Junglă urbană în centrul Constanței. Proiectul lui Decebal Făgădău, continuat de Vergil Chițac

Decebal Făgădău promite, din 2016, că strada Ștefan cel Mare se va schimba la față și va deveni o junglă urbană. „Pe strada Ştefan cel Mare lucrăm la un proiect unic în toată ţara. Va fi mult verde. Va fi o junglă urbană. Strada va fi acoperită de o copertină de verdeață, care va face imposibilă vederea din satelit a acesteia”, spune acesta, în 2016, când era încă viceprimar.

N-a mai apucat să demareze proiectul, pentru că a pierdut alegerile, dar a semnat contractul.

„Am semnat contractul pentru reabilitarea zonei centrale a Constanței, adică strada Ștefan cel Mare și zona adiacentă, un contract de aproape 90 de milioane lei! Licitația este în curs de desfășurare și, după semnarea contractului de execuție, vor urma 18 luni pentru lucrări ce vor schimba fața orașului nostru!”, anunța Decebal Făgădău, în aprilie 2020.

Practic, a lăsat un proiect la cheie.

Astăzi, Primăria Constanța, condusă acum de Vergil Chițac, a anunțat că „zona centrală a orașului va fi revitalizată printr-un proiect cu fonduri europene care are drept obiectiv îmbunătățirea mobilității urbane durabile”.

„Spațiul public urban va fi reconfigurat pentru a crește atractivitatea deplasărilor pietonale și cu bicicleta. De asemenea, încurajăm utilizarea mijloacelor de transport în comun, în locul autoturismelor personale. Lucrările vor începe în perioada imediat următoare și vor dura 18 luni. Achiziția de execuție a lucrărilor este în derulare iar pentru serviciul de dirigenție de șantier urmează să fie semnat contractul de prestări servicii.”, spune primăria, printr-un comunicat de presă.

Potrivit proiectului, strada Ștefan cel Mare se va transforma într-o esplanadă modernă, zona pietonală va fi reabilitată și extinsă pe o suprafață de aproximativ 15.800 mp.

Fântânile arteziene vor deveni atracția principală a acestei zone care va fi îmbogățită cu peste 5.000 mp de spațiu verde. Se va amenaja mobilier urban inteligent prevăzut cu bănci, spații de ședere, rasteluri de biciclete, cișmele și se vor monta sisteme de informare cu mesaje variabile. Pentru creșterea siguranței cetățenilor, va fi instalat un sistem de supraveghere video.

Iluminatul public va fi modernizat, se va realiza o canalizație unică subterană pentru comunicații și rețea electrică de iluminat.

Investițiile includ și modernizarea pasajului pietonal.

În paralel, pe zona adiacentă, reprezentând bulevardul Ferdinand și strada Mircea cel Bătrân, se va reabilita infrastructura pietonală și vor fi introduse benzi unice de transport public și piste pentru biciclete. Stațiile de autobuz vor fi modernizate. Zona va beneficia de iluminat public pentru carosabil, trotuare, piste de biciclete și iluminat smart pentru trecerile de pietoni.

Pe străzile  Mihai Viteazu, I. Gh. Duca, Atelierelor, Ștefan Mihăileanu, Cuza Vodă, General Manu, Răscoalei 1907, Miron Costin, Ion Lahovari și Jupiter vor fi reabilitate și extinse traseele pietonale și va fi modernizat iluminatul public.

Totodată, infrastructura de semnalizare rutieră din zona centrală o orașului va fi adaptată la nevoile persoanelor cu dizabilități și cu mobilitate redusă.

Prin implementarea acestui proiect, condițiile de mediu vor fi îmbunătățite. Se estimează o reducere emisiilor de gaze cu efect de seră cu 1,7%, după primul an de la finalizarea proiectului.

Valoare totală a proiectului este de aproximativ 90 de milioane de lei, bani obținuți din fonduri europene. Toate cheltuielile fiind eligibile în proporție de 100%. Contribuția financiară a Municipiului Constanța este de aproximativ 1,8 milioane de lei.

Citește și:

Ce atribuții și ce salariu are city managerul municipiului Constanța, Felicia Nadina Ovanesian DOCUMENT


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “Junglă urbană în centrul Constanței. Proiectul lui Decebal Făgădău, continuat de Vergil Chițac

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Se scumpește parcarea în centrul orașului. 8 lei pe oră. În Cluj-Napoca

joi ian. 21 , 2021
Clujenii vor plăti mai mult pentru a-și lăsa mașinile în centrul orașului, scrie Monitorul de Cluj. Tarifele vor fi majorate cu valori cuprinse între 25-50%. Pentru o oră de parcare în centrul orașului se va plăti 8 lei. Primarul Emil Boc a declarat că prin creșterea tarifelor, administrația își propune […]
parcare-cluj

V-ar putea interesa și: