Judecătoarea care îl ține în control judiciar pe Eduard Martin, acuzată de DNA că a luat mită 50.000 de euro pentru a lăsa în libertate doi cercetați pentru tentativă de omor

Judecătoarea Elena Burlan-Pușcaș (foto: Luju.ro)

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au început o acțiune penală împotriva judecătoarei Elena Burlan-Pușcaș, de la Tribunalul București.

Aceasta este acuzată că a cerut și primit o mită de 50.000 de euro pentru a înlocui măsura arestului preventiv cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu pentru două persoane cercetate pentru tentativă de omor.

Da, ați citit bine: tentativă de omor. Acest lucru s-a și întâmplat.

Elena Burlan-Pușcaș este judecătoarea care a decis, în data de 5 februarie și 4 aprilie 2018, că Eduard Martin, fost administrator al firmei constănțene Polaris M Holding trebuie să stea sub control judiciar și că nu are voie să se apropie de societatea comercială pe care a condus-o, dar nici măcar de sora sa.

„Măsura preventivă a controlului judiciar este necesară într-o societate democratică și proporțională cu scopul urmărit, în sensul lămuririi exacte a participației fiecărei persoane, dar și a pretinsei activități infracționale, precum și în vederea asigurării bunei desfășurări a procesului penal pentru a se afla adevărul”, spune judecătoarea, în decizia din aprilie prin care menținea controlul judiciar.

DNA a făcut faptele public faptele judecătoarei de-abia astăzi, 17 mai 2018, dar dosarul este din 2016, iar faptele incriminate sunt din perioada 2009 – 2010.

Iată ce spun, oficial, procurorii DNA.

„În contextul judecării unui dosar penal ce privea săvârșirea unor infracțiuni cu violență, inculpata Burlan-Pușcaș Elena, în calitatea menționată mai sus, a primit, în perioada 2009-2010, de la patru dintre inculpații vizați de cercetarea judecătorească (din care doi cercetați pentru tentativă de omor calificat) suma totală de 50.000 euro.
Banii respectivi au fost primiți de magistrat pentru a dispune față de cei doi inculpați cercetați pentru tentativă de omor calificat înlocuirea măsurii preventive a arestării cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu, lucru care s-a și întâmplat în perioada 01 octombrie 2009 – 26 ianuarie 2010. De fiecare dată, aceste soluții au fost desființate de instanța superioară de control judiciar.
În același context, pentru aceeași sumă de bani, printr-o sentință din luna februarie 2010, judecătorul Burlan-Pușcaș Elena a pronunțat pedepse cu suspendarea executării față de toți inculpații din dosarul respectiv.
În faza de apel, în luna decembrie 2010, această sentință a fost desființată în parte, Curtea de Apel București pronunțând pedepse cu executare față de autorii infracțiunii de tentativă de omor calificat, aceste pedepse fiind de 8 ani, respectiv 7 ani și 6 luni.”

Această judecătoare, repetăm, nu îi dă voie lui Eduard Martin să se apropie de sora sa și de firma pe care a condus-o.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins joi solicitarea procurorilor DNA de arestare preventivă a Elenei Burlan-Puşcaş, judecător în cadrul Tribunalului Bucureşti, stabilind că aceasta poate fi cercetată în arest la domiciliu. Decizia nu este definitivă, scrie agerpres.ro.

Judecătoarea Pușcaș e soția fostului fotbalist Marcel Pușcaș, care a evoluat la Steaua și Rapid, unde a fost și antrenor, și a candidat, de mai multe ori, fără succes, la șefia FRF.

Lucrurile nu se opresc însă aici pentru Eduard Martin. Acesta a fost arestat preventiv de judecătoarea Florentina Vasilățeanu, de la Secția a II-a penală a Tribunalului București.

Soțul judecătoarei, Cătălin Vasilățeanu, a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență. Luju.ro scrie că, pe langa cei 3 ani de inchisoare efectuati in regim de detentie, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ca avocatului Catalin Vasilateanu sa i se interzica si dreptul de a fi ales in functii elective publice sau de a ocupa o functie in exercitiul autoritatii de stat, dar si ca timp de 7 ani dupa executarea pedepsei principale sa i se interzica dreptul de a a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat si dreptul de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie ori de a desfasura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru savarsirea infractiunii pentru care a fost condamnat. Avocatul Catalin Vasilateanu a fost obligat si la restituirea catre denuntatori a sumelor de 1.000 de lei si 3.750 de euro, dar si la plata sumei de 2.000 de lei cheltuieli judiciare catre stat.

Judecătoarea a divorțat de soț la scurt timp după sentință. Avocatul a fost dat în urmărire internațională. Din informațiile Constanța 100%, acesta încă nu a fost prins.

Procurorii DNA au stabilit ca in cursul lunii noiembrie 2009, avocatul Catalin Vasilateanu a pretins de la ruda unui inculpat judecat in stare de arest preventiv pentru trafic de droguri, denuntator in cauza, suma de 15.000 euro pentru a interveni pe langa magistratii investiti cu solutionarea respectivului dosar si pentru a-i determina sa dispuna punerea in libertate a denuntatorului. Din suma pretinsa, in perioada noiembrie 2009 – ianuarie 2010, a primit de la ruda denuntatorului 4.500 euro.

Ulterior, in luna iulie 2010, avocatul Catalin Vasilateanu a pretins de la un alt denuntator, cercetat in calitate de invinuit pentru infractiuni de abuz de incredere si fals in declaratii suma de 1.000 de euro, promitandu-i acestuia ca va interveni pe langa un politist de la Serviciul Furturi de Autovehicule pentru a-l determina sa finalizeza favorabil cercetarile in cazul clientului sau. Din banii pretinsi, inculpatul a primit de la denuntator sumele de 1.000 lei si 100 euro.

Tot in luna iulie a anului 2010 avocatul Catalin Vasilateanu a pretins de la un alt denuntator, cercetat pentru infractiunea de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul avand permisul de conducere suspendat, suma de 1000 euro. Acestuia i-a promis ca va interveni pe langa magistratul investit cu solutionarea dosarului pentru a-l determina sa dispuna cu celeritate o solutie de netrimitere in judecata.

Cea de-a patra infractiune de trafic de influenta pentru care a fost trimis in judecata avocatul Catalin Vasilateanu s-a produs in perioada ianuarie-septembrie 2010, cand avocatul a pretins de la doi denutatori, victime ale unui accident rutier, sume de bani cuprinse intre 50 si 300 de lei, bani pretinsi sub garantia ca va interveni pe langa lucratorii de politie si angajatii unei firme de asigurari pentru a solutiona mai repede dosarul in care denuntatorii aveau calitatea de parti vatamate.

Procurorii au stabilit ca pentru restituirea sumelor de bani primite de la denuntatori de catre avocat, sa instituie sechestru asigurator asupra unui apartament apartinand lui Catalin Vasilateanu.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Anunț RAJA: se reia alimentarea cu apă în Năvodari

joi mai 17 , 2018
Astăzi, 17 mai 2018, în jurul orei 17,00, echipele de intervenție au reușit înlocuirea pompei principale defecte, reluându-se pomparea din stația Palas, la parametrii optimi către abonații din orașul Năvodari. Având în vedere diametrul mare, dar și lungimea rețelei de distribuție,  perioada de timp necesară pentru umplerea acesteia și intrarea în presiune este […]
robinet apa raja

V-ar putea interesa și: