IPS Teodosie, scrisoare pe un ton extrem de dur adresată premierului Orban, cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare. Vorbește de 1989 și dictatură

IPS Teodosie lumina inviere
IPS Teodosie, pe malul Mării Negre, imediat ce a coborât din barcă, ținând în mâna stângă lumina adusă din Ierusalim

IPS Teodosie a trimis, miercuri, o scrisoare deschisă pe un ton extrem de dur premierului Orban și Guvernului României, cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare.

Acesta compară vremurile de acum cu cele din 1989, de oamenii care s-au adunat în jurul casei pastorului Laslo Tokes, moment care a dus la izbucnirea revoluției și spune amenințător:

„Nu subestimați dorința oamenilor de a striga din nou la Constanța și în alte părți ale țării „Cu noi este Dumnezeu”, pentru a se putea ruga și trăi liber, fără o nouă dictatură.”, spune IPS Teodosie. Textul în întregime, mai jos.

De fapt, spune că ce s-a întâmplat atunci e mult mai grav decât ce se întâmplă acum.

Reacția arhiepiscopului vine după ce poliția a amendat credincioși care nu respectau distanța socială.

„Astăzi, în jurul orei 9.30, polițiștii Secției 2 au fost sesizați cu privire la faptul că, în interiorul unui lăcaș de cult din municipiul Constanța, ar fi oficiată o slujbă la care participă mai multe persoane care nu respectă măsurile de protecție sanitară. La fața locului au ajuns polițiștii și jandarmii constănțeni, care au constatat faptul că cele sesizate se confirmă. Forțele de ordine au identificat 39 de persoane care nu purtau masca de protecție și nu respectau măsurile de distanțare socială. Acestea au fost sancționate contravențional, valoarea totală a amenzilor fiind de 4.500 de lei.”, a declarat Andreea Iliescu, purtător de cuvânt al IPJ Constanța.

Slujba era oficiată de un sobor de preoţi în frunte chiar cu arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie.

Citește și: Diferența dintre un arhiepiscop și un papă

„SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE GUVERNUL ROMÂNIEI

Către,

Guvernul României,

Domnule Prim-Ministru,

Incidentul petrecut la Constanța în dimineața zilei de de 25 noiembrie 2020, cu prilejul sărbătoririi hramului Bisericii Sfânta Mare Muceniță Ecaterina din cartierul Tomis Plus, când polițiștii și jandarmii au brutalizat și amendat credincioșii prezenți la slujbă, ne întărește convingerea, încă o dată, dacă mai era nevoie, că ne aflăm noi clerul, împreună cu credincioșii ortodocși, în fața unor mari abuzuri, pe care autoritățile le săvârșesc din ce în ce mai des, probabil sub îndrumarea dumneavoastră tacită.

Este inadmisibil ca articolul 29 din Constituția României, alineatul (1) și alineatul (5), să fie încălcate cu atâta naturalețe de către autoritățile locale pe care le coordonați prin miniștrii de resort. Niciodată drepturile credincioșilor ortodocși și ale clericilor de a se ruga nu au fost atât de mult batjocorite. Credincioșii Bisericii Ortodoxe Române și slujitorii ei sunt obligați acum să îndure umilința și frigul, să se expună unor grave probleme de sănătate din pricina temperaturilor scăzute (care afectează sistemul imunitar)  și de dragul măsurilor exagerate, lipsite de logică și luate de necunoscuții dumneavoastră specialiști, în dispreț total față de normele de drept, de credința și tradițiile poporului român, care consideră că anularea unui drept fundamental, de exercitare și exprimare a credinței, nu reprezintă mare lucru, raportat la pandemia care ne încearcă.

Am îndurat suficient, de la începutul acestei pandemii, împreună cu toți oamenii de bună-credință din această țară și am respectat măsurile sanitare luate inițial, în mod responsabil. De această dată, însă, trebuie să denunțăm public abuzurile pe care le orchestrați, și pe care forțele polițienești și de jandarmerie le exercită asupra noastră, într-o țară europeană care se vrea a fi democrată și nu aflată sub dictatură și teroare.

Nu vom îngădui acum, ca dreptul de a-l cinsti așa cum se cuvine, pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, să ne fie călcat în picioare de cei care nu au frică de Dumnezeu și se închină unei științe absurde, care nesocotește pe om în integralitatea sa: trup, dar și suflet. Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executa pe toți cei care vom merge să ne rugăm la Mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei, în ziua prăznuirii sale ?!? Veți asmuți justiția și forțele de ordine împotriva propriilor frați și surori pentru a vă atinge scopurile fixate?

În luna decembrie a anului 1989, oamenii cu credință în Dumnezeu, profund nemulțumiți de abuzurile puterii, s-au adunat la Timișoara în jurul casei pastorului reformat László Tőkés, căruia i se făcea atunci o nedreptate, mult mai mică în raport cu dorința noastră legitimă de a ni se respecta credința și demnitatea. Nu subestimați dorința oamenilor de a striga din nou în stradă la Constanța și în alte părți ale țării „cu noi este Dumnezeu”, pentru a se putea ruga și trăi liber, fără o nouă dictatură. Un dram de înțelepciune în plus v-ar putea readuce în ultimul ceas, dumneavoastră și colaboratorilor în suflete omenia, credința și dreapta simțire pe care se pare că rațiunile pandemiei vi le-au întunecat.

Dumnezeu să vă dăruiască gândul cel bun pentru a face ceea ce este cu adevărat de folos oamenilor din această țară și a nu lupta cu înverșunare împotriva Lui Dumnezeu și a celor care cred în El. Doar o dată Fiul lui Dumnezeu s-a lăsat batjocorit… Lăsați-le oamenilor libertatea de a-L cinsti pe Dumnezeu, ca și El să vă mai îngăduie acolo unde credeți că v-ați înveșnicit.

