La mulți ani, Harry Tavitian! Concert special pe 16 august

Harry Tavitian

Harry Tavitian, cel mai important jazzman român contemporan, potrivit International Herald Tribune, își serbează, astăzi, ziua de naștere (este născut în 1952).

Este un bun prilej pentru a vă anunța că vineri, 16 august 2019, iubitorii de jazz și blues au ocazia să îl vadă în concert, la un eveniment de gală, prima ediție „Jazz & Blues Night Remember Costinești”, un proiect ce are ca obiectiv principal readucerea în memorie a manifestărilor de gen, festivalurile de jazz din perioada anilor 80 din stațiunea tineretului. Harry Tavitian a fost un invitat de referință a acelor ani la festivalurile de jazz din Costinești (alături de maestrul Johnny Răducanu), așa cum este și la ediția din 2019.

„Au fost destui ani când mi-am sărbătorit ziua „prin muncă”, adică am avut concerte. Prima oară, în 1982, la Costinești, unde apoi se crease o adevărată tradiție, pentru că Festivalul de Jazz era, în fiecare an, între 10-14 august. Am amintiri fabuloase de la festivalurile din Costinești din anii ’80. Vineri (16 august 2019, n.n.) voi reveni în Costinești după 20 de ani, timp în care și jazzul a lipsit de acolo cu desăvârșire. Voi cânta în trio la Jazz& Blues Night Remember Costinești 2019. Nădăjduiesc că împreună cu publicul de jazz și blues și cu colegii muzicieni care vor urca pe scenă vom reuși să reînnodăm împreună această frumoasă tradiție. Una dintre amintirile cele mai dragi de la serbarea zilei mele de naștere în Costinești este legată de concertele mele cu Johnny Răducanu la patru mâini sau la două piane. Bunul meu prieten, istoricul ideilor Sorin Antohi, scria: “Alături de Johnny Răducanu, Harry a stabilit o miraculoasă simbioză”. De la Johnny am învățat libertatea prin jazz. Iar Costineștiul a fost un spațiu extraordinar al libertății la Festivalul de jazz din anii ’80, în plină dictatură.”

Harry Tavitian 

Harry Tavitian revine astfel, după 20 de ani, pe scena Teatrului de vară din Costinești.

Vineri, cu siguranță, sufletul lui Johnny se va bucura împreună cu noi, sus, în ceruri.”, mărturisește muzicianul.

Biletele pentru eveniment s-au pus in vânzare online pe site-ul www.iabilet.ro (https://www.iabilet.ro/bilete-jazz-blues-night-remember-costinesti-43737/?q=jazz), dar și în format fizic, la sediul Doors Club din Constanța (Str. Traian, nr 68A). Prețul unui bilet este 30 de lei. Info la nr. de telefon: 0766 057 078.

Harry Tavitian s-a născut într-o familie de armeni din Constanța. A studiat pianul clasic de la vârsta de 6 ani. La 17 ani a început să cânte blues, după ce-a asistat la un concert de-al lui Memphis Slim în Brașov. A absolvit Academia de Muzică București. La 22 de ani a participat la prima ediție a Festivalului de Jazz de la Sibiu și a cântat la patru mâini cu Richard Oschanitzky într-un jam-session. Din 1976 s-a dedicat exclusiv jazz-ului. În 1978, la Constanța, a pus bazele grupului Creativ cu care a câstigat, în 1980, premiul I pentru debut la Festivalul Internațional de Jazz Sibiu. În perioada 1978-1987 a condus Clubul de Jazz din cadrul Bibliotecii Județene Constanța și a organizat, la Teatrul Dramatic, seria de evenimente “Atelier de improvizație”, manifestare singulară pe plan național, însumând 35 de ediții. În 1992 a înființat Fundația Culturală Harry Tavitian, prin care a continuat seria de Ateliere și a sprijinit formarea unor tineri muzicieni, plasticieni și scriitori talentați, majoritatea grupați în Asociația Arte/Litere ASALT, unde s-a cristalizat noua generație de scriitori și artiști ai Constanței. Din ianuarie 1990 și până în prezent este realizator al emisiunilor “Jazz Context” și “Nația și Civilizația Armenilor” de la Radio Constanța.

Harry Tavitian a susținut în cei peste 35 de ani de activitate nenumărate concerte peste hotare, în Rusia, Lituania, Franța, Italia, Germania, Bulgaria, Portugalia, Republica Moldova, Serbia, Polonia, Scoția, Ungaria, Grecia, Turcia, Olanda, SUA, Armenia (ca invitat personal al președintelui Armeniei), Slovacia, Elveția, Cehia, Austria sau Slovenia.

Din 2009 este cetățean de onoare al orașului Vălenii de Munte, iar din 2011 este și cetățean de onoare al Constanței.

Sursă foto: Facebook/HarryTavitian

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
Constanta-financiara-sigla-jpg
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.