Jurnal de emigrant. Cum să iei viața de la început în Londra

11705120_873131566075186_1979054807842498921_n
Corina Hrom

Corina Hrom a emigrat acum șase luni. La 27 de ani, a ales Anglia. Îmi spunea atunci că vrea ”orizonturi și idealuri noi”, ”o nouă viață, schimbată radical”. Vizitase Londra și rămăsese plăcut surprinsă de imensele ei parcuri, de grandoarea și libertatea oferite de metropolă. Acum, după șase luni, in contextul în care mulți români refuză imigranți, am rugat-o pe Corina să facă un scurt rezumat al experienței sale londoneze și cum s-a integrat în noua ei țară. Iată jurnalul Corinei:

Aprilie

Prima impresie in Londra a fost in urma cu aproape un an de zile cand am fost aici pentru prima data. Acum e undeva la a patra impresie dar pot spune ca lucrurile sunt un pic diferite acum avand in vedere ca m-am mutat aici. Ca in orice nou inceput de drum incerc sa ma obisnuiesc cu transportul si modul de viata.

Dreptul de munca l-am primit in ianuarie cand am fost aici in vacanta. Am aplicat atunci pentru asta tocmai ca sa imi fie mai usor acum.

In prima saptamana dupa ce am ajuns in Londra am fost sa imi fac un cont bancar, care este foarte important aici. Practic fara un cont bancar nu poti sa muncesti si sa faci mai nimic. Iar ceea ce la prima vedere pare usor, nu e. Am incercat sa aplic la mai mult banci insa fara o dovada incontestabila de adresa nu prea te ia nimeni in considerare. Fara un loc de munca stabil si fara o scrisoare oficiala care sa iti dovedeasca domiciliul este destul de greu sa iti deschizi un cont bancar. Primele incercari au fost respinse insa dupa 3 saptamani de incercari am gasit o banca care mi-a deschis un cont de baza. Adica tot ce ma lasa cardul respectiv sa fac era sa scot bani de pe card si cam atat. Fara plati online sau direct cu cardul, fara tranferuri de bani etc.

Acum cu un cont bancar si cu dreptul de munca luat a mai ramas gasirea unui loc de munca. O prietena mi-a spus despre o galerie de arta unde ar fi nevoie de garderobier. M-am dus desigur, pana la urma de ce as fi refuzat. In 6 ore am castigat 80 de lire iar cu referinta de aici am putut plica pentru alte job-uri. Asa am ajuns peste o saptamana la o petrecere mondena unde am ajutat un bucatar Italian sa gateasca mancaruri din fructe de mare si peste aduse din Italia direct. A fost amuzant, am cunoscut oameni fara prejudecati si chiar fascinati de faptul ca un bucatar gatea chiar in fata lor ceea ce mie nu mi s-a parut chiar mare lucru. Insa am invatat cateva secrete in ceea ce priveste gatirea pestelui si al fructelor de mare.

In doua zile am castigat 200 de lire, bani care m-au ajutat sa ma mai descurc cu transportul si sa imi cumpar ce mai aveam nevoie. Cu primii bani castigati am fost in mall si m-am rasfatat. Printre altele mi-am cumparat o crema asa cum vedeam la televizor, cu perle si caviar care nu este cu nimic mai deosebita fata de celalalte, dar macar am incercat.

Destul de deprimante pentru mine au fost primele 3-4 saptamani dupa ce m-am mutat in Londra. Obisnuita cu un stil de viata activ, mi-a fost destul de greu sa stau acasa si sa nu fac nimic, era ca si cum nu aveam nici un rost.

Mai

Intre timp am aplicat la un colegiu pentru un curs de 3 ani in “Creative media production”. As fi invatat acolo montaj video, regie si filmari video. Cumva au dat de aplicatia mea si m-au chemat la un interviu. Da, am avut emotii insa cand s-a uitat peste cv-ul meu, profesorul care mi-a tinut interviul a spus ca sunt chiar prea calificata pentru scoala lor dar ca ma primesc bucurosi sa fac parte din colectivul lor. Asa ca a ramas sa mai astept toamna ca sa incep scoala.

