Jandarmii constănțeni, peste 18.500 de misiuni anul trecut

jandarmi constanța 2018 bilanț
Șefii jandarmilor constănțeni prezintă bilanțul anului 2018

Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța și Gruparea Mobilă de Jandarmi și-au prezentat, marți, bilanțul de activitate pe anul 2018. Împreună au avut peste 18.500 de misiuni.

Evaluarea activităţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa în anul 2018

Marţi, 22 ianuarie a.c. la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, în prezenţa domnilor Done Ionuţ şi Ali Şenol – Subprefecţi ai judeţului Constanţa, domnului colonel Cucoş Gheorghe Sebastian – împuternicit Prim-adjunct al Inspectorului General şi Şef al Statului Major al Jandarmeriei Române, precum şi a şefilor instituţiilor şi structurilor locale cu care jandarmii cooperează, a avut loc evaluarea activităţii desfăşurate de către Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa şi Gruparea de Jandarmi Mobilă Tomis Constanţa în anul 2018.

În cursul anului trecut a fost continuată activitatea de consolidare instituţională ce a avut ca principal obiectiv eficientizarea activităţilor şi misiunilor destinate creşterii gradului de siguranţă a cetăţenilor, dezvoltarea relaţiilor de parteneriat cu alte instituţii, comunităţile locale şi societatea civilă, dar şi creşterea gradului de încredere al cetăţenilor în instituţie.

În perioada de referinţă, pe linie de ordine publică au fost executate peste 15.000 misiuni, dintre care peste 1.000 misiuni de asigurare a ordinii publice la evenimente cultural-artistice(ex. festivalul de jocuri şi reconstituiri istorice „Dapix”, zilele oraşelor şi comunelor din judeţul Constanţa, Noaptea Muzeeelor, Seawolves Bike Fest, Filme în aer liber, Sunset Sea-mphony, Festivalul Antic Tomis, etc), sportive(fotbal, handbal, volei, rugby, baschet), religioase(ex. Sărbătoarea Botezului Domnului la Mangalia, Slujba Învierii Domnului la Catedrala Arhiepisopală, Hramul Izvorul Tămăduirii la mănăstirea Dervent,etc), de protest sau alte adunări publice(Ziua Marinei Române la Mangalia, Ziua Copilului, Ora Pământului, Ziua Armatei Române, etc) celelalte fiind misiuni de menţinere a ordinii publice în sistem integrat, misiuni executate în cooperare/colaborare cu alte instituţii, punerea în executare a mandatelor de aducere emise de către instanţe sau parchete, etc.

În privinţa misiunilor de menţinere a ordinii publice, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa a participat împreună cu poliţiştii din cadrul I.P.J. Constanţa, la peste 7500 misiuni, în 10 localităţi din judeţ (Constanţa, Mangalia, Medgidia, Cernavodă, Hârşova, Techirghiol, Eforie, Neptun, Costineşti şi Mihail Kogălniceanu).

Pe timpul executării misiunilor de menţinere a ordinii publice în sistem integrat, în anul 2018 au fost constatate 343 fapte de natură penală cu 370 autori, dintre care 62 fapte penale cu 70 autori constatate de către patrulele independente de jandarmi. Totodată, au fost aplicate 1826 sancţiuni contravenţionale, dintre care 265 avertismente scrise şi 1561 amenzi în valoare totală de peste 500000 lei. De asemenea, în timpul misiunilor de menţinere a ordinii publice au fost conduse la sediile structurilor de poliţie 370 persoane, au fost depistate 6 persoane date în urmărire, dintre care 3 persoane de către patrulele independente de jandarmi.

În perioada sezonului estival 2018, în baza Planului de acţiune „LITORAL 2018” Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa a executat misiuni de menţinere a ordinii publice în sistem integrat, în zonele turistice Constanţa, Eforie, Techirghiol, Neptun, Olimp, Jupiter, Cap Aurora, Saturn, Venus şi Mangalia.

În timpul desfăşurării misiunilor de menţinere a ordinii publice în sistem integrat în perioada sezonului estival 2018 au fost constatate 72 fapte de natură penală, cu 77 autori, dintre care 16 fapte penale cu 16 autori de către patrulele independente de jandarmi.

