Klaus Iohannis a participat la dezvelirea statuii sasului Brukenthal. A lipsit de la înmormântarea lipoveanului Patzaichin sau aromânului Caramitru

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat sâmbătă, la Sibiu, la evenimentul de dezvelire a statuii baronului Samuel von Brukenthal, personaj emblematic pentru istoria Transilvaniei, numit guvernator al marelui principat în 1777. Statuia a fost amplasată în faţa palatului din Piaţa Mare.

Klaus Iohannis nu a participat la funeraliile lipoveanului Ivan Patzaichin sau ale aromânului Ion Caramitru, ambii mari români.

Samuel von Brukenthal (n. 1721 – d. 1803), a fost un jurist sas, guvernator al Transilvaniei, colecționar de artă și fondator al muzeului din Sibiu care îi poartă numele.

A condus Transilvania într-o perioadă în care românii erau o națiune tolerată.

Mai jos aveți o imagine în care îl puteți vedea pe președintele Franței aducând un ultim omagiu actorului Jean Paul Belmondo.

Un președinte aduce un ultim omagiu unui mare actor. În Franța, o țară care-și respectă eroii, care a construit un Panteon pentru ei. Mi-ar fi plăcut să-l văd pe Klaus Iohannis la mormântul lui Ivan Patzaichin. Dacă nu în numele lui, în numele funcției pe care o ocupă. Dacă nu pentru el, pentru noi, românii simpli. Pentru memoria unui om care a făcut mai multe pentru România decât mulți dintre noi la un loc. Nu s-a putut.

Puțină istorie

Pe 16 septembrie 1438 se semna, la Căpâlna (actalul județ Sălaj), Fraterna Unio (Uniunea Frățească), cunoscută sub numele de Unio Trium Nationum. Un pact de alianță mutuală militară și politică încheiat pe parcursul Răscoalei de la Bobâlna între marea nobilime maghiară din Transilvania, clerul catolic, orășenii sași și secui. Cei care au inițiat pactul au hotărât ca atunci când una dintre părți va fi atacată și va cere ajutor ceilalți să fie datori să-i dea ajutor. Uniunea a stabilit eliminarea completă a iobagilor, cei mai mulți aparținând etniei majoritare române, din viața politică și socială din Transilvania, deși iobagii formau vasta majoritate a populației transilvane. Noile orânduiri s-au consolidat în dauna dreptului strămoșesc românesc care dispare treptat. Poziția românilor transilvăneni, marea majoritate dintre ei iobagi, a fost din ce în ce mai dificilă, deoarece Unio Trium Nationum excludea în mod tacit grupul etnic român din Uniune și de la orice formă de participare politică sau socială. Românii erau considerați în Transilvania, conform cu prevederile înscrise în actul Unio Trium Nationum (Fraterna Unio) o națiune „tolerată”, acest statut fiind menținut până la desființarea iobăgiei și a sistemului politic medieval în timpul împăratului Iosif al II-lea înainte de 1800. Spun unii că românii nu aveau voie în acele vremuri să stea peste noapte în centrul Sibiului.

Sursă foto: Digi24.ro

Zen ResidenceLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Emma Răducanu a scris istorie la US Open

Sun Sep 12 , 2021
Britanica Emma Răducanu (18 ani) a devenit prima jucătoare de tenis din istorie venită din calificări care câştigă un turneu de Mare Şlem, după ce a învins-o în două seturi, 6-4, 6-3, pe canadianca Leylah Fernandez (19 ani), sâmbătă la New York, în finala US Open, la care au asistat […]
ema raducanu