Klaus Iohannis a făcut o (mică) baie de mulțime în Constanța FOTO/VIDEO

Klaus Iohannis, președintele României, dă mâna cu oamenii, la plecarea de la Ziua Marinei (foto: Constanța 100%, 15 august 2018)

Președintele României, Klaus Iohannis, a făcut o mică baie de mulțime în Constanța, de Ziua Marinei.

 

 

După terminarea evenimentului, președintele și soția sa au salutat un grup al cercetașilor României, au făcut o fotografie cu ei și apoi au plecat spre Mercedesul care-i aștepta.

Președintele României și soția sa pleacă de la Ziua Marinei (foto: Constanța 100%, 15.08.2018)

Membrii presei i-au adresat mai multe întrebări, dar șeful statului s-a rezumat numai la a spune: „La mulți ani!”.

O parte din oameni l-au aplaudat, Iohannis s-a îndreptat spre ei și le-a întins mâna, flancat de SPP-iști, după care s-a suit în automobil și a plecat spre București.

Vă prezentăm mai jos discursul său de Ziua Marinei.

Președintele României, Klaus Iohannis, în timpul discursului de la Ziua Marinei (foto: Constanța 100%, 15 august 2018)

AICI puteți vedea mai multe imagini de la Ziua Marinei 2018.

„Bună ziua tuturor! Și o zi frumoasă vă doresc!

Excelențe,

Onorată asistență,

Vă mărturisesc că, pentru mine, întâlnirea cu dumneavoastră aici, la Constanța, are o încărcătură sufletească specială în această zi în care sărbătorim Marina Română și Adormirea Maicii Domnului.

Reîntâlnirea cu oameni din toate colțurile țării, care vin în fiecare an pe 15 august, într-un număr așa de mare, este emoționantă.

Evenimente precum cel de astăzi ne dovedesc puterea valorilor și simbolurilor care ne unesc. Ce mesaj mai potrivit decât acesta în anul în care sărbătorim Centenarul României!

Aniversarea a 100 de ani de la realizarea marelui ideal al unității naționale trebuie să reprezinte pentru noi toți un moment de reflecție, astfel încât, cei care gândim și simțim românește, să facem tot posibilul pentru a construi împreună o Românie mai bună, așa cum ne-o dorim cu toții. Cred că tocmai acesta este spiritul în care trebuie să celebrăm Anul Centenar.

Doamnelor și domnilor,

Ne aflăm într-o regiune nu doar încărcată de istorie, dar care are și o importanță strategică pentru noi, mai ales că actualul context este unul volatil și cu un potențial ridicat de conflictualitate.

Forțelor Navale Române le revine un rol deosebit de important în asigurarea suveranității României în spațiul maritim național, dar şi o responsabilitate majoră în asigurarea securității Mării Negre, în spiritul valorilor, principiilor şi misiunilor NATO şi ale Uniunii Europene.

De altfel, evoluțiile din această regiune s-au aflat pe agenda Summitului NATO de la Bruxelles, de luna trecută.

Mai mult, la inițiativa noastră, s-a organizat, pentru prima dată, o întrunire distinctă, la cel mai înalt nivel, dedicată situației de securitate din zona Mării Negre, cu participarea Georgiei și Ucrainei.

 Este un succes al României, pe care l-am obținut prin perseverență și negocieri susținute.

Atenția acordată Mării Negre și menționarea sa repetată în documentele adoptate la Summitul de la Bruxelles reconfirmă importanța sa strategică pentru Alianță și se corelează cu obiectivele pe care România și le-a asumat.

Deciziile luate în cadrul NATO contribuie la întărirea capacității de reacție a forțelor aliate, astfel încât NATO să fie în măsură să răspundă eficient oricărei potențiale situații sau acțiuni ostile din exteriorul Alianței. Aceste hotărâri, care corespund întocmai intereselor României, vor conduce inclusiv la întărirea Flancului Estic al NATO.

Doamnelor și domnilor,

Trebuie să fim realiști și să înțelegem contextul global în care ne aflăm astăzi. Asistăm la formarea unui nou peisaj geostrategic, a cărui evoluție este greu de prevăzut sau anticipat. România rămâne însă o oază de stabilitate în zonă și un furnizor regional de securitate. Sunt avantaje reale care decurg din acest statut și este fundamental să avem capacitatea, dar și înțelepciunea de a ne folosi atuurile pentru a ne consolida poziția de membru NATO important și de partener strategic credibil al  Statelor Unite ale Americii.

Sunt ferm convins, iar aceasta este poziția pe care țara noastră o susține cu tărie, că doar cooperarea internațională, bazată pe respectarea normelor de drept internațional, constituie soluția consolidării păcii și securității globale. Mai mult, accentul pus pe dimensiunea economică a acestei cooperări poate aduce beneficii țărilor din sud-estul Europei, precum și altor state interesate.

Nu trebuie să uităm nicio clipă că Marea Neagră continuă să reprezinte o punte importantă de legătură între Europa, Orientul Mijlociu și Asia Centrală, cu posibilitatea valorificării Dunării drept coridor natural de tranzit între Europa Centrală, Marea Baltică și spre Marea Mediterană.

România nu poate fi cu adevărat un actor regional relevant și un stat puternic, fără o armată puternică. O armată care să cuprindă Forțe Navale dotate cu tehnică militară modernă, bine pregătite și instruite, capabile să facă față cu succes oricăror provocări.

În semn de apreciere pentru activitatea depusă şi rezultatele deosebite obținute, am decorat drapelul de luptă al Statului Major al Forțelor Navale cu Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Ofițer, cu însemn de pace pentru militari.

Dragi marinari,

Această sărbătoare vă este dedicată în primul rând vouă. Marinarii, indiferent de țara căreia îi aparțin, sunt o mare familie, care se ajută la nevoie. Sunteți manifestarea vie a spiritului de solidaritate umană, dincolo de frontiere.

Fie că serviți în Marina Militară sau Civilă, reprezentați unii dintre cei mai buni ambasadori ai țării noastre, promotori ai valorilor care ne unesc și ne definesc ca națiune.

Vă felicit și vă doresc mult succes și sănătate, iar Sfânta Fecioară Maria, ocrotitoarea Marinei Române, să vă protejeze oriunde v-ați afla!”


Puteți urmări Constanța 💯% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Ziua Marinei 2018, în 36 de fotografii

mie aug. 15 , 2018
Ziua Marinei 2018 a însemnat, ca în fiecare an, exerciții ale Forțelor Navale Române, discursuri ale oficialilor și… căldură. Ce a fost nou în acest an? Prezența militarilor din Ucraina, Italia, Marea Britanie și SUA, alături de cei români. Au stat umăr la umăr pe faleză, în timpul discursurilor oficiale, […]
Ziua Marinei 2018

V-ar putea interesa și: