
Depozitul ecologic de deșeuri din Costinești a fost amendat de Garda de Mediu Constanța cu 100.000 lei pentru nerespectarea condițiilor prevăzute în autorizația integrată de mediu.
Din verificările efectuate a rezultat că nu a fost respectată procedura de recepționare a deșeurilor si s-au depozitat deșeuri care nu au fost supuse în prealabil procesului de tratare, spun reprezentanții Gărzii de Mediu Constanța.
„De asemenea, nu s-au asigurat măsurile tehnologice pentru funcționarea in parametrii optimi a stației de epurare si nu s-a respectat cerința de acoperire periodică cu strat de pământ a celulei în exploatare pentru asigurarea zonei active de maxim 2500 mp.”, au subliniat aceștia.
Pe lângă sancțiunea aplicata si masurile dispuse, s-a formulat propunere de notificare prealabilă care a fost transmisa la Agenție pentru Protecția Mediului, autoritatea competenta de reglementare. După expirarea termenelor stabilite, Garda de Mediu va realiza un nou control pentru verificarea conformării cu autorizația integrata de mediu si legislația in vigoare.
Depozitul este deținut de Iridex Group Salubrizare SRL și a fost inaugurat în anul 2004. Locuitorii s-au plâns de-a lungul timpului de mirosul pestilențial pe care îl emite groapa. Ba chiar au ieșit în stradă, în 2021, împreună cu primarul comunei Costineşti, Dorin Dumitru Jeanu.
„După 20 de ani, în Costineşti, oamenilor nu le mai este frică să-şi spună deschis problemele, iar ăsta este cel mai mare câştig al protestului. De data aceasta am fost 100, vom continua, oamenii au înţeles că se poate, aşa că data viitoare vom fi cu siguranţă mai mulţi. Costineştenii au acum voce şi ne-au arătat că nu e bine să-i superi, că vor reacţiona atunci când autorităţile îi ignoră. E o lecţie pentru noi toţi cei care îi reprezentăm, indiferent de nivel. Domnilor de la Iridex, băgaţi bine la cap, e doar începutul, în curând vă veţi trezi cu noi la poartă”, a spus acesta.
Curios sau nu, într-un control din 2022, Garda de Mediu spunea că nu au mai fost probleme.
„Au fost probleme până în 2021, dar de anul trecut din toamnă, nu au mai fost nici sesizări, iar noi am făcut periodic controale. Din toamnă, au respectat tehnologia de depozitare… când am mai făcut controale, era toată celula descoperită, deci nu respectau normativul tehnic. Normal, trebuie să fie maxim 2500 mp pe suprafața de lucru descoperită. Au acoperit, au făcut modificări, investiții privind colectarea gazelor de depozit. Cert este că la ultimul control de săptămâna trecută nu au fost identificate neconformități.”, declara aceasta în vara lui 2022.
Iridex Group Salubrizare SRL a avut în anul 2022 o cifră de afaceri de 135.904.765 lei, un profit de 8.107.768 și un număr mediu de 1.147 de angajați. De asemenea, înregistra datorii totale de 121.625.003 lei. Firma este controlată de Corneliu Pascu și familia sa. Corneliu Pascu este un fost senator român în legislatura 2004 – 2008 ales în județul Buzău pe listele partidului Partidului Conservator.