Iunie

Dupa inca o experienta de succes cineva mi-a propus sa fiu babysitter pentru o perioada scurta de timp. Aveam experienta cu copiii de la sora mea mai mica asa ca am acceptat. Programul nu era stabil, uneori mergeam de dimineata iar alteori doar seara. Imi placea asta pentru ca dorul de sora mea era mai mic iar plata era destul de buna. 9-10 lire pe ora. In doua saptamani am reusit sa strang 500 de lire si am facut prima vizita acasa pentru niste lucrari dentare.

La intoarcere am fost la un interviu pentru un post de Manager in relatii cu clientii insa discutiile nu au mers in favoarea mea. Am constatat ca cea cu care negociam era amanta viitorului meu sef care nu m-a placut asa ca nu am batut palma decat pentru un part-time. Era bine si asa decat deloc, macar reuseam sa imi iau niste referinte bune pentru un viitor loc de munca.

Iulie

Chiar si pentru un part-time locul de munca nu ma satisfacea deloc. Am aflat ca amanta sefului meu, o rusoaica, incerca din rasputeri sa imi puna piedici. Cum? Pai intr-o zi am primit eu un mail care nu imi era destinat mie ci directorului mare in care  ea il intreba pe el daca eu nu am restrictii de munca in Anglia. I-am raspuns eu in locul lui bineinteles insa asta m-a facut sa ma reorientez. Era clar ca numai putea sta mult aici.

Nu am avut mult de asteptat pentru ca in scurt timp m-a sunat Paula, o fosta colega de presa din Constanta proaspat mutata si ea in Anglia, sa imi spuna despre un loc de munca la o firma de constructii. Bineinteles ca am fost, am luat interviul si peste o saptamana am si inceput. Noul job este full time asa ca a trebuit sa aleg intre asta si colegiul pe care vroiam sa il urmez. Am renuntat la scoala, doar am tot facut scoala atatia ani de zile si oricum experienta unui loc de munca este mai importanta.

August

Noul loc de munca este cu totul nou pentru mine. Nu am mai lucrat niciodata intr-o firma de constructii. Acum sunt Estimating Assistant, adica fac parte din echipa de estimari de pret a proiectelor primite. Este nou si in acelasi timp interesant. Am luat parte la trimiterea unui proiect la licitatie, ceea ce a fost extrem de stresant.

Septembrie

La al doilea proiect la care am participat, am fost implicata mult mai mult pentru ca l-am prins de la inceput  si se pare ca suntem pe cale sa le castigam pe amandoua. O veste buna pentru companie dar si pentru mine stiind ca sunt si eu parte din victoriile companiei. Acum inca invat exact ceea ce am de facut iar la un moment dat stiu ca am sansa sa avansez, ceea ce ma face sa imi doresc asta si mai mult.

Am nevoie de o ora jumate aproximativ ca sa ajung la munca, destul de mult si totusi Londra fiind nu e atat de mult. Acasa in Romania, naveta dintre Mangalia si Constanta mi se parea oribila, acum nu mi se mai pare la fel.

La aproape  6 luni de cand am ajuns in Anglia ma declar multumita de alegerea facuta dar si de cum au decurs lucrurile pana acum. Pentru moment nu am de gand sa ma intorc acasa decat in vacanta.

Aici m-am intalnit si cu o fosta colega de clasa din generala, mutata si ea in Anglia si mai am cateva prietene care sunt pe cale sa se mute aici. Pana la urma schimbarea asta a fost chiar un pas bun facut zic eu, la un moment destul de potrivit.

 

Citește și:
De ce pleacă tinerii peste hotare

TEORIA FERESTRELOR SPARTE SAU CUM POATE FI SALVAT UN ORAȘ

 

 


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Târg Naţional de Îmbrăcăminte și Încălţăminte TINIMTEX săptămâna aceasta

lun sept. 14 , 2015
Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța (CCINA Constanța), în parteneriat cu Consiliul Județean Constanța (CJC), organizează, în perioada 16 – 20 septembrie 2015, cea de a 64-a ediție a Târgului Naţional de Îmbrăcăminte – Încălţăminte TINIMTEX, cel mai mare eveniment de profil din țară în domeniul industriei ușoare, […]

V-ar putea interesa și: