La centrala nucleară din Cernavodă se va produce un izotop care distruge celulele canceroase

Sursă foto: SNN

SN Nuclearelectrica SA și Framatome au semnat un acord de cooperare pentru a explora posibilitatea producerii izotopului medical Lutetium-177 la centrala nuclearo-electrică de la Cernavodă.

Izotopul Lutetium-177 este utilizat pentru o varietate de tratamente pentru cancer.

„Acest parteneriat este un pas semnificativ pentru a ajuta la îmbunătățirea sănătății a milioane de oameni și pentru a demonstra beneficiile multiple ale centralelor nucleare, care generează energie curată, contribuie la stabilitatea energetică, la decarbonizare și creștere economică. În lumina evoluțiilor recente pe piața de izotopi medicali, nevoia de aprovizionare sigură cu izotopi medicali este în creștere și, prin urmare, considerăm că acesta este momentul perfect pentru a dezvolta proiecte de producție de izotopi medicali la CNE Cernavodă.”, a declarat Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica.

„Suntem încântați să colaborăm cu Framatome la producerea de izotopi medicali care salvează vieți și să dovedim beneficiile energiei nucleare, dincolo de producerea de energie curată.”, a precizat Teodor Chirica, Președintele CA, Nuclearelectrica SA.

Lutetium-177 este un radioizotop care emite beta utilizat în terapia cu radionuclizi care țintesc celule canceroase, folosit în tratamentul cancerului de prostată și în multiple dezvoltări radiofarmaceutice promițătoare pentru alte tipuri de cancer. Izotopul distruge celulele canceroase, lăsând celulele sănătoase neafectate. Tehnologia proprie de producție a izotopilor dezvoltată de Framatome a permis prima producție comercială la scară largă de Lutetium-177 într-un reactor în iunie 2022


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

USR: primarul Chițac a vrut să majoreze taxa de salubrizare pentru 2024, însă am reușit să împiedicăm acest lucru

joi nov. 30 , 2023
USR Constanța a anunța că primarul Vergil Chițac a vrut să majoreze taxa de salubrizare pentru 2024, însă USR a reușit să împiedicăm acest lucru. „În cadrul ultimei ședințe de Consiliu Local din această lună, consilierii USR Constanța au depus un amendament pentru abrogarea articolului din proiectul de hotărâre inițiat […]

V-ar putea interesa și: