Judecăți antisemite la Constanța: „Mai vine și ambasadorul ăla al lor și scoate cifrele alea cu 400.000 de evrei care au murit în Holocaust…”

Sinagoga din Constanța. Au mai rămas numai pereții

Erwin Șimșensohn, directorul Teatrului de Stat Constanța, a anunțat public, pe pagina sa de Facebook, că părăsește grupul care se ocupă de elaborarea strategiei culturale a municipiului Constanța, pentru că, în cadrul discuțiilor, au fost emise puncte de vedere antisemite.

„Până în urmă cu 10 minute am făcut parte din „Grupul executiv de lucru pentru elaborarea strategiei culturale a municipiului Constanța”. Astăzi a avut loc o întâlnire în format online a membrilor acestui grup, pentru a discuta pe baza unui draft de document ce urmează a fi pus în dezbatere publică. În cadrul dezbaterilor, doamna Lavinia Dumitrascu a propus ca, în cadrul capitolului dedicat minorităților, să fie prinsă și refacerea sinagogii constănțene, aflată într-o stare avansată de degradare. La momentul respectiv, a intervenit un domn profesor pensionar (prefer să nu îl numesc) în felul următor: „Da’ de ce nu și-o fac ei, prin asociația aia a lor? Ei așteaptă să le-o facem noi? De ce să le-o facă statul român? Vine domnul ală de la ei și are pretenții… Pe urmă mai vine și ambasadorul ală al lor și scoate cifrele alea cu 400.000 de evrei care au murit în Holocaust…” (!!!!!!!!?????!!!!!)”, a scris Erwin Șimșensohn, miercuri, pe Facebook.

Profesorul la care face referire directorul Teatrului de Stat este Valentin Ciorbea, fost consilier municipal PSD în administrațiile Radu Mazăre, în perioada 2008-2016.

„Am intervenit în discuție și i-am explicat domnului profesor că așa cum evreii din România fac parte din societatea românească ca cetățeni români așa și sinagogile fac parte din patrimoniul cultural românesc, în mod aparte cele precum cea din Constanța, care stă mărturie a unui trecut în care comunitatea evreiască a jucat un rol important în viața urbei tomitane. Și i-am explicat respectivului domn că aprecierile sale sunt profund jignitoare și denotă un antisemitism rușinos. După care am părăsit întâlnirea. În urmă cu puțin timp, am transmis domnului Dorin Popescu, coordonatorul acestei strategii, faptul că ma retrag din acest grup, pentru că nu doresc să fiu în niciun fel asociat cu personaje care emit judecăți antisemite. I-am transmis întreaga mea disponibilitate de a sprijini în continuare eforturile de dezvoltare a vieții culturale constănțene, dar nu într-un for alături de acel domn”, a mai precizat Erwin Șimșensohn pe Facebook.

Grupul de lucru pentru elaborarea strategiei culturale a municipiului Constanța a fost creat în acest an de primărie și este un for consultativ format din experți din mai multe domenii.

Inițial, a fost invitat să facă parte Sorin Lucian Ionescu, președintele Comunității Evreilor din Constanța. Acesta a declinat însă propunerea. Soarta sinagogii, ne-a declarat acesta, nu poate fi schimbată pe plan local. Dimpotrivă, toate demersurile necesare pentru reabilitare, inclusiv pentru susținerea finanțării, au fost făcute la nivel național.

Erwin Șimșensohn era prezent în grup în calitate de director al TSC, nu ca reprezentant al comunității evreiești din Constanța.


energia residence
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.