De asemenea, în sezonul estival 2018 au fost aplicate 738 sancţiuni contravenţionale(609 amenzi contravenţionale şi 129 avertismente), cuantumul total al amenzilor fiind de peste 300000 lei.

În anul 2018, structurile specializate de pază şi protecţie instituţională ale inspectoratului au asigurat protecţia la 32 de obiective. Efectivele destinate executării misiunilor de pază şi protecţie instituţională reprezintă peste 50% din totalul efectivelor inspectoratului.

Totodată, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa a executat misiunea de protecţie, intervenţie şi supraveghere a 104 km conducte magistrale de transport produse petroliere.

În anul 2018 au fost executate 98 misiuni de asigurare a pazei şi protecţiei unor transporturi cu caracter special şi 363 misiuni de asigurare a pazei şi protecţiei unor transporturi de bunuri şi valori. De asemenea, în perioada analizată efectivele Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa au participat la paza şi protecţia a 759 transporturi de corespondenţă clasificată.

În anul 2018, în urma solicitărilor primite de la diferite instituţii, au fost executate în cooperare/colaborare peste 600 acţiuni(cu alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, Parchete, D.I.I.C.O.T., B.C.C.O., D.N.A., D.G.A., în sprijinul executorilor judecătoreşti, cu lucrători ai Direcţiei Silvice Constanţa, ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanţa, ai Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa, ai Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa etc).

În perioada supusă analizei, jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa au pus în executare un număr de 2967 mandate de aducere emise de către instanţe sau parchete.

În cursul anului trecut s-au desfăşurat 83 de activităţi informativ-prevenive şi de dialog social în instituţiile de învăţământ din judeţul Constanţa, alături de lucrători ai Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa, dar şi activităţi informativ-preventive în domeniul sportiv, protecţiei mediului, silvic, piscicol şi pe linia activităţilor de picnic.

Totodată, pe timpul adunărilor publice s-au executat 33 de activităţi cu caracter preventiv ce au avut ca scop principal informarea participanţilor cu privire la cadrul legal care reglementează astfel de activităţi.

jandarmi constanța bilanț 2018

Exemple de acțiuni

1. Depistat de jandarmi în zona Sălii Sporturilor deşi avea emis un mandat de arestare preventivă

Sâmbătă, 24 martie 2018, în jurul orei 13.00 un echipaj de jandarmerie din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, aflat în misiune de asigurare a ordinii publice în zona Sălii Sporturilor din municipiul Constanţa, a observat un tânăr care a atras atenţia prin faptul că a devenit agitat şi a încercat să fugă la vederea oamenilor legii.

Jandarmii l-au ajuns din urmă, au procedat la legitimarea şi stabilirea identităţii acestuia.

În urma verificărilor făcute, jandarmii împreună cu în echipaj de poliţie sosit în sprijin au descoperit faptul că tânărul în vârstă de 21 ani, domiciliat în Cernavodă, avea pe numele său un mandat de arestare preventivă pe o durată de 30 zile, emis în data de 23 martie a.c., de Judecătoria Constanţa.

Persoana în cauză a fost predată lucrătorilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, în vederea luării măsurilor legale.

2. Depistat de jandarmi în zona gării Constanţa, deşi avea emis un mandat de arestare a pedepsei cu închisoarea

În data de 28 mai 2018, în jurul orei 00.15 un echipaj de jandarmerie din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, aflat în misiune de patrulare la obiectivele din competenţă, a observat în zona gării C.F.R. Constanţa un tânăr care consuma băuturi alcoolice, devenind agitat şi încercând să fugă la vederea oamenilor legii.

În urma verificărilor făcute, jandarmii au descoperit că tânărul în vârstă de 29 ani, domiciliat în Câmpulung Moldovenesc, avea pe numele său un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, emis de Judecătoria Constanţa.

Persoana în cauză a fost predată lucrătorilor Secţiei nr.3 Poliţie Constanţa, în vederea luării măsurilor legale.

