La mulți ani, Universitatea Maritimă Constanța!

Universitatea Maritimă din Constanța

Universitatea Maritimă din Constanța sărbătorește duminică, 6 februarie, 32 de ani de la înființare.

De la momentul februarie 1990, pe baza obiectivelor asumate, statutul de excelență în învățământul superior de marină la nivel national și international al Universității s-a consolidat permanent. Universitatea este astăzi una dintre cele 46 de instituții de învățământ superior de stat, acreditată ARACIS cu grad ridicat de încredere. Pe plan internațional, Universitatea a asumat un rol activ în comunitatea maritimă mondială, membră a Asociației Internaționale a Universităților de Marină (IAMU)- vocea cea mai autorizată în promovarea unui învățământ de calitate, standardizarea curriculumului și a modalității de certificare a absolvenților la nivel mondial. Profesori de marcă, ambasadori ai Universității participă la lucrările Comitetelor tehnice ale Organizației Maritime Internaționale (IMO) – reglementatorul major în domeniul navigației maritime internaționale, asigurării securității maritime și elaborării convențiilor internaționale privind navigația maritimă. UMC este puternic reprezentată în organizații internaționale din domeniul maritim cum ar fi IMLA (International Maritime Lecturers’ Association), IMSF (International Maritime Simulation Forum), BSUN – Black Sea Universities Network, IAU (International Association of Universities), Black Sea Association of Maritime Institutions (BSAMI) și Global On-Board Training Center (GOBTC) ș.a.

„Recunoaşterea internaţională a universităţii se materializează şi prin faptul că absolvenţii Universităţii Maritime din Constanţa sunt certificați automat de Ministerul Transporturilor din Japonia, fără necesitatea de a mai susţine examene suplimentare. Prin decizia Autorității de Certificare din Învățământul Superior Elen (DOATAP), diplomele absolvenților Universității sunt recunoscute ca echivalente cu cele emise de universitățile tehnice din Republica Elenă.”, a declarat prof. univ. dr. ing. Violeta Vali Ciucur.

Astăzi, prin cele două Facultăți, Navigație și transport naval, respectiv Electromecanică Navală Universitatea oferă 13 programe de studii de licență (2 cu predare integral limba engleză), 17 programe de studii de masterat (4 cu predare integral limba engleză) și 1 program de studii doctorat. Portofoliul educațional al universității se va completa în anul universitar următor cu 3 programe de licență în domeniul Inginerie electrică în limba engleză, Drept maritim și Securitate cibernetică precum și 2 programe de master în limba engleză- Business Administration in Transports și Cyber Security. Noile programe de studiu, complementare domeniului tradițional de navigație, vor crește simțitor competențele absolvenților universității  și angajabilitatea acestora.

Prestigiul internațional al universității se materializează și prin interesul tot mai mare al studenților străini :190 studenți din categoria “români de pretutindeni” și 100 studenți terțe UE, din numărul total de 3600. Studenții universității au fost și vor fi implicați într-o serie de evenimente menite să sprijine integrarea acestora pe piața forței de muncă în condițiile unei competiții internaționale acerbe. Evenimente ca Blue Career Day,Tinerii și energia verde, Căpitan pe nava viitorului, Cadet în flota NYK, Japonia, Erasmus Days,Tabăra de Antreprenoriat și multe altele  contribuie la dezvoltarea personală a studenților și la conștientizarea multiplelor oportunități de carieră.

Proiectele de viitor ale UMC nu se opresc însă numai la educație și pregătire practică- Universitatea are în curs de execuție mai multe obiective de investiții:

Extindere, reabilitare, modernizare și echipare infrastructură educațională universitară Corp B – Baza Nautică (sediu Lac Mamaia). Obiectivul specific este creșterea relevanței învățământului terțiar universitar în relație cu piața forței de muncă și sectoarele economice competitive.

Extindere (construire) spații de învățământ și laboratoare pentru asigurarea spațiilor de învățământ pentru lucrări de laborator la disciplinele: Tehnica tensiunilor Înalte; Producerea, transportul și distribuția energiei electrice, Aparate electrice și Aparate electrice navale, Utilizarea energiei electrice și pentru disciplinele aferente noii specializări, respectiv Ingineria Sistemelor Electroenergetice.

Proiectele de viitor includ șiconstruirea unui cămin studențesc 400 locuri,  consolidarea, reabilitarea și modernizarea sălii de sport din cadrul Complexului Sportiv Universitar Neptun, dar și reabilitarea termică, energetică și funcțională a sediului central. 

Globalizarea transportului maritim presupune permanenta reconfigurare a furnizorilor de educație, studiul atent al pieței și acoperirea nevoilor create de dezvoltarea tehnologiilor, precum și includerea cerințelor angajatorilor în pregătirea studenților.

Industria maritimă în permanentă dinamică trebuie dublată de o universitate vie, capabilă să iasă din tiparul tradițional, aptă să se autoperfecționeze pentru a furniza personal calificat superior –acestea sunt în fapt obiectivele și strategiile de dezvoltare ale Universității Maritime din Constanța.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Cancerul ucide din ce în ce mai mulți tineri. Peste 1.000 de cazuri noi în Constanța, în 2021

vin feb. 4 , 2022
Astăzi este Ziua Mondială împotriva Cancerului. A fost marcată pentru prima dată în anul 2000 și are ca scop creșterea gradului de conștientizare globală a cancerului. Numărul de noi cazuri de cancer diagnosticate în fiecare an a crescut și, o dată cu el, crește dramatic și numărul deceselor. Potrivit Organizației […]

V-ar putea interesa și: