IPS Teodosie insistă că bărbatul care se căsătorește cu o femeie divorțată din dorința sa săvârșește un adulter, citează din Matei și dojenește jurnaliștii

ips teodosie

Arhiepiscopia Tomisului a afirmat, luni, că declaraţia Înalt Prea Sfinţitului Teodosie conform căreia un bărbat necăsătorit comite adulter dacă se căsătoreşte cu o femeie care a vrut să divorţeze este una în acord cu învăţătura creştin-ortodoxă. Instituția a citat din apostolul Matei pentru a-și apăra punctul de vedere și i-a dojenit pe jurnaliști.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului au transmis luni, un punct de vedere în legătură cu un răspuns dat de ÎPS Teodosie unui ascultător al Radio Dobrogea, în data de 7 februarie, care întrebase dacă este un păcat pentru un necăsătorit să se căsătorească cu o femeie care este divorţată.

„Potrivit învăţăturii Mântuitorului nostru Iisus Hristos divorţul nu poate fi transformat într-o bagatelă şi totodată nu poate fi invocat de către unul dintre soţi decât atunci când celălalt soţ comite păcatul adulterului: «S-a zis iarăşi: Cine va lăsa pe femeia sa, să-i dea carte de despărţire. Eu însă vă spun vouă: Că oricine va lăsa pe femeia sa, în afară de pricină de desfrânare, o face să săvârşească adulter, şi cine va lua pe cea lăsată săvârşeşte adulter» (Matei 5, 31-32). În cazul indicat de către ascultătorul Radio Dobrogea, respectiv al posibilităţii căsătoriei dintre un bărbat necăsătorit şi o femeie divorţată, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie a răspuns în acord cu învăţătura creştin-ortodoxă, aplicabilă propriilor credincioşi (Cf. Statut BOR art. 8, alin. 3), că preotul trebuie să lămurească în ce condiţii a avut loc divorţul, astfel încât bărbatul ortodox necăsătorit să nu se facă părtaş la un păcat grav”,  au transmis reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului. 

Ei acuză presă care a preluată aceste declaraţii de abordări tendenţioase şi generalizate. 

„Bineînţeles, dovedind o îngrijorătoare lipsă de cultură religioasă, publicaţiile şi posturile media care au difuzat ideea falsă că Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie ar interzice orice căsătorie dintre un bărbat necăsătorit şi o femeie divorţată nu au mai avut răbdarea profesională de a verifica dacă afirmaţiile ierarhului, efectuate pe o speţă concretă, sunt acoperite de învăţătura propriului cult. Regretăm aceste abordări tendenţioase şi generalizante, care indică, în aprecierea noastră, un comportament neprofesionist prin lipsa de interes faţă de documentarea unui articol sau a unei ştiri”, a menţionat sursa citată.

Arhiepiscopia Tomisului consideră că ÎPS Teodosie  s-a exprimat în cadrul unor drepturi şi libertăţi fundamentale garantate de legislaţia internaţională şi naţională. 

„Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie s-a exprimat în cadrul unor drepturi şi libertăţi fundamentale garantate de legislaţia internaţională şi naţională. Compătimim pe cei ce, în numele unor percepţii eronate despre religie, se străduiesc să submineze tocmai garanţiile lumii libere şi democratice. Tocmai acestor bezbojnici „gardieni” ai democraţiei le amintim: «Orice persoană are dreptul la libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie. Acest drept implică libertatea de a-şi schimba religia sau convingerea, precum şi libertatea de a-şi manifesta religia sau convingerea individual sau colectiv, în public sau în particular, prin intermediul cultului, învăţământului, practicilor şi îndeplinirii riturilor» (Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene art.10, alin. 1)”, au mai afirmat reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului. 

Înalt Prea Sfinţitul Teodosie a fost întrebat la Radio Dobrogea dacă este un păcat pentru un necăsătorit să se căsătorească cu o femeie care este divorţată.

„Dacă este divorţată, tot preotul trebuie să lămurească. A vrut ea să divorţeze? Dacă a vrut ea să divorţeze, cel necăsătorit, dacă se căsătoreşte cu ea, săvârşeşte adulter, cum spune Mântuitorul”, a transmis Arhiepiscopul Tomisului.

viewscnt

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Moment istoric în România: salariul mediu net a depășit o mie de euro

lun feb. 12 , 2024
Câştigul salarial mediu net în luna decembrie 2023 a ajuns la 5.079 lei (echivalentul a 1.020 de euro), în creştere cu 6,6%, respectiv cu 314 de lei, faţă de luna noiembrie 2023, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică. Este pentru prima oară când salariul mediu net depășește […]

V-ar putea interesa și: