IPS Teodosie și Ion Iliescu ar putea ajunge academicieni. Universitatea București se opune

teodosie

Universitatea Bucureşti critică proiectul de lege prin care Academia Oamenilor de Ştiinţă ar putea avea un statut similar Academiei Române sau Institutului Cultural Român, prin schimbarea denumirii în Academia de Ştiinţe şi eliminarea interdicţiei de a purta titlul de academician, scrie Mediafax.

Universitatea Bucureşti critică proiectul de lege în urma căruia Iliescu, Ecaterina Andronescu şi IPS Teodosie ar putea purta titlul de academician

„Universitatea din Bucureşti a luat act cu surprindere şi îngrijorare de iniţiativa Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România (AOŞR) de a se constitui ca un for ştiinţific alternativ în raport cu Academia Română”, se arată într-un comunicat al Universităţii București.

Universitatea spune că reacţia actualei conduceri a Academiei Române la această iniţiativă este pe deplin îndreptăţită şi se alătură criticii formulate de către Academie.

„Adoptarea de către fosta Asociaţie a Oamenilor de Ştiinţă, preschimbată ulterior în Academia Oamenilor de Ştiinţă din România (AOŞR), a titulaturii «Academia de Ştiinţe din România», cu un statut juridic şi social echivalent cu cel al Academiei Române, aşa cum se preconizează în demersul iniţiat de unii membri ai Parlamentului României, poate aduce prejudicii incalculabile prestigiului ştiinţei şi culturii româneşti, atât în ţară cât şi peste hotare. Sursă indezirabilă de confuzii şi de privilegii nejustificate, o atare iniţiativă poate compromite grav seriozitatea politicilor publice autohtone privind aspiraţiile legitime către excelenţă în activitatea intelectuală şi artistică, într-o perioadă în care atât cercetarea cât şi creaţia din România sunt supuse unor provocări deosebit de dificile”, se arată în comunicat.

Universitatea mai deplânge „modul în care strădaniile de 150 de ani încoace de a edifica un for suprem, de certă autoritate, al vieţii spirituale româneşti, sunt subminate de o iniţiativă ce nesocoteşte valoarea tradiţiei şi ridică semne de întrebare privind evoluţiile viitoare”.

Potrivit unei propuneri legislative depuse la Senat pentru modificarea şi completarea Legii nr.31/2007 privind reorganizarea şi funcţionarea Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România (AOŞR), aceasta ar putea avea un statut similar Academiei Române sau Institutului Cultural Român, prin schimbarea denumirii în Academia de Ştiinţe, creşterea salariilor printr-un ”spor de importanţă naţională” şi eliminarea interdicţiei de a purta titlul de academician.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Rezultatele alegerilor pentru funcţia de rector al Universității Ovidius

sâm mart. 26 , 2016
În urma scrutinului pentru funcţia de rector desfăşurat la Universitatea „Ovidius” din Constanţa vineri, 25 martie 2016, conform Biroului Electoral Central, rezultatele sunt următoarele: Număr total de voturi – 654 Număr total de voturi valabil exprimate – 625 Număr total de voturi anulate – 27 Număr total de voturi albe […]

V-ar putea interesa și: