La mulți ani, Dobrogea!

ziua dobrogei

Astăzi, 14 noiembrie, este sărbătorită Ziua Dobrogei.

Unirea Dobrogei cu România a avut loc în urma războiului de independenţă din 1877-1878 şi consfinţită prin Tratatul de la Berlin din 13 iulie 1878. Timp de patru secole, Dobrogea a fost sub stăpânire otomană şi s-a numit Kustenge.

În data de 14 noiembrie, Regele Carol I adresa următoarea proclamaţie către dobrogeni:

„Locuitori de orice naţionalitate şi religie, Dobrogea – vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân – de astăzi face parte din România.

Voi de acum atârnaţi de un Stat unde nu voinţa arbitrară, ci numai legea dezbătută şi încuviinţată de naţiune hotărăşte şi ocârmuieşte.

Cele mai sfinte şi mai scumpe bunuri ale omenirii: viaţa, onoarea şi proprietatea sunt puse sub scutul unei Constituţii pe care ne-o râvnesc multe ţări străine.

Religiunea voastră, familia voastră, pragul casei voastre vor fi apărate de legile noastre şi nimeni nu le va putea lovi, fără a-şi primi legitima pedeapsă…

Armata română, care intră în Dobrogea, nu are altă chemare decât a menţine ordinea şi, model de disciplină, de a ocroti paşnica voastră vieţuire.

Salutaţi dar cu iubire drapelul român, care va fi pentru voi drapelul libertăţii, drapelul dreptăţii şi al păcii.

În curând provincia voastră, pe cale constituţională, va primi o organizaţie definitivă, care va ţine seama de trebuinţele şi moravurile voastre, care va aşeza pe temelii statornicite poziţia voastră cetăţenească.

Iubiţi ţara la a cărei soartă este lipită de acum şi soarta voastră.”

Cum este sărbătorită Ziua Dobrogei

Consiliul Județean Constanța invită publicul la un spectacol al tradițiilor dobrogene, de la ora 18:00 la Centrul Multicultural Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” Constanța, unde vor fi prezenți cele mai reprezentative ansambluri ale comunităților locale.
 
De asemenea, CJC alături de Consiliul Județean Tulcea organizează un ceremonial militar și religios, urmat de o depunere de coroane de flori în cinstea eroilor care s-au jertfit pentru redobândirea regiunii. Evenimentul începe la ora 10:00, la Monumentul Independenței din Tulcea. De la ora 10:30, cele două Consilii organizează o ședință festivă comună ce are loc în sala Mihail Kogălniceanu din Tulcea.
 
Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” organizează expoziția „Dobrogea în culorile toamnei – expoziție de pictură, fotografie și design vestimentar” la centrul cultural„Jean Constantin” începând cu ora 12:30. De la ora 13:00 are loc vernisajul expoziției „Datina 100 de ediții” unde sunt expuse numere vechi ale Revistei din anii `90, dar și numere actuale. De la ora 18:00, pe scena Centrului „Jean Constantin” apar Ansamblul Folcloric Profesionist „Brâulețul”, Ansamblul „Izvorașul Dobrogean”, Ansamblul „Elpis” al Comunității Elene Constanța, Ansamblul „Iholu” al Comunităţii Aromâne din România, filiala Constanţa, Ansamblul „Kaytarma” din Valu Lui Traian al Uniunii Democrate a Turco-Tătarilor Musulmani din România, Ansamblul folcloric universitar „Ovidius”, Ansamblul UDTTMR „CanRenkler” din Topraisar, Ansamblul „Goluboe More” al Comunității Ruşilor Lipoveni, Ansamblul „Nairi” al Uniunii Armenilor din România, Ansamblul „Delikanlilar” al Uniunii  Democrate Turce din România, Trupa „Şatra” a comunităţii rrome din Mangalia.
 
La Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” se organizează o activitate de evocare a momentului istoric, iar marți, 15 noiembrie, elevii o să susțină un spectacol cultural-artistic în sala de conferințe a Forțelor Navale de la ora 10:30. Totodată, are loc și un tur al Flăcării „Spiritul dobrogean” prin alte instituții dobrogene din inițiativa Instituției Prefectului Județului Constanța. La activitate participă prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian Coșa, comandantul Garnizoanei Constanța, contraamiral de flotilă Cornel-Eugen Cojocaru și inspectorul școlar general al județului Constanța, prof. Sorin Mihai.
 
