Klaus Iohannis: „Fără aceste sancţiuni, morții pe care astăzi îi plângem ar fi fost mult mai mulți”

Trimite prietenilor:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că fără sancțiunile impuse prin ordonanțe de urgență „morții pe care îi plângem astăzi ar fi fost mult mai mulți” și că PSD şi „acoliţii săi” fac tot posibilul ca efortul autorităţilor să eşueze în ceea ce priveşte gestionarea crizei actuale.

„Am văzut ieri cu câtă satisfacţie au primit unii politicieni decizia Curţii Constituţionale privind amenzile instituite în această perioadă de stare de urgenţă. Este încă un semn de nepăsare, inconştienţă şi neînţelegere a misiunii pe care o au, dar şi o dovadă că pentru aceşti politicieni interesul politic este mai presus de oameni. Nu este cu totul surprinzător că astăzi aceste sancţiuni sunt discutabile, deşi este evident pentru noi toţi că ele au fost utile pentru a împiedica răspândirea virusului. Surprinzătoare este însă perspectiva unor autorităţi care, prin misiunea ori prin natura lor juridică, au obligaţia constituţională de a nu pierde din vedere, atunci când iau decizii, interesul general al societăţii. O spun cu toată responsabilitatea, fără aceste sancţiuni, morţii pe care astăzi îi plângem ar fi fost mult mai mulţi”, a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni.

Potrivit lui Iohannis, în actuala criză se „departajează cei responsabili şi curajoşi de cei iresponsabili, de profitorii şi populiştii care fac doar promisiuni mincinoase”.

„Criza pe care o traversăm pune la încercare rezistenţa, solidaritatea şi tăria de caracter a societăţii noastre şi a reprezentanţilor săi politici. Acum se departajează cei responsabili şi curajoşi de cei iresponsabili, de profitorii şi populiştii care fac doar promisiuni mincinoase. În aceste zile, îi vedem foarte clar şi pe unii, şi pe ceilalţi. Sunt, pe de o parte, românii care respectă restricţiile salvând vieţi, sunt specialiştii care lucrează neîntrerupt pentru a stopa pandemia şi sunt guvernanţii, care au luat măsuri corecte şi care acum pregătesc un program mai amplu de relansare a economiei româneşti. Această parte a societăţii este cea orientată spre depăşirea crizei, spre resetarea şi dezvoltarea României. Pe de cealaltă parte, însă, îi vedem pe cei pe care îi ştim prea bine de ani de zile, oamenii trecutului, care vor să se întoarcă la corupţie, proastă guvernare şi ineficienţă. Ei, adică PSD şi acoliţii săi, sunt cei care fac tot posibilul ca efortul de reconstrucţie al întregii naţiuni să eşueze”, a spus preşedintele.

El a subliniat că România, confruntată cu o ameninţare fără precedent la fel ca toate celelalte state ale lumii, a trebuit să ia măsuri drastice pentru a-i proteja pe oameni şi pentru a preveni răspândirea noului coronavirus.

Klaus Iohannis a evidenţiat că pericolul epidemiei nu a trecut „odată cu decizia Curţii Constituţionale”, iar regulile şi sancţiunile impuse de autorităţi nu au avut şi nu au alt scop decât acela de protejare a sănătăţii şi vieţii.

„Numai respectând aceste măsuri vom putea să ne reluăm activităţile cotidiene, să se joace copiii în parc, să ne revedem părinţii în deplină siguranţă. Iar politicienilor care fac un scop din apărarea şi protejarea drepturilor celor care încalcă legea le cer să înceteze ca prin acţiunile şi discursul lor să mai pună în pericol viaţa cetăţenilor. Românii se confruntă din păcate cu doi inamici, unul perfid, invizibil, virusul foarte contagios denumit SARS-COV-2 şi celălalt inamic, mult mai vizibil, dar la fel de dăunător pentru societatea şi pentru viitorul ţării noastre. Cei mai bine intenţionaţi dintre noi am fi crezut poate că atunci când naţiunea noastră are de înfruntat o provocare teribilă, fără precedent, toate forţele, în special cele politice, se unesc pentru a depăşi cu bine perioada critică”, a adăugat preşedintele.

Miercuri, Curtea Constituţională a admis sesizarea Avocatului Poporului asupra prevederilor art. 28 din OUG 1/1999, prin care au fost stabilite amenzile pentru nerespectarea restricţiilor în perioada stării de urgenţă, stabilind că acestea sunt lipsite de claritate, precizie şi previzibilitate, iar stabilirea faptelor a căror săvârşire constituie contravenţii este lăsată, în mod arbitrar, la libera apreciere a poliţiştilor.

Articole recente

Constanta-financiara-sigla-jpg
sprijina-jurnalismul-independent

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.