
Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, afirmă că va contesta în instanţă restricţiile care ar putea fi impuse credincioşilor care doresc să meargă, în 30 noiembrie, la Mănăstirea „Peştera Sfântului Apostol Andrei”, precizând că el nu se mulţumește „cu nişte restricţii care n-au logică şi care ne restrâng drepturile noastre de închinători”.
Arhiepiscopul Tomisului a declarat, în cadrul unei emisiuni de la Radio Dobrogea, că oamenii nu pot fi împiedicaţi să ajungă la Mănăstirea „Peştera Sfântului Apostol Andrei”.
„Eu voi începe demersurile, îmi caut nişte avocaţi foarte serioşi, pentru că nu putem să fim împiedicaţi să mergem la vatra noastră părintească, la originea noastră spirituală. Vom ţine toate regulile, este un loc atât de larg acolo. Cum să nu ajung eu la Peşteră în ziua Sfântului Andrei? Este imposibil. Şi cum să nu ajungă constănţenii acolo? Dar eu cred că pot să ajungă toţi românii. Este adevărat Apostolul tuturor românilor. Aici nu este o sărbătoare locală, este o sărbătoare naţională, şi chiar a fost pusă în calendar ca sărbătoare naţională, sărbătoarea Sfântului Andrei, alături de 1 Decembrie, de asemenea sărbătoare naţională, care ţine de unirea tuturor românilor într-o singură ţară”, a explicat IPS Teodosie.
El a afirmat, la radioul Arhiepiscopiei, că va merge în instanţă să susţină drepturile, precizând că nu se va mulţumi cu „nişte restricţii care n-au logică şi care ne restrâng drepturile noastre de închinători”.

„Eu voi face toate demersurile. De azi într-o săptămână când ne vedem trebuie să avem deja. Vom merge chiar să ne susţinem drepturile noastre de închinători, în instanţă. Eu nu mă mulţumesc cu nişte restricţii care n-au logică şi care ne restrâng drepturile noastre de închinători. Vreau ca toţi cei care întrebaţi şi doriţi să ajungeţi la Sfântul Andrei, cred că doriţi sincer, să îmi susţineţi acest demers, pe care îl voi înainta prin jurişti, ca să ne lămurim, să nu fie cu o zi înainte interdicţia că n-avem voie. Trebuie să avem chiar o sentinţă în sensul acesta şi vom face o intervenţie. De mâine voi vorbi despre aceasta, eu am vorbit şi mai înainte şi voi căuta cei mai iscusiţi jurişti, care deja m-au căutat şi mi-au spus că mă vor susţine în demersul de a avea sărbătoarea Sfântului Andrei”, a transmis Arhiepiscopului Tomisului.
În fiecare an, în 30 noiembrie, IPS Teodosie oficia Sfânta Liturghie, împreună cu ierarhi invitaţi din ţară şi din străinătate, preoţi şi diaconi, la Mănăstirea „Peştera Sfântului Apostol Andrei” din apropierea localităţii Ion Corvin. La manifestările religioase erau prezente anual peste 10.000 de persoane.
Adevăr sau mit?
Pe harta creștinismului românesc, peștera Sf. Andrei ocupă un loc de cinste. I se spune, nici mai mult, nici mai puțin decât „Betleemul neamului românesc”. Expresia este preluată dintr-un comunicat al Arhiepiescopiei Tomisului. Există însă voci care spun că vorbim mai mult de un mit decât de realitate. Arhiepiscopia Tomisului amintește că pe 30 noiembrie este cinstit Sf. Andrei, ocrotitorul României și primul Apostol al Mântuitorului, care a adus cuvântul Evangheliei pe pământul Dobrogei de astăzi. Sfântul Apostol Andrei s-a născut în Betsaida, localitate aflată pe malul lacului Ghenizaret din Galileea, şi este fratele Sfântului Apostol Petru. Petru și Andrei au renunțat la îndeletnicirea de pescari, i-au urmat lui Hristos și, după Învierea Domnului, au devenit „pescari de oameni”. Sfântul Apostol Andrei a propovăduit Evanghelia în ţinuturile Bitiniei, Traciei, Macedoniei şi Sciţiei Minor, adică Dobrogea de astăzi, în cetăţile Tomis, Callatis şi Histria. De aceea este cunoscut drept „apostolul românilor”. Conform istoricilor bisericești, Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat în cetatea Patras, din Grecia de astăzi, prin răstignire, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, numită „crucea Sfântului Andrei”.
Părerile sunt însă împărțite. Teodor Baconschi, absolvent al Institutului Teologic Universitar din București, fost ministru de Externe, a publicat pe Facebook argumente care pun în altă lumină afirmațiile Arhiepiscopiei Tomisului. ”În primul rând, Eusebiu de Cezareea spune că Andrei ar fi fost și prin Scythia, dar nu știm dacă era Maior sau Minor. În al doilea rând, chiar să fi ajuns cu corabia pe la coloniile grecești de pe litoral, nu români a întâlnit acolo. Creștinismul a fost adoptat de popoarele lumii în două feluri: prin convertirea Regelui (Armenia, Ungaria, Rusia etc.) sau prin difuziune lentă. La noi a ajuns prin soldații romani, deodată cu religia masculină mithraică, și a iradiat peste limesul dunărean prin horepiscopii bizantini din secolele IV-IX.”
daca ips nu are logica sa inteleaga logica atunci ii spunem ca biserica inseamna aglomeratie iar asta usureaza raspindirea moimei In grecia acum se fac slujbe cu usa inchisa fara oameni si nimeni nu contesta asta Daca inca nu este convins de pericol atunci secretarii sai sa-l informeze citi preoti de diferite ranuri au murit din cauza asta Eu stiu intimplator de doi stareti de minastire Spun despre ei pentru ca se zice ca minastirile sint un cadru restrins greu de ,, atacat,, si totusi…Un bun crestin se poate inchina si in cadru privat Si tot expl din grecia este faptul ca sint o multime de minibisericute cu diferite hramuri unde nu se fac slujbe curent ci doar in ziua cu hramul respectiv dar sint deschise non stop si unde omul poate veni cind vrea spre a aprinde o luminare sau a se reculege in cadru mai intim nu cu fast asa cum prefera ips