3.Prins de jandarmi după ce a încercat să fugă cu lănţişorul unei femei

În data de 06 iunie 2018, în jurul orei 13.15, un echipaj de jandarmerie din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa – Detaşamentul 6 Mangalia, aflat în misiune de patrulare la obiectivele din competenţă, a fost sesizat de către o femeie în vârstă de 61 ani, cu privire la faptul că în timp ce se deplasa pe strada Ştefan cel Mare din Mangalia, un tânăr a încercat să îi smulgă de la gât lănţişorul, ulterior fugind printre blocuri.

Pe baza semnalmentelor furnizate de către femeia care a sesizat fapta, jandarmii l-au căutat pe făptuitor în zona adiacentă.

La vederea jandarmilor acesta a fugit, fiind prins de oamenii legii după aproximativ 500 de metri. Persoana în cauză, în vârstă 22 ani, cu domiciliul în municipiul Galaţi, a fost identificată de către victimă şi şi-a recunoscut fapta.

Jandarmii au întocmit procesul verbal de sesizare, conform prevederilor Codului de Procedură Penală, făptuitorul fiind predat lucrătorilor Poliţiei municipiului Mangalia pentru continuarea cercetărilor. Ulterior, a fost reţinut pe o durată de 24 ore, urmând să fie prezentat la unitatea de parchet competentă, cu propunere de arestare preventivă.

4. Depistat de jandarmi în zona Prefecturii Constanţa, deşi avea emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea

În data de 09 iunie 2018, în jurul orei 20.15, echipajul de jandarmerie din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, aflat în misiune de asigurare a ordinii publice în zona Instituţiei Prefectului judeţului Constanţa, a fost sesizat de către cei care participau la adunarea publică de protest declarată şi înregistrată legal, cu privire la faptul că printre ei şi-au făcut apariţia cinci persoane care nu aveau legătură cu manifestarea, având alte revendicări.

Având în vedere că este interzis ca persoane sau grupuri care nu au legătură cu adunările publice organizate să se infiltreze în rândul demonstranților, jandarmii au procedat la legitimarea şi stabilirea identităţii acestora, în vederea luării măsurilor legale.

În urma verificărilor făcute, oamenii legii au identificat un bărbat în vârstă de 50 ani, domiciliat în Constanţa, care figura ca persoană urmărită general, întrucât avea pe numele său un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, emis de Judecătoria Constanţa, având de executat o pedeapsă privativă de libertate de 2 ani şi 9 luni.

Persoana în cauză a fost predată lucrătorilor Secţiei nr.3 Poliţie Constanţa, în vederea luării măsurilor legale, ulterior fiind încarcerat în Penitenciarul Poarta Albă.

5. Depistat de jandarmi ameninţând cu un cuţit

În data de 17 august 2018, jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa au asigurat măsurile de ordine publică la evenimentul cultural-artistic prilejuit de Zilele oraşului Cernavodă.

În jurul orei 23.45, după încheierea activităţilor artistice, în timpul defluirii publicului, un echipaj de jandarmerie din cadrul dispozitivului de asigurare a ordinii publice a observat un bărbat care fugea după alte două persoane, ameninţându-le cu un cuţit.

Acesta a fost imobilizat imediat de către oamenii legii. Cu privire la comportamentul său şi arma albă deţinută, cel în cauză a declarat că a fost jignit şi din cauza asta s-a enervat.

Jandarmii au întocmit procesul verbal de sesizare conform Codului de Procedură Penală, iar bărbatul în vârstă de 34 ani, din Cernavodă, a fost condus la sediul Poliţiei Cernavodă, în vederea continuării cercetărilor și luării măsurilor legale.

Evaluarea activităţii desfăşurată de Gruparea Mobilă de Jandarmi în anul 2018

În anul 2018, în baza competenţelor stabilite prin lege, în domeniul ordinii şi siguranţei publice, unitatea a gestionat misiunile plecând de la necesitatea creşterii siguranţei cetăţeanului, prevenirii şi combaterii mai eficiente a infracţionalităţii, în special pe cele din sfera faptelor stradale.

Ordinea şi siguranţa publică

Anul trecut, Gruparea de Jandarmi Mobilă „TOMIS” Constanţa a executat un număr de 3593 misiuni, rezultând o medie de zece misiuni desfăşurate zilnic, din care exemplificăm: 574 misiuni de asigurare a ordinii publice, 2349 misiuni de menţinere a ordinii publice şi 682 acţiuni executate în cooperare cu alte instituţii şi punerea în executare a 243 mandate de aducere emise de către organele de urmărire penală, din judeţul Constanţa către alte judeţe din ţară.

