Klaus Iohannis: Situația în zona Mării Negre este îngrijorătoare

Klaus Iohannis: Situația zona Mării Negre este îngrijorătoare

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), pentru săptămâna viitoare, pentru a se discuta situația din zona Mării Negre și comasarea trupelor rusești la granița cu Ucraina. „Situația este îngrijorătoare”, a spus șeful statului, întrebat despre situația din țara vecină, la finalul unei vizite în parcul natural Văcărești din București.

Președintele Iohannis a declarat că autoritățile române cunosc bine situația din teren.

„Au apărut tensiuni în regiunea Mării Negre. Noi urmărim cu foarte mare atenție aceste lucruri. Nu așteptăm să primim informații de la alții, noi dăm informații altora, pentru că avem servicii foarte performante pe această zonă. Am avut discuții cu ministrul Apărării și alte servicii. Cunoaștem foarte bine situația din teren și tensiunile de acolo ne preocupă. Suntem extrem de îngrijorați”, a declarat Klaus Iohannis, cu ocazia participării la un eveniment în Parcul Național Văcărești de Ziua Pământului. Șeful statului a subliniat că „situația trebuie evaluată nu doar militar, ci și diplomatic.”

Statele occidentale și-au exprimat îngrijorarea cu privire la deplasările militare de trupe rusești lângă Ucraina. Un document intern ucrainean, citat de site-ul american Axios, și o serie de imagini din satelit analizate de Wall Street Journal arată cât de extinse sunt manevrele militare rusești din Marea Neagră și de la granița cu Ucraina. Oficialii și experții în politică externă spun că intenția Moscovei nu este deocamdată clară, dar că Rusia dispune deja, în prezent, de suficiente trupe pentru efectuarea unei eventuale incursiuni militare în Ucraina. Concret, potrivit părții ucrainene, suprafața pe care se vor derula exercițiile militare reprezintă aproape o treime din suprafața Mării Negre – 27%, mai exact. În același timp, îngrijorarea cu privire la mobilizarea militară a Rusiei vizează și numărul impresionant de trupe de la granița cu Ucraina. Documentul citat de Axios arată că forțele rusești și-au sporit prezența în toate zonele de graniță.

Marți, ministrul ucrainean Dmitro Kuleba a avertizat de altfel în mod public că Rusia va avea în curând peste 120.000 de militari la frontiera cu Ucraina, notează Agerpres.

Moscova a declarat că forțele sale vor rămâne pe loc atâta timp cât consideră potrivit și că nu reprezintă o amenințare, însă statele vestice se tem de o reizbucnire a conflictului în regiunile separatiste din estul Ucrainei.

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
Constanta-financiara-sigla-jpg
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.