La Muzeul de Artă din Constanța se desfășoară expoziția „Clădiri de patrimoniu ale Constanței multietnice”. Evenimentul este organizat de Asociația Dobrogea de Patrimoniu și începe la ora 16:00. Elevii de la Colegiul de Arte „Regina Maria”, secția Arhitectură expun 26 de lucrări de grafică. După încheierea expoziției, urmează lansarea Catalogului „Muzeul Dinu și Sevasta Vintilă Topalu”, publicat la Editura Monitorul Oficial, anul acesta.
 
Muzeul de Artă Populară organizează două activități cu prilejul Zilei Dobrogei: „Dobrogea – istorie vie”, activitate de prezentări despre Dobrogea şi mozaicul său etnic, urmate de vizionarea expoziţiei permanente a muzeului în care se găsesc obiecte cu valoare identitară pentru Dobrogea, la care participă elevii clasei a XI-a E de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Constanța. A doua activitate este reprezentată de două ateliere de educație muzeală intitulate „Desenăm și colorăm portul dobrogean”, la care participă elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 7 „Remus Opreanu” şi Şcoala Gimnazială nr. 24 „Ion Jalea”.
 
Organizația Patronală – Mamaia Constanța celebrează ziua de 14 noiembrie prin implicarea în proiectul cultural „Clădiri de patrimoniu ale Constanței multietnice” ce are loc la Muzeul de Artă din Constanța de la ora 16:00 și este derulat de Asociația Dobrogea de Patrimoniu. În perioada 14-24 noiembrie, 27 de tablouri cu lucrări realizate de liceenii de la Colegiul de Arte ”Regina Maria” vor fi expuse la Muzeul de Artă din Constanța. În aceeași perioadă, 10 panouri pe care sunt expuse 20 de lucrări însoțite de poveștile clădirilor istorice, vor putea fi văzute în Piața Ovidiu, în fața Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Intervalul a fost ales deoarece data de 23 noiembrie are de asemenea, importantă pentru regiune, marcând sosirea Armatei Române în Constanța și 144 de ani de când administrația românească s-a instalat în noua provincie.
 
Teatrul pentru Copii și Tineret Constanța „Căluțul de mare” organizează spectacolul lectură DIN POVEȘTILE DOBROGEI” de la ora 10:00.
 
Pe 16 noiembrie, Consiliul Județean Constanța va organiza prin Centrul Cultural Județean „Teodor T. Burada” spectacolul Ansamblului Folcloric Profesionist „Brâulețul”. Spectacolul va începe la ora 18:00 și va fi găzduit de scena centrului „Jean Constantin”.  

Mesaje de Ziua Dobrogei

Ziua Dobrogei este un prilej în plus de a ne aminti de simbolurile care unesc mozaicul nostru cultural și de a valorifica toate aspectele frumoase care ne unesc. Avem toate motivele să prețuim moștenirea noastră culturală și spirituală, să fim uniți și să valorificăm potențialul uriaș al acestei zone minunate. La mulți ani, dobrogeni! La mulți ani, oameni iubitori de armonie!

Bogdan Huțucă, senator, președintele PSD Constanța

Dragi dobrogeni, la mulți ani! La mulți ani României Unite! De #ZiuaDobrogei, noi, locuitorii dintre Dunăre și Marea Neagră, avem tot dreptul să fim mândri de specificul acestei zone deosebite pentru că plaiurile noastre sunt un amalgam puternic şi armonios de istorie, cultură și tradiție. O spun cu bucurie: noi, dobrogenii, suntem falnici, frumoși, energici, minunați, măreți, avem acest sentiment de încredere a propriilor calități creatoare. Știm să trăim uniți în diversitate. Am moștenit conviețuirea interetnică, dar și valori precum respectul, prietenia și armonia, care merită să fie transmise mai departe. Desigur, Ziua Dobrogei este un prilej în plus de a valorifica bogăția culturală, de a întări multiculturalitatea și mai ales identitatea specificului regional.

Marian Crușoveanu, deputat PNL

În fiecare an pe 14 noiembrie sărbătorim Ziua Dobrogei pentru a marca data la care, în 1878, Dobrogea revenea la teritoriul național. În această zi cu profundă încărcătură istorică celebrăm Dobrogea pentru tot ce reprezintă ea, pentru relieful spectaculos, pentru bogățiile naturale, pentru mozaicul cultural și etnic, pentru toate tradițiile și obiceiurile, pentru unicitatea și farmecul ei. Suntem binecuvântați pentru că ne este casă! La mulți ani Dobrogea! La mulți ani dobrogeni!