Asigurarea ordinii publice

Concomitent cu executarea misiunilor de menţinere a ordinii publice, efectivele unităţii au executat un număr de 574 misiuni de asigurare a măsurilor de ordine publică; 92 manifestări sportive, 119 manifestări cultural-artistice, religioase şi promoţionale cu participarea unui public numeros, 6 manifestări de protest, din care exemplificăm:

Asigurarea măsurilor de ordine publică cu ocazia la Festivalul Neversea-50.000 persoane; Concertul Europa FM: -;“Zilele Marinei Române”, eveniment organizat de Comandamentul Flotei, în ziua de 15.08.2018 – peste 15.000 de participanţi; Hramul mănăstirii Peştera Sfântului Apostol Andrei; Ziua Naţională a României, Revelion 2019-Piaţa Ovidiu peste 12. 000 de persoane;

Participarea la menţinerea ordinii publice în sistem integrat cu poliţia

Pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional şi contravenţional în anul 2018 au fost organizate şi desfăşurate un număr de 2349 acţiuni, din care 424 misiuni de menţinere a ordinii publice pe litoralul Mării Negre, 518 acţiuni executate în pieţe, târguri şi oboare.

Jandarmii din cadrul G..J.M. Constanţa au constatat în flagrant prin sesizare directă un număr de 576 fapte cu caracter penal, fiind identificaţi 865 făptuitori, 38 dintre aceştia minori şi 3 persoane date în urmărire.

O pondere importantă din constatări se regăsește pe linia traficului şi consumului ilicit de substanțe interzise – 413 fapte, fiind identificaţi 689 autori şi ridicate în vederea continuării cercetărilor pentru a fi predate lucrătorilor din cadrul B.C.C.O. Constanţa, 916 pliculeţe cu fragmente vegetale, muguri vegetali sau comprimate susceptibile de a avea efecte psihoactive şi 31 aparate de mărunţit substanţă vegetală.

Pe linia vânzării ilegale a produselor din tutun au fost constatate 59 fapte şi ridicate 4517 pachete de ţigări ridicate.

Totodată în anul 2018 au fost aplicate un număr de 6298 sancţiuni contravenţionale.

Cooperarea interinstituţională

În anul 2018 s-au executat 708 de acţiuni în cooperare cu alte instituţii, din care exemplificăm: 141 cu Inspectoratul de Poliție Județean Constanţa, 178 cu Garda de Coastă, 31 cu D.J.I., 24 cu D.I.I.C.O.T. şi B.C.C.O. Constanţa, 259 cu organele administraţiei publice locale, 9 cu Serviciul pentru Imigrăei, 8 cu structurile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

De asemenea s-au executat un număr de 58 acţiuni comune cu cele cinci inspectorate de jandarmi judeţene din zona de competenţă, astfel: – I.J.J. Constanţa, I.J.J. Călăraşi, I.J.J. Ialomiţa, I.J.J. Brăila și I.J.J. Tulcea.

PRINCIPALELE DIRECŢII DE ACŢIUNE PENTRU ANUL 2019

– Asigurarea măsurilor de ordine publică cu ocazia desfășurării în zona de responsabilitate a evenimentelor prilejuite de întrunirile și ședințele ce vor avea loc pe timpul asigurării de către România a președinției Consiliului Europei.

– Gestionarea la nivelul celor cinci județe din zona de competență a măsurilor de ordine publică atât la alegerile europarlamentare (mai) cât și la cele pentru președinție (decembrie).

Comunicat de presă


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Primăria Medgidia mai face 9 angajări

mar ian. 22 , 2019
Primăria Medgidia scotea la concurs, zilele trecute, posturi de șef birou și referent. Primăria mai are nevoie de alți nouă angajați. Astfel, primăria organizează concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a funcțiilor publice de execuție, vacante, după cum urmează: Consilier, grad profesional principal din cadrul Biroului Programe Europene; Consilier, grad profesional […]
primaria medgidia

V-ar putea interesa și: