Jandarmii și angajații SPIT au donat sânge. Astăzi este Ziua Mondială a Donatorului de Sânge

donare sange

Angajații SPIT au donat sânge

Jandarmii constănţeni în colaborare cu Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa organizează periodic acţiuni al căror obiectiv este refacerea rezervelor de sânge, atât de necesar salvării de vieţi omeneşti, având în vedere că în ultima perioadă de timp numărul donatorilor a scăzut.

În baza parteneriatului dintre Jandarmeria Constanţa şi Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa, 25 de jandarmi au dedicat o zi din viaţa lor pentru a dona sânge în perioada 12-13 iunie a.c., în scopul completării rezervelor sau pentru ajutorarea victimelor unor accidente.

Această acţiune este prilejuită de Ziua Internaţională a Donatorilor de Sânge, ce se aniversează în fiecare an, în data de 14 iunie.

Şi în anii precedenţi, jandarmii au fost implicaţi în acţiuni de donare de sânge, astfel încât, la nivelul instituţiei, s-a creat o tradiţie în ceea ce priveşte acest demers.

jandarmi donare sange

Un jandarm donează sânge

„Jandarmii constănţeni lansează un îndemn pentru toţi membrii comunităţii, să se alăture prin voluntariat acestor acţiuni umanitare, în scopul acordării unui real ajutor persoanelor aflate în dificultate. Prin astfel de acţiuni, dorim să sprijinim recrutarea de noi donatori din rândurile constănţenilor şi fidelizarea celor care au mai donat. Este, în fond, un gest firesc, de normalitate,” au spus reprezentanții jandarmilor.

De asemenea, în data de 06.06.2018 s-a desfășurat campania de donare de sânge la sediul Serviciului Public de Impozite și Taxe Constanta din Bd. Tomis nr. 112, în colaborare cu Centrul de Transfuzii Sanguine Constanța, unde un număr de 21 angajați au donat sânge și un număr de 13 angajați s-au înscris în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

 

O parte dintre angajații instituției nu au fost la prima acțiune de acest fel, mulți dintre ei fiind donatori fideli, trecând pe la Centrul de Transfuzii de cel puțin două ori pe an.

„Prin acest gest SPIT și-a propus să conștientizeze cât mai multe persoane că sângele donat poate salva mai multe vieți, să ia atitudine în sprijinul semenilor aflați în situații de urgență dar și să mobilizeze cetățenii care îndeplinesc condițiile minime pentru a deveni donatori”, au spus reprezentanții SPIT Constanța.

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge este sărbătorită în fiecare an la 14 iunie, în ţări din întreaga lume. La Constanţa, Centrul Regional de Transfuzii Sanguine marchează această zi, printr-un eveniment special, ce se va desfăşura în data de 14 iunie 2018, ora 13:30, în Sala Remus Opreanu a Consiliului Județean, din bd. Tomis nr. 51.

14 iunie reprezintă ziua de naştere a lui Karl Landsteiner, născut în 1868 la Viena. Karl Landsteiner a fost doctor şi profesor de anatomie patologică la Universitatea din Viena. În anul 1930 a câştigat Premiul Nobel pentru Medicină cu descoperirea grupelor de sânge. Datorită lui, transfuziile de sânge au devenit astăzi proceduri de rutină medicală.

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge a fost sărbătorită pentru prima dată în Johanesburg, Africa de Sud, în 2004, când, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a hotărât ca ziua de 14 iunie să fie una dintre cele opt inițiative de sănătate globale. Celelalte șapte inițiative de sănătate globală sunt: Ziua Mondială a SIDA, Ziua Mondială a Sănătății, Ziua Mondială a Malariei, Ziua Mondială a Hepatitei, Săptămâna Mondială a Imunizării, Ziua Mondială a Tuberculozei și Ziua Mondială fără Tutun. De atunci, în fiecare an, lansarea evenimentului este găzduită de o altă regiune OMS. Ediţia 2018 este găzduită de Grecia şi are drept temă:

„Donarea de sânge ca o acţiune de solidaritate” iar sloganul din acest an este: „Be there for someone else. Give blood. Share life”.

Această zi se doreşte a fi o modalitate de a aduce un omagiu donatorilor de sânge şi, în acelaşi timp, o modalitate de creştere a gradului de conştientizare a nevoii de donaţii de sânge. Scopul desemnării unei zile dedicate donatorului este de a promova donarea de sânge voluntară, neremunerată și de a încuraja noile generații de donatori de sânge voluntari să mențină aprovizionarea cu sânge sigur şi, nu în ultimul rând, salvarea de vieți.

Donațiile de sânge de la voluntari reprezintă aproximativ 112 milioane de donații de sânge colectate anual pe plan mondial. Cu toate acestea, aproximativ 50% din aceste donații – sau aproximativ 55 de milioane de unități – sunt colectate în țări cu venituri mari. Aceste țări cu venituri ridicate adăpostesc doar aproximativ 19% din populația lumii. În țările cu venituri mici, peste două treimi din donările de sânge sunt pentru transfuzia de sânge a copiilor de 5 ani sau mai mici. În țările cu venituri mari, aproximativ trei pătrimi din donările de sânge sunt utilizate pentru transfuzii de adulți în vârstă de 65 de ani sau mai mari. Doar aproximativ 33 din 1000 de persoane din țările cu venituri mari donează sânge în mod regulat și numai 4 din 1000 de persoane din țările cu venituri mici dau sânge, astfel încât nevoia de aprovizionare cu sânge este permanentă.

Ediţia 2018 a Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge reprezintă un prilej de a crește gradul de conștientizare asupra necesității donării de sânge, dar și de a mulțumi colaboratorilor şi donatorilor voluntari pentru gestul lor de a salva vieți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.