IPS Teodosie oficiază slujba Vecerniei la biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Sibioara

Biserica Sibioara, Lumina

UPDATE Imagini de la eveniment, mai jos.

IPS Teodosie oficiază astăzi, 29 ianuarie, de la ora 17.00, slujba Vecerniei cu Litie la biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din localitatea Sibioara, Lumina.

La ceremonie vor participa între 40 și 50 de preoți, dar și sute de locuitori din comună și din localitățile învecinate. De fapt, a devenit o tradiție ca hramul bisericii să fie o sărbătoare pentru comunitate, așa cum se întâmplă, de obicei, mai ales în mediul rural. Ceremonia religioasă din acest an se anunță însă cea mai amplă.

Miercuri, 30 ianuarie, când Biserica Ortodoxă îi serbează pe Sfinţii Trei Ierarhi, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi Sfânta Liturghie la biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” din Constanţa (strada Cpt. Dobrilă Eugeniu, zona Cireşica), începând cu ora 8.45.

Cine sunt Sfinții Trei Ierarhi

În zilele împăratului Alexie Comnen, secolul XI, între teologi au apărut neînţelegeri referitoare la cinstirea acordată celor Trei Sfinţi Ierarhi, propunându-se diverse ierarhii. Pentru a pune capăt disputei, sfinţii s-au arătat, unul câte unul, apoi toţi trei arhiereului Ioan care păstorea cetatea Evhaitenilor. Atunci, sfinţii i-au spus ierarhului:

„Noi, precum vezi, la Dumnezeu una suntem şi nici o împotrivire sau vrajbă nu este între noi. Ci fiecare la timpul său, îndemnaţi fiind de Duhul Sfânt, am scris învăţături pentru mântuirea oamenilor. Nu este între noi, unul întâi şi altul al doilea, şi de vei chema pe unul, vin şi ceilalţi doi. Drept aceea, scoală-te de porunceşte celor ce se ceartă să nu se mai certe pentru noi. Serbaţi-ne într-o singură zi şi ne prăznuiţi cu bună-cuviinţă”.

Ierarhul a făcut precum îl sfătuiseră sfinţii. În stabilirea datei de prăznuire, a plecat de la ideea că în luna ianuarie sunt prăznuiţi toţi cei trei sfinţi: Vasile cel Mare pe 1 ianuarie, Grigorie Teologul pe 25 ianuarie, iar Ioan Gură de Aur (aducerea moaștelor) pe 27 ianuarie, de aceea a ales o dată de serbare comună în luna lui Gerar.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
Constanta-financiara-sigla-jpg
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.