Ivan Patzaichin promovează Delta Dunării. Câți turiști au venit în 2018

Ivan Patzaichin, numit membru de onoare al Asociației de Management al Destinației Delta Dunării
Ivan Patzaichin alături de Cătălin Țibuleac, președintele AMDTDD

Ivan Patzaichin , multiplul campion european, mondial şi olimpic la kaiac-canoe, a devenit, începând de marți, 19 februarie 2019, membru de onoare al Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării (AMDTDD).

Originar din satul Mila 23, comuna Crișan, din inima Deltei Dunării, Ivan Patzaichin este cel mai important ambasador al turismului deltaic în întreaga lume. Până în prezent, campionul a făcut parte din AMDTDD prin intermediul Asociaţiei „Eco Delta Dunării”.

Reprezentanții AMDTDD spun că, în primele zece luni ale anului 2018, județul Tulcea a înregistrat o creștere de 77% a numărului de turiști față de aceeași perioadă a anului 2017, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), în condițiile în care media de creștere la nivel național a fost de 6%, în același interval.

Datele statistice arată că în perioada ianuarie-octombrie 2018 s-au cazat în județul Tulcea 136.017 turiști români, față de 68.590 în aceeași perioadă a anului anterior, înregistrându-se o creștere de 98%.

De asemenea, 25.273 de turiști străini, în comparație cu 22.430 în același interval al anului 2017, creșterea fiind de 12%. Totalul numărului de turiști români și străini care au vizitat județul Tulcea în perioada ianuarie-octombrie 2018 este de 161.290, față de 91.020 în primele zece luni ale anului anterior, înregistrându-se o creștere de 77%. În luna noiembrie au mai vizitat județul Tulcea 3.672 turiști români și 247 turiști străini, iar creșterea anuală a ajuns la 67%, față de anul 2017.

Voucherele de vacanță au contribuit într-o bună măsură la creșterea numărului de turiști români în delta Dunării și Dobrogea de Nord, însă nu toate pensiunile agroturistice au reușit să beneficize de acest avantaj. Astfel, creșterile spectaculoase s-au datorat în special modului în care destinația turistică a fost făcută mai vizibilă și mai atractivă decât în anii anteriori.

AMDTDD a contribuit activ la dezvoltarea și promovarea destinației turistice Delta Dunării și Dobrogea de Nord, urmărind în mod prioritar consolidarea platformei de parteneriat public-privat, crearea și promovarea unui produs turistic bazat pe elemente care conferă unicitatea zonei, precum biodiversitate, multiculturalitate, istorie locală și tradiții autentice (portul popular, muzica și dansurile al tuturor grupurilor etnice prezente pe teritoriul județului Tulcea, precum și gastronomia locală tradițională, ce poate fii un adevărat vector de promovare pentru destinație). De asemenea, AMDTDD a lucrat la definirea strategiei de dezvoltare și promovare turistică a județului Tulcea.

„Putem aprecia că din punct de vedere al activității turistice, 2018 este un an de referință. Destinația turistică Delta Dunării și Dobrogea de Nord au revenit în atenția publicului, atât pe plan intern, cât, mai ales, pe plan extern. Rezultatele obținute sunt de natură să certifice îndeplinirea obiectivelor pe care ni le-am propus la momentul înființării asociației”.

Cătălin Țibuleac, președintele AMDTDD.

Pentru definirea AMDTDD ca unică formă de parteneriat public-privat în turism, la nivelul județului Tulcea, și facilitarea tranziției către o Organizație de Management al Destinației (OMD), a fost necesară întreprinderea unor acțiuni susținute pentru includerea de noi membri din zona administrației publice, respectiv Consiliul Județean Tulcea, Primăria municipiului Tulcea, Primăria comunei Jurilovca, Primăria Crișan, Asociația Comunelor din România – filiala Tulcea, precum și membri din mediul de afaceri.

De asemenea, AMDTDD a cooptat, ca membri cu drept de vot consultativ în cadrul asociației, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), a Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură – Tulcea, a R.N.P. Romsilva Administrația Parcului Național Munții Măcinului RA (APNMM), Institutul de Cercetari Eco-Muzeale (ICEM) și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD). AMDTDD a fost inclusă ca membru în cadrul Consiliului Consultativ al ARBDD și ca membru consultativ în Asociația Grup Local pentru Pescărie Durabilă în Delta Dunării (FLAG).

AMDTDD s-a implicat și în eficientizarea măsurilor de dezvoltare și promovare unitară a destinației turistice, prin inițierea unor acțiuni de consultare, cooperare și sprijin, pentru înființarea unor structuri asociative reprezentative la nivel local sau județean.

Planul de măsuri pentru sezonul turistic 2019 urmărește consolidarea și extinderea platformei de parteneriat public-privat, pe care AMDTDD o reprezintă, și demararea măsurilor pentru funcționarea Asociației ca OMD, conform legislației în vigoare. Se are în vedere continuarea măsurilor pentru dezvoltarea unui turism sustenabil al destinației și continuarea măsurilor de promovare în plan intern și extinderea acțiunilor de creștere a vizibilității detinației în plan extern.

Ce înseamnă AMDTDD

Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării este o organizație neguvernamentală, cu personalitate juridică, înființată în luna martie 2018, cu scopul de a promova și de a dezvolta, pe termen scurt, mediu și lung, Delta Dunării și Dobrogea de Nord. Membrii asociației sunt: Consiliul Județean Tulcea, Primăria Municipiului Tulcea, Primăria Comunei Jurilovca, Asociaţia Comunelor din România – Filiala Judeţeană Tulcea, „Complex Delta” S.R.L; „Europolis” S.A. „Holbina – Trei Bibani” S.R.L.; „Navlomar Maritime” S.R.L., Complex Cormoran; Complex Egreta Hidroturism; Asociaţia Eco Delta Dunării, formată din: Complex Green Village; Green Delta Tour S.R.L.; Touring Delta S.R.L.; Ibis S.R.L.; Descoperă Delta Dunării S.R.L.; Compania de Turism S.R.L. Ivan Patzaichin; Eden Travel Partener SRL; Hotel Delta Est – Sulina; Asociația operatorilor din agricultura ecologică „Bio România” – filiala Tulcea. Membrii consultativi: Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), a Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură – Tulcea, a R.N.P. Romsilva Administrația Parcului Național Munții Măcinului RA (APNMM), Institutul de Cercetari Eco-Muzeale (ICEM) și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD).


energia residence
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.