ÎPS Teodosie și moartea care n-a schimbat nimic

O moarte nu schimbă, de obicei, lumea. Viața merge întotdeauna mai departe. Moartea unui copil de câteva zile, cu atât mai puțin. Moartea unui copil din România, decedat după ce a fost botezat, prin scufundare în apa rece din cristelniță, nu va schimba acest ritual. Ritual văzut ca învechit și cvasi-barbar de laici, care au argumentul că apa se poate turna pe capul copilului, dar văzut ca un gest cu semnificații profunde de cler.

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a spus clar: ritualul botezului nu va fi schimbat, după decesul bebeluşului de la Suceava.

„Canoanele acestea referitoare la credinţă sunt valabile şi peste 1000 de ani; nu ne intimidăm”, a declarat IPS Teodosie. Nicicum nu se schimbă ritualul. Pentru că…o să dau şi temeiuri din Sfintele Canoane. Canoanele acestea referitoare la credinţă sunt valabile şi peste 1000 de ani. De aceea nu vom schimba. Nu ne intimidăm”, a declarat, marţi, IPS Teodosie, potrivit Antena 3.  

IPS Teodosie afimă că aceeaşi discuţie a fost şi cu folosirea linguriţei:

„Aşa a fost şi cu linguriţa. Păi cum să schimbi linguriţa? Am explicat, linguriţa e Maica Domnului. Înlocuieşti pe Maica Domnului cu o femeie oarecare? Nici vorbă. Nu se schimbă nimic” a mai declarat Arhiepiscopul Tomisului. 

Opinia sa diferă puțin de cea a Patriarhiei. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a transmis luni, în legătură cu decesul bebeluşului survenit la scurt timp după ce a fost botezat prin scufundare în cristelniţă, că instituţia a cerut urgentarea anchetei la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor şi a transmis condoleanţe familiei îndoliate. ”Taina Botezului, conform canoanelor apostolice, se oficiază în Bisericile Ortodoxe de către preot sau episcop prin întreită «afundare» în numele Sfintei Treimi. Această afundare durează două – trei secunde şi presupune protejarea strictă a copilaşului, al cărui spate şi a cărui ceafă sunt sprijinte cu mâna dreaptă, gura şi nasul fiind protejate atent de căuşul mâinii stângi, în aşa fel încât acesta să nu poată înghiţi niciun strop de apă în secundele cât este afundat rapid de trei ori. Această scurtă afundare se face după ce oficiantul Tainei se asigură că pruncul a inspirat aer. Există şi posibiltatea botezării prin turnarea apei pe creştetul copilaşului, tot de trei ori, în numele Sfintei Treimi, această decizie putând fi luată în cazuri de necesitate sau în funcţie de starea de sănătate a copilaşului”, a declarat Vasile Bănescu.  

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
Constanta-financiara-sigla-jpg
sprijina-jurnalismul-independent

2 comentarii

  • dan t. coman

    Atîta timp cît nici să comenteze nu au curaj romanii, …

  • ce poti sa spui ? ritualul este de peste o mie de ani asa ca nu poate fi schimbat Accidentele sint rarisime Daca un preot a gresit clar procedura nu inseamna ca e un fenomen de masa Si medicii au gresit mult mai mult si asta nu inseamna ca trebuie sa schimbam practicile medicale Sa nu mai vorbim de soferi ! ce facem ? suspendam condusul ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.