La mulți ani, Ileana Ploscaru! 90 de ani de viață, 70 pe scenă

Anul 2021 este un an aniversar pentru Teatrul de Stat Constanța, la 2 mai împlinindu-se 70 de ani de la înființare. Dar luna ianuarie ne prilejuiește un alt moment aniversar, căci TSC o sărbătorește pe doamna Ileana Ploscaru, una dintre cele mai talentate și prodigioase artiste care au jucat pe scena constănțeană.

În 31 ianuarie 2021, actrița Ileana Ploscaru împlinește 90 de ani de viață.

În 24 februarie 2021, împlinește 70 de ani de la primul său rol, pe scena Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, în spectacolul „Fântâna turmelor” de Lope de Vega, în regia lui Ion Dinescu.

În 12 noiembrie 2021, împlinește 60 de ani de la debutul pe scena Teatrului de Stat Constanța, în spectacolul „Zări necuprinse” de Nikolai Virta, în regia lui Constantin Dinischiotu.

Cele mai recente spectacole în care Ileana Ploscaru a jucat la Teatrul de Stat Constanța sunt „Bătrâna și hoțul” de Viorel Savin, regia: Iulian Enache, „Titanic Vals” de Tudor Mușatescu, regia: Cristian Șofron, „Trei surori” de A.P. Cehov, regia: Dominic Dembinski și „Scaiul” de Georges Feydeau, regia: Ion Lucian.

După o viață petrecută pe scenă, după numeroase roluri în care și-a demonstrat talentul, profesionalismul, generozitatea, după numeroase premii, în anul 2016 a devenit Cetățean de onoare al municipiului Constanța, iar în 2018 i-a fost decernat titlul de Cetățean de onoare al Județului Constanța.

Pentru aniversarea celor 90 de ani de viață, actori ai Teatrului de Stat Constanța i-au transmis doamnei Ileana Ploscaru mesaje de felicitări.

Vă amintiți? Eram studenta dumneavoastră rebelă, dezorganizată și lipsită de încredere. M-ați disciplinat și ați făcut din mine vulcan, așezându-mă în front, ca pe un soldat. Am visat și creat împreună! Noi suntem prietene de o viață și pentru asta va trebui să-mi promiteți un dans nebun la aniversarea de 100 de ani! La mulți ani, distinsa mea!

Mirela Pană

Pentru mine, stimată doamnă Ileana Ploscaru, sunteți partenerul de scenă pe care și l-ar fi putut dori orice actor. Pentru mine, ca regizor, actrița Ileana Ploscaru este actorul care îți întregește jumătatea atunci când vrei să dai viață unui text. De fapt, stimată doamnă Ileana Ploscaru, cred că sunteți spectacolul însuși. Au fost multe roluri la care v-am stat alături, au rămas în amintirea mea multe momente legate de scenă și de viață, momente care m-au îmbogățit atât profesional cât și sufletește. Astăzi, la zi aniversară, vă doresc tot binele din lume, să fiți sănătoasă și binecuvântată! Și… mi-ar plăcea să vă mulțumesc pentru clipele pe care mi le-ați dăruit fiindu-mi alături în întâlnirile noastre scenice… dar parcă toate cuvintele de mulțumire au devenit deodată mici și nu pot exprima tot ceea ce simt acum. Totuși, vă voi spune că vă aștept cu mare bucurie să ne reîntâlnim mereu, că aici veți fi mereu așteptată și dorită, respectată și iubită. LA MULȚI ANI!

Iulian Enache

La mulți ani binecuvântați! Mă bucur mult că pot să vă fac această urare acum, când sărbătoriți frumoasa vârstă de 90 de ani. În urmă cu 22 de ani am venit la Constanța să dau concurs la teatru. Ați făcut parte din  în comisia care a hotărât să fiu angajată și am rămas aici, la Constanța, și m-am bucurat mult timp să aparțin unui colectiv de actori extraordinari. Chiar dacă nu m-am aflat față-n față cu dumneavoastră pe scenă, am făcut parte și eu din câteva spectacole care vă aveau în distribuție:  „Visul unei nopți de vară” (regia Turdor Mărăscu), „Șatra” (regia Beatrice Rancea),  „Vrăjitoarele din Salem”, (regia Gordon Edelstein). Au fost momente când respiram același aer la repetiții și vă admiram din întunericul sălii când repetați. Mă copleșea o emoție minunată când mă opreați pe hol și îmi dădeați câte o sugestie. Aș fi vrut să vă calc pe urme… premise erau: și eu am debutat la Cluj, ca și dumneavoastră, și eu am rămas la Constanța, ca și dumneavoastră, dar destinul meu artistic a avut alt plan. Chiar și așa, faptul că v-am cunoscut, și ca om, și ca artist, a fost pentru mine o binecuvântare. Vă mulțumesc și vă doresc să fiți sănătoasă. La mulți ani!

Dana Trifan Enache

În 2017, când nu exista coronavirus, Ileana Ploscaru a putut fi sărbătorită chiar pe scena Teatrului de Stat Constanța. Imagini, mai jos.

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Cazinoul din Constanța va avea cinematograf, muzeu și sală de bal VIDEO FOTO

Fri Jan 29 , 2021
Se lucrează de zor la Cazinoului din Constanța. Între 90 și 100 de oameni sunt zilnic pe șantier. Se sudează, se tencuiește, se creează decorațiuni din rigips. Un șantier cum n-a mai văzut Cazinoul de circa 30 de ani. La finalizarea lucrărilor, clădirea va avea cinematograf, muzeu și sală de […]