Cu nădejdea că încă Dumnezeu mai poate lucra în mintea și în inima dumneavoastră,

† TEODOSIE,

Arhiepiscopul Tomisului”

Zen Residence4 thoughts on “IPS Teodosie, scrisoare pe un ton extrem de dur adresată premierului Orban, cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare. Vorbește de 1989 și dictatură

 1. ips teodosie dramatizeaza situatia NU este o masura antireligioasa asa cum interpreteaza biserica Nuse vrea sa se inteleaga ca masurile sint urmarea indicatiilor date de medicii specialisti nu de politic Daca el este un contestatar al epidemiei atunci nu inseamna ca are dreptul de a pune in pericol sanatatea chiar viata enoriasilor Se poate vedea ca au fost loviti de molima si fetele bisericesti de diferite ranguri de la stareti care normal traiesc in izolare pina la inalti prelati Asa ca nimeni nu este cruțat De ce sa expui pericolului oamenii ? ce sa demonstrezi ? esti mai specialist decit specialistii ? tot mapamondul ia asemenea masuri si tu nu le vrei ! de ce nu respecti legea care in mod normal trebuie respectata de toata lumea chiar daca nu-ti place ! poti sa o critici dar tot trebuie sa o respecti Nu era mai bine sa fi facut slujba ca la patriarhie cu enoriasii distantati legal si toti cu mastile puse corect pe fata ? si atunci nici politia nu era obligata sa intervina ca nu o face din placere De ce acolo se poate si in constanta nu Probabil ca la noi baile de multime sint mai importante decit avertismentele medicilor A fost ips printre bolnavii de covit ?

  1. @Dodo
   Va informati de la tembelizor domnu?
   Pandemia a trecut!
   A se vedea ce spune fostul vicepresedinte al Pfizer, da aceia care va pregatesc vaccinuri (modificator genetic) in curand .
   In schimb a ramas plandemia asa ca ciuliti urechile spre alte surse de informare.
   Nu de alta dar sa nu “prostim poporu’ cu tembelizoru”.

 2. NE ADUCEM AMOINTE BINE CUM, ÎN PERIOADA DINTRE HRAMURILE SF. CIV. PARASCHEVA DE LA IAȘI ȘI SF. DIMITRIE BASARABOV DE LA BUCUREȘTI, CLAUS IOHANNIS A AVIZAT FAVORABIL, ORGANIZAREA DIMPREUNĂ CU STATUL ISRAEL, PRIN AMBASADA ISRAELULUI LA BUCUREȘTI, TIMP DE PESTE 7 ORE, UN MARȘ, O COMEMORARE ȘI O SERIE DE ALTE ACȚIUNI CULTURAL-COMEMORATIVE ȘI DE INAUGURĂRI, CU UN MARE NUMĂR DE PARTICIPANȚI, CU OPRIREA TOTALĂ A CIRCULAȚIEI AUTO PE 2-3 ARTERE PRINCIPALE ALE BUCUREȘTILOR, SFIDÂND ASTFEL, TOTAL ȘI PROFUND, ÎNTREGUL POPOR ROMÂN, ORTODDOX DE 2000DE ANI, CU DORIRE DE A MERGE ÎN PELERINAJ LA IAȘI, ORI LA BUCUREȘTI! SFIDAREA POPORULUI ROMÂN DE CĂTRE PREȘEDINTE, A CONTINUAT ZILELE URMĂTOARE, PERMIȚÂND TIMP DE DOUĂ ZILE PELERUNAJUL MIȘCĂRILOR LGBT DE HOMOSEXUALI, LESBIENE, TRANSGENDERI, ETC, CU PARTICIPARE SUFICIENT DE NUMEROASĂ ȘI A COPIILOR MINOR, CU ÎNCĂLCAREA GRAVĂ A LEGII! O ASTFEL DE DISCRIMINARE TITALĂ LA NIVEL NAȚIONAL, POPORUL ROMÂN NU A MAI ÎNTÂLNIT-O NICI ÎN TIMPUL HOLOCAUSTULUI CHAZARILOR SOVIETICI, A REGIMULUI SOVIETIC, NICI PE TIMPUL IMPERIULUI OTOMAN ȘI NICI PE VREMEA LUI NERO! PRIN ACESTE TOTALE DISCRIMINĂRI ȘI ÎNJOSIRI ALE POPORULUI ROMÂN, PERSONAL, AȘ ÎNMÂNA CETĂȚEANULUI CLAUS IOHANNIS, DIMPREUNĂ CU CETĂȚENII ORBAN, ARAFAT, CERCEL, RAFILLA, TĂTARU, VELEA, CU DIRECT IMPLICAȚII LOR CONSILIERI ȘI COLABORATORI, TITLUL DE ONOARE “PERSOANA NON-GRATA” CU TERMEN DE 24 DE ORE PENTRU PĂRĂSIREA ȚĂRII, PENTRU ATENTAT DEOSEBIT DE GRAV LA SUVERANITATEA, SIGURANȚA ȘI INDEPENDENȚA NAȚIONALĂ ȘI PENTRU XRIME DE GENOCID CONTRA POPORULUI ROMÂN!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Lucrări de asfaltare în mai multe zone din Constanța

Wed Nov 25 , 2020
Primăria Municipiului Constanța, prin SC Confort Urban SRL, continuă să reorganizeze spațiile existente din zonele rezidențiale pentru a extinde suprafața destinată parcării autovehiculelor și a reabilita traseele pietonale. Pe strada Industriei Mici, continuă lucrările de reconfigurare urbană a arealului delimitat de blocurile L28 și L32. Joi, 26 noiembrie, în intervalul […]
Aleea Timonei din Constanța