Cristina Dumitrache, deputat PSD

La mulți ani, dobrogeni! La mulți ani, Dobrogea! Trăim pe un pământ în care diversitatea multietnică, multiculturală, sănătatea, credința și toleranța nu sunt doar simple cuvinte ci adevăruri demonstrate. Să păstrăm aceste valori și să le transmitem mai departe urmașilor noștri.

Septimiu Bourceanu, senator PNL

Sunt dobrogean, aici m-am născut şi m-am format. Iubesc din toată ființa mea acest tărâm cu natură generoasă – Marea Neagră, Dunărea, Delta Dunării – şi spiritualitate multiculturală. În urmă cu 144 de ani, Dobrogea a revenit la România datorită sacrificiului și eroismului românilor care au luptat în Războiul de Independenţă și curajului și viziunii unor bărbați de stat, care, împotriva curentului majoritar, au privit strategic și înțelept viitorul României. Îmi doresc ca acel spirit, caracterizat de unitate, solidaritate, gândire strategică și curaj să prevaleze cât mai mult și în zilele noastre. Cea mai mare dorință a mea este însă ca noi, locuitorii acestui ținut unic, să dezvoltăm împreună orașul Constanța și întreaga regiune a Dobrogei, punând în valoare resursele extraordinare pe care acest ținut fabulos ni le oferă cu atâta generozitate: resurse geografice (Marea Neagră și deschiderea către Europa); resurse economice (portul, forță de muncă înalt calificată); resurse strategice (stabilitate într-o epocă de intense turbulențe geopolitice); resurse spirituale (moștenirea istorică, bogăția culturală, vocația multiculturalității). Acesta este obiectivul major al mandatului meu și al activității mele și toate eforturile și energia mea sunt dedicate îndeplinirii lui. La mulți ani, Dobrogea! La mulți ani, dobrogeni!

Ionuț Rusu, viceprimar Constanța

Acest moment de mare sărbătoare pentru Dobrogea este, înainte de toate, un prilej de a ne manifesta preţiurea şi recunoştinţa faţă de sacrificiul soldaţilor-eroi, care au luptat pentru independența noastră, pentru unitate și suveranitate. Dobrogea s-a distins mereu prin diversitate, multi-culturalitate și prin exemplul de convieţuire pe care l-a oferit celorlalte regiuni. Dobrogenii au vrut să demonstreze României de la acea vreme că sunt aici să pună împreună umărul la dezvoltarea unei naţiuni unite, cu valori şi principii democratice. Dacă stăm să ne gândim, 144 de ani nu reprezintă o perioadă atât de îndelungată, însă în tot acest timp Dobrogea a cunoscut o dezvoltare rapidă şi a demonstrat că reprezintă o cale de urmat pentru întreaga ţară. Avem cu toţii datoria morală şi responsabilitatea de a merge mai departe în această direcţie şi de a cinsti cum se cuvine memoria unor oameni şi personalităţi istorice a căror ambiţie şi viziune ne-a unit şi ne-a adus astăzi aici. La mulţi ani, Dobrogea!

Florin Cocargeanu, viceprimar Constanța, USR

Pe 14 noiembrie 1878, Dobrogea intra în componenţa statului român modern. În această zi, suntem datori să ne întoarcem cu gândul la predecesorii noștri și la valorile pe care le-au lăsat în urmă, deoarece realizările lor cuprind întreaga existentă a poporului român. Dobrogea reprezintă un model pentru toleranță, armonie și respect reciproc. La mulți ani, Dobrogea! La mulți ani, dragi dobrogeni!

Mihai Lupu, președinte Consiliul Județean Constanța

Se împlinesc 144 de ani de când statul român a redevenit „acasă” pentru minunatele plaiuri dobrogene. Un destin frumos, datorită căruia astăzi ne mândrim cu ceea ce suntem. La mulți ani, dobrogeni!

Vergil Chițac, primar Constanța

Știre în curs de actualizare.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

One thought on “La mulți ani, Dobrogea!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Cupa Mondială de Fotbal Qatar 2022 se vede la TVR

lun nov. 14 , 2022
Din 20 noiembrie până în 18 decembrie, Televiziunea Română transmite în direct şi în exclusivitate cea mai iubită întrecere sportivă a planetei. Transmisiile live dedicate Cupei Mondiale de Fotbal – FIFA Qatar 2022 vor putea fi văzute la TVR 1 şi TVR 2. Pe 20 noiembrie, Cupa Mondială FIFA vine […]

V-ar putea interesa și: