La muzeul BNR puteți admira o hektