La mulți ani, Dobrogea!

Astăzi, 14 noiembrie, sărbătorim Ziua Dobrogei. Legea privind instituirea Zilei Dobrogei a fost adoptată la 19 noiembrie 2013 de Senat, la 9 septembrie 2015 a fost votată de plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional, iar în 6 octombrie 2015 a fost publicată în Monitorul Oficial.

Alegerea aniversării acestei date face trimitere la revenirea Dobrogei la teritoriul naţional în urma desfăşurării Războiului de Independenţă sau războiul ruso-româno-turc, încheiat în 1878, potrivit www.cdep.ro. Războiul ruso-româno-turc (1877-1878) a dus la obţinerea pe câmpul de luptă a independenţei de stat a României. La 4 aprilie 1877, fusese semnată convenţia româno-rusă, însă reprezentanţii Rusiei nu au acceptat, iniţial, o participare directă a armatei române pe frontul din Balcani în acest conflict. Ulterior, pe fondul desfăşurării ostilităţilor militare la Plevna, când al doilea asalt al trupelor ruse a primit o rezistenţă dârză din partea efectivelor otomane, marele duce Nicolae al Rusiei a trimis o telegramă prinţului Carol al României, prin care a cerut ajutorul trupelor române.

Eveniment la Universitatea Ovidius

Marți, 14 noiembrie, Instituția Prefectului – Județul Constanța, în parteneriat cu Universitatea Ovidius Constanța și Inspectoratul Școlar Județean Constanţa, organizează „Dobrogenerații”, eveniment dedicat Zilei Dobrogei. Cum văd tinerii dobrogeni, de diferite etnii, viitorul pe aceste plaiuri, vom afla în cadrul evenimentului de celebrare a 145 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă, începând cu ora 11:00, în campusul Universității Ovidius Constanța, corp B, aula A. La acțiune vor participa membri ai minorităților reprezentative ale regiunii și conducători ai instituțiilor publice din județul Constanța.

Spectacol la Centrul Jean Constantin

Cu prilejul Zilei Dobrogei, Consiliul Județean Constanța, Centrul Cultural Județean Constanța ,,Teodor T. Burada’’ și Primăria Municipiului Constanța organizează, marți, 14 noiembrie, cu începere de la ora 17:00, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret ,,Jean Constantin”, un amplu eveniment cultural-artistic. Suita manifestărilor dedicate acestei mari sărbători a dobrogenilor va debuta cu intepretarea Imnului Dobrogei de către Grupul Vocal „Giocoso”, din cadrul Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, coordonat de prof. Rodica Iftime, moment artistic urmat de o Horă Dobrogeană.

Din mijlocul dobrogenilor nu putea lipsi renumitul jurnalist britanic Charlie Ottley, cel care a făcut România celebră în toată lumea. Fascinat de Dobrogea, acest tărâm al armoniei, cu un bogat trecut istoric și un adevărat model de conviețuire interetnică și interconfesională, britanicul îndrăgostit de țara noastră va fi prezent la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, unde va prezenta documentarul pe care l-a realizat, FLAVOURS OF ROMANIA-DOBROGEA și va povesti despre frumoasa călătorie gastronomică, culturală şi istorică prin autenticul românesc.

Evenimentul va continua cu un moment special oferit de apreciatul artist liric constănțean, Iulian Bratu, care va interpreta Imnul Dobrogei. Atmosfera de sărbătoare de la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret ,,Jean Constantin” va fi întregită de reprezentația renumitului Ansamblu Folcloric Profesionist ,,Brâulețul’’ – Spectacol Extraordinar de Folclor, cât și de momentele muzical-coregrafice susținute de alte ansambluri dobrogene îndrăgite: Ansamblul „Iholu” – Comunitatea Aromână, Ansamblul „Elpis” – Comunitatea Elenă, Ansamblul ,,Luminiţe dobrogene” – Primăria comunei Lumina, Ansamblul Studenţesc „Ovidius” al Universităţii Ovidius Constanţa, Ansamblul „Plai de dor” – Primăria comunei Albești, Ansamblul „Izvoraşul Dobrogean” Fântânele – Primăria comunei Fântânele, Ansamblul „Canlar” – Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Ansamblul ,,Dobrogeanca” – Centrul Cultural ,,Elena Roizen”, Ovidiu, Ansamblul ,,Qanara” – Centrul Cultural „Elena Roizen” Ovidiu, Ansamblul „Balkaneros” – Centrul Cultural „Elena Roizen” Ovidiu, Ansamblul „Armânamea” – Centrul Cultural „Elena Roizen” Ovidiu, Ansamblul ,,Reabina” Ghindărești – Comunitatea Rusilor Lipoveni,  Grupul Folcloric Aromân „Lilici dit mai” – Comunitatea Aromână, Trupa „Şatra” – Comunitatea Rromă, Mangalia, Ansamblul „Muguraşii Cumpenei”, comuna Cumpăna și Ansamblul „Fidanlar” – Uniunea Democrată Turcă din România.  

