Nu mai puțin de 12 ani i-au trebuit lui Cristi Radu, primar în Mangalia, să prezinte o poză cu viitoarea centură a orașului. Un drum fără îndoială necesar, și în urmă cu 12 ani.
Reprezentanții Primăriei Mangalia au anunțat pe 19 ianuarie că au semnat, recent, documentele care confirmă parteneriatul dintre municipalitate şi Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) privind Studiul de Fezabilitate şi proiectul tehnic pentru construirea variantei ocolitoare (Drum Expres) a municipiului Mangalia.
Conform Studiului de Fezabilitate, într-o primă etapă, noua infrastructură rutieră se va întinde pe o lungime de aproximativ 7,7 km şi va avea mai multe căi de acces. Traseul propus se va desprinde din DN 39 (E87), la km 37+735, continuând de-a lungul căii ferate, cu deviere spre vest, traversând fosta Herghelie. Ulterior, traseul coboară spre sud, pe partea dreaptă a rambleului căii ferate şi se închide în DJ391, la intersecție cu DJ391B, urmând ca acest Drum Expres să fie edificat, pe viitor, până la punctul de trecere a frontierei Vama Veche.
„Semnarea acestui parteneriat ne dă încredere că vom avea, în sfârșit, o variantă ocolitoare în Mangalia, care va contribui mult la fluidizarea traficului rutier, înspre și dinspre litoral, dar și la dezvoltarea rețelei de transport național și internațional. Astfel, traficul de mare tonaj se va face distinct, pe acest Drum Expres, iar cei care doresc să ajungă mai repede la vecinii bulgari vor parcurge traseul, într-un timp mai scurt”, a declarat primarul Mangaliei, Radu Cristian.
El a adăugat că va urmări îndeaproape toate etapele proiectului, până la începerea lucrărilor, astfel încât să nu existe blocaje în aprobarea documentației specifice.
Acuzațiile DNA
La începutul lunii ianuarie, publicația constănțeană Ordinea.ro a scris în că procurorii DNA Constanța au pus sechestru de milioane de lei, la finalul anului 2022, pe numele lui Cristian Radu, primarul PNL al Mangaliei, și al mai multor directori și funcționari din instituție. Cristian Radu este acuzat de abuz în serviciu pentru modul în care a atribuit 95 de contracte de asistență juridică către SCA Grimberg și Asociații, conform documentelor consultate de publicația locală și de G4Media.
Primarul și subordonații săi sunt acuzați, printre altele, că s-au angajat în cheltuieli peste limita impusă de bugetul municipiului Mangalia. Procurorii DNA Constanța susțin că aceștia au organizat doar formal procedura de atribuire a contractelor de asistență juridică către SCA Grimberg și Asociații, ”creând aparența de legalitate”, deși în realitate nu ar fi cerut oferte de servicii juridice de la alți avocați.
Inițial, procurorii au dispus sechestru pe 13,6 milioane de lei pe numele lui Radu, însă judecătorii au scăzut cuantumul la 7,5 milioane de lei. La fel s-a întâmplat și în cazul altor inculpați, cărora judecătorii le-au scăzut semnificativ cuantumul sechestrului cerut inițial de procurorii Anticorupție.
Înainte de a fi ales primar, Cristian Radu a fost șeful Gărzii Financiare Constanța timp de 8 ani. Este licențiat în Management și Drept și are un curs post-universitar la Colegiul Național de Apărare.
Conform ultimelei sale declarații de avere, Cristian Radu deține împreună cu soția sa 11 terenuri în județul Constanța, o casă de locuit și una de vacanță (de 400 mp fiecare), 3 spații comerciale, două mașini fabricate în 2018 și 2021, bijuterii și ceasuri de 63.000 de euro și are în conturi 74.918 lei și peste 200.000 de euro.
Acesta a declarat într-o emisiune TV că o mare parte din avere este moștenită de la soacră, dar nu a vrut să intre în amănunte, spunând că sunt chestiuni personale.
Soția are un venit de 70.000 de lei anual pe care îl obține în CN Administrația Porturilor Constanța, iar salariul lui Cristian Radu este de aproape 119.000 lei anual.