Patriarhia Română a anunțat că Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va fi cercetat pentru încălcarea repetată a hotărârilor Sfântului Sinod privind implicarea clericilor în campanii electorale.
Decizia vine după declarațiile controversate ale ierarhului în cadrul unui interviu oferit publicației franceze Le Figaro, în care l-a susținut deschis pe candidatul independent Călin Georgescu.
Declarațiile lui Teodosie pentru „Le Figaro”
În interviul acordat, ÎPS Teodosie a descris candidatura lui Călin Georgescu ca fiind „mai mult decât politică”, susținând că acesta este „un om al lui Dumnezeu”. Arhiepiscopul a subliniat originile religioase ale candidatului și a afirmat că majoritatea credincioșilor din eparhia sa împărtășesc această opinie.
„Fac asta, cu vocea tremurând de emoție, pentru că este mai mult un om al lui Dumnezeu decât un politician. Este un credincios, nepot și strănepot de preot, care apără valorile creștine și se interesează de viața de zi cu zi a românilor”, a declarat Teodosie. El a adăugat că „domnul Georgescu este un trimis al lui Dumnezeu” și a criticat „oponenții care slujesc diavolului”.
ÎPS Teodosie a transmis un mesaj de reconciliere față de Vladimir Putin, ignorând complet contextul invaziei Ucrainei: „Nu trebuie să ne fie frică de Vladimir Putin, care este un om al păcii, dar și un constructor de biserici.”
De asemenea, arhiepiscopul a sugerat că sacrificiile impuse de sprijinirea Ucrainei ar trebui reconsiderate: „Oamenii de aici sunt la capătul răbdării, pentru că Biden le-a ordonat să se sacrifice pentru a ajuta Ucraina. De aceea apreciez că Călin Georgescu, la fel ca Donald Trump, are curajul să vorbească despre pace.”
Patriarhia Română se delimitează ferm
Reacția Patriarhiei Române nu a întârziat să apară. Într-un comunicat oficial, instituția s-a distanțat categoric de declarațiile Arhiepiscopului Tomisului și a reamintit că implicarea clericilor în politică este interzisă de hotărârile Sfântului Sinod încă din 2008.
„Patriarhia Română se delimitează ferm de afirmațiile făcute de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie. În proxima ședință de lucru a Sfântului Sinod, cazul Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie va fi cercetat pentru încălcarea repetată a hotărârilor Sfântului Sinod privind campaniile electorale”, se arată în comunicatul Patriarhiei.
Reguli stricte pentru clericii BOR
Hotărârile Sfântului Sinod stipulează clar că arhiereii, preoții, diaconii și monahii din cadrul Bisericii Ortodoxe Române nu au voie să participe la campanii electorale sau să sprijine public vreun partid politic. Biserica Ortodoxă Română își afirmă astfel neutralitatea politică, considerând că aceasta este esențială pentru păstrarea încrederii credincioșilor.
Un nou episod controversat pentru Arhiepiscopul Tomisului
ÎPS Teodosie nu este la prima abatere de acest fel. De-a lungul timpului, Arhiepiscopul Tomisului a fost implicat în mai multe controverse, de la interpretarea proprie a măsurilor sanitare în pandemie, până la declarații contradictorii privind diverse subiecte politice și sociale. Acest nou episod riscă să-i aducă sancțiuni severe, inclusiv măsuri disciplinare din partea Sfântului Sinod.
Situația îl plasează pe Arhiepiscopul Tomisului într-o lumină delicată, Patriarhia Română fiind hotărâtă să reafirme principiile de neutralitate politică ale instituției. Rămâne de văzut ce decizie va lua Sfântul Sinod în acest caz, dar este clar că implicarea clericilor în politică este un subiect sensibil, cu impact major asupra imaginii Bisericii Ortodoxe Române.
Recomandări:
Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, poate fi judecat pentru cumpărare de influență
Ești bolnav? IPS Teodosie spune să faci ce zice preotul, nu medicul
IPS Teodosie: Dacă sunteți deocheat, rugați-vă necontenit, împreună cu preotul
IPS Teodosie: Nu mai mergeți la sala de sport, faceți metanii
IPS Teodosie: fetițele nu ar trebui să poarte cercei
IPS Teodosie: Rugăciunile fumătorilor „nu prea se iau” în considerare
IPS Teodosie se roagă la Dumnezeu să aducă ploaie în Constanța – tehnologia nu intră în ecuație
IPS Teodosie, o nouă controversă: „O femeie căsătorită nu trebuie să umble cu capul descoperit”
Pe dilimache nu il duce nimeni la Palazu? Cum e posibil sa avem un securist comunist rusofon drept IPS?