Expoziție de pictură și mozaic

Tot în cadrul aceleiași ample manifestări cultural-artistice dedicate Zilei Dobrogei, de la ora 17:00, sunteți invitați la vernisajul expoziției de pictură și mozaic a catedrei de Arte Vizuale din cadrul Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, intitulată sugestiv ARMONII VIZUALE. Lucrările de pictură au fost realizate în cadrul proiectului TABĂRA DE PICTURĂ „Kreator Art-Dobrogea”, coordonat de prof. Sîrbu Florentin, iar lucrările de mozaic au fost realizate în cadrul proiectului cultural „PEISAJUL DOBROGEAN ÎN ARTA DECORATIVĂ’’ – coordonat de prof. Ana-Maria Ceară. Expozanții sunt cursanți ai Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, catedra de Arte Vizuale: Daniela Bărbatosu, Ana-Maria Bucătariu, Mariana Enache, Mihaela Filip, Carmen Ionescu, Florin Popescu, Simona Sima, Simona Șandru, Mirela Vera, Ramona Vera. Intrarea publicului este liberă, în limita locurilor disponibile.

Proiect al ISJ, ediția I

În data de 14 noiembrie 2023, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Constanța, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, cu Palatul Copiilor și cu Universitatea „Ovidius” Constanța, derulează proiectul județean „Istorie și Civilizație în Dobrogea Multiculturală” – Ediția I, dedicat aniversării a 145 de ani de la reintegrarea Dobrogei la statul român.

Proiectul va debuta la ora 10:00, în Aula Bibliotecii, cu simpozionul „Dobrogea multiculturală”. Sunt așteptați să participe la eveniment părinți, elevi, cadre didactice și reprezentanți ai comunității locale. Simpozionul este dedicat elevilor de liceu și studenților și este structurat pe trei secțiuni.

În deschiderea evenimentului vor lua cuvântul profesor Sorin Mihai, inspector școlar general la Inspectoratul Școlar Județean Constanța, profesor univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, managerul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța, conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius” Constanța, conf. univ. dr. Cosmin Căprioară, conf. univ. dr. Nistor Bardu, din cadrul Facultății de Litere a Universității „Ovidius” Constanța și dr. Lavinia Dumitrașcu, muzeograf, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

În cadrul aceluiași proiect, în data de 14 noiembrie 2023, începând cu ora 15.00, la Palatul Copiilor Constanța, se va susține programul artistic „Armonii interculturale dobrogene” cu participarea unor ansambluri de muzică și dans care vor însoți spectatorii într-o călătorie culturală etnică diversă, specifică zonei Dobrogea.

„Menționăm că toate instituțiile de învățământ preuniversitar din județul Constanța vor celebra Ziua Dobrogei prin activități diverse (expoziții tematice, sesiuni de comunicări, prezentare de portofolii, șezători, ateliere de creație, audiții și dansuri populare etc.) la care vor participa peste 14200 de elevi”, transmite ISJ Constanța.

„Avem încrederea că acest proiect județean, aflat la prima sa ediție, va deveni o tradiție prin care elevii și tinerii constănțeni vor celebra și vor promova esența culturală a etniilor din zona Dobrogea, acel ansamblul de concepții, de obiceiuri, de datini și de credințe care se statornicesc istoricește prin comunicarea din generație în generație. Așadar, ne dorim ca Ziua Dobrogei să reprezinte pentru fiecare dintre noi un salut reverențios al formei și structurii multietnice ca dimensiune care alcătuiește umanitatea”, a declarat Sorin Mihai, inspector școlar general.

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de Facebook.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website. Comentariile la articole sunt moderate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Liceul Teoretic „George Emil Palade”, proiect Erasmus despre gestionarea conflictelor și evitarea bullyingului

mar nov. 14 , 2023
Liceul Teoretic „George Emil Palade” a implementat cu succes mobilitatea pentru profesori din cadrul Acreditării în domeniul Educaţiei Şcolare, Proiect Eramus + nr. 2022-1-RO01-KA120-SCH-000105293, în perioada 06-10.11.2023. Obiectivele propuse au fost în acord cu Planul Erasmus, respectând standardele de calitate ale Programului: incluziune și diversitate, educație responsabilă pentru un mediu […]