Joi, zi importantă pentru România în lupta împotriva coronavirusului

O imagine microscopică a SARC CoV- 2, virusul care cauzează Covid 19. Foto: Associated Press via Los Angeles Times
O imagine microscopică a SARC CoV- 2, virusul care cauzează Covid 19. Foto: Associated Press via Los Angeles Times

Joi, 21 mai, este o zi importantă pentru România în lupta împotriva coronavirsului. Este data la care vom vedea efectele celor trei zile de relaxare.

„Efectul celor trei zile îl vom vedea de joi încolo, când vom vedea dacă această bucurie exagerată sau senzaţie de libertate exagerată va produce şi efecte”, spune el.

Tătaru a declarat luni seară, la Digi 24, că acum este o perioadă de acalmie.  

„Am observat şi o parte de bravare. Cred că după două luni doream să simţim libertatea, dar această libertare trebuie să fie cu precauţie. Purtarea unei măşti rămâne o bază într-o încăpere, într-un mijloc de transport. Calea aerogenă rămâne, chiar dacă avem şi o transmitere mai mică pe suprafeţe. (…) lumea a încercat să se bucure de libertate sau a încercat să forţeze o libertate. Suntem pe o pantă descendentă a acestei curbe şi vrem să rămână descendentă, cu un număr din ce în ce mai mic de cazuri noi, cu un număr din ce în ce mai mic  de cazuri în Terapie Intensivă (…). Efectul celor trei zile îl vom vedea de joi încolo, când vom vedea dacă această bucurie exagerată sau senzaţie de libertate exagerată va produce şi efecte”, a afirmat Nelu Tătaru.  

El a adăugat că s-ar putea să vedem naşterea unor micro-focare.  

„Sper să nu fie aşa, sper ca bucuria pe care am avut-o să fi fost prudentă, deşi am văzut şi unele locuri unde n-a fost prundentă, şi de joi încolo să avem o creştere a numărului de cazuri, dar mică”, a explicat el.  

Referitor la aglomeraţia de la vămile din vestul ţării, el a afirmat că lipsa distanţării într-un grup destul de mare de oameni a creat condiţiile unei posibile transmiteri.   

„Să nu uităm că aceşti cetăţeni au venit din fostele zone roşii”, a menţionat ministrul Sănătăţii.  

El a explicat că toate aceste persoane merg în autoizolare la domiciliu.  

”Nu mai există acea carantină, decât cei care nu vor să stea cu familiile, dar îşi plătesc carantina şi hrana. Având în vedere că toate ţările vest-europene sunt pe panta descendentă, au un pericol, dar acest pericol este limitat, atâta timp cât ei respectă izolarea”, a susţinut Tătaru.  

În ceea ce îi priveşte pe vârstnicii care se înghesuie la casele de pensii sau la alte instituţii, el a spus că persoanele peste 65 de ani ar trebui să aibă prioritate.  

„Agenţii economici, autorităţile locale sunt cele care trebuie să respecte nişte reguli. Omul de rând vine să îşi plătească o datorie. Cel care îl primeşte trebuie să respecte regulile. Nu e de vină omul, e de vină agentul care l-a primit”, a mai spus Nelu Tătaru.  

Testare la nivel național

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat luni că testarea care va începe la nivel naţional după data de 1 iunie are rolul de a arăta care este procentajul persoanelor din România care s-au imunizat şi prezintă anticorpi pentru noul coronavirus.

„După 1 iunie la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare (n.r. începe testarea). Avem opt regiuni de dezvoltare. La nivelul fiecărui judeţe, la nivelul fiecărei grupe de vârstă se iau eşantioane şi se testează. Este un studiu de seroprevalenţă. Se fac teste imunologice şi vom vedea din fiecare grupă de vârstă cam care este procentajul în care persoanele din România s-au imunizat şi prezintă anticorpi. (…) În momentul în care avem această evaluare, putem spune cam ce procent din populaţia României s-a imunizat şi putem previziona şi o evoluţie ulterioară a acestei pandemii, dacă vom avea spre toamnă o curbă sau vom avea o creştere uşoară, lentă şi o trecere de tip epidemic ca o gripă sezonieră”, a explicat Tătaru la Digi 24.

El a spus că Ministerul Sănătăţii (MS) împreună cu INSP realizează acest studiu de prevalenţă.

„Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Centrul Naţională de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, ca în orice pandemie, fac acest studiu de seroprevalenţă. Facem un studiu care se face la trei luni, la şase luni, la nouă luni, în care facem evaluarea populaţiei României, evaluarea unei ţări la trecerea printr-o pandemie. Este un studiu pe care ni-l asumăm”, a susţinut reprezentantul MS.

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Un medic a murit din cauza Covid-19

Tue May 19 , 2020
Un medic de la Spitalul Universitar din București a murit din cauza COVID-19. „Colegul nostru, dr Cătălin Bărbulescu a încetat din viaţă aseară. Gândul nostru să urmărească permanent de acum acest om bun. Spitalul Universitar de Urgenţă suferă azi prima pierdere în această luptă cu vremurile”, este anunţul postat pe […]