Un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.