Klaus Iohannis: „Măsurile de restricţie sunt inevitabile”

klaus iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, în contextul în care numărul deceselor provocate de noul coronavirus şi al celor infectaţi şi internaţi la Terapie Intensivă au atins cele mai mari valori de la declanşarea pandemiei, că aceste cifre sunt extrem de îngrijorătoare şi reprezintă un puternic semnal de alarmă.

Șeful statului a apreciat că măsurile de restricţie sunt inevitabile.

„România a cunoscut în ultima săptămână cea mai mare creştere a numărului de cazuri de la debutul pandemiei covid-19. Cifre extrem de îngrijorătoare. Trei indicatori care corelaţi trag un puternic semnal de alarmă de care avem cu toţii responsabilitatea să ţinem cont. Tendinţa actuală este una de creştere accelerată a ratei infectărilor, care duce la o ocupare a spitalelor. Măsurile de restricţie sunt inevitabile. Cu cât sunt introduse mai repede şi sunt respectate, cu atât mai rapid îşi vor produce efectele şi vor putea fi ridicate din nou. Situaţia e complicată nu doar în România, ci şi în restul statelor europene. Transmit un mesaj special de recunoştinţă şi mulţumire tuturor medicilor şi personalului medical din România pentru profesionalismul şi dedicarea dovedite de-a lungul unei perioade extrem de dificile. Aceşti oameni merită respectul şi admiraţia noastră fiindcă sunt permanent în linia întâi, în lupta cu virusul”, a declarat preşedintele.

Preşedintele a declarat că numărul testelor pentru cOVID-19 este în creştere. dar că există o problemă legată de personalul calififcat pentru a prelucra testele.

„Vreau să îi asigur pe medici, asistenţii medicali, managerii de spitale, cei din direcţiile de sănătate publică, că sunt alături de ei şi împreună vom face faţă acestei crize. E o luptă nu doar a sistemului medical, e o luptă în care avem cu toţii o mare responsabilitate. Am spus-o în nenumărate rânduri – oricât ne-am dori situaţia epidemiologică nu ne permite reîntoarcerea la normalitatea pe care am avut-o înainte de izbucnirea pandemiei şi cu cât creşte numărul de cazuri cu atât ne îndepărtăm tot mai mult de acest punct aşteptat. Vreţi să mergem pe un drum de supraaglomerare a spitalelor? Sau alegem să avem şi viaţă socială, locuri de muncă economie viabilă. Putem avea aceste lucru respectând regulile – purtatul măştii, distanţa socială, igiena mâinilor, evitarea aglomeraţiilor, munca la domiciliu acolo unde e posibil sunt lucruri care stau în puterea noastră”, a mai spus preşedintele.

„O pandemie nu e o alegere politică şi o pandemie nu e un ghinion, e o catastrofă care a venit peste noi, cu care trebuie să trăim până găsim soluţiile în a avea un vaccin sau tratament. Această pandemie nu a fost alegerea nimănui, ea a venit neţinând cont cine e la Guvern, dar încet-încet am învăţat cum poate fi îngrădită şi putem să avem o viaţă cât de cât normală şi o economie cât de cât viabilă. Autorităţile au partea lor de rezolvat, noi fiecare avem răspunderea noastră să respectăm restricţiile impuse. Dacă le vom respecta, boala nu va dispărea, dar se va răspândi mult mai încet, sistemul medical va putea face faţă acestei boli. Dar până atunci trebuie să fim responsabili şi să respectăm aceste reguli. Va mai dura. Nu e iminentă finalizarea pandemiei şi de aceea fac apel la toţi românii, fiindcă doar împreună putem să îngrădim răspândirea acestei boli. Dacă nu respectăm am avea cu toţii de pierdut”, a conchis Klaus Iohannis.

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
Constanta-financiara-sigla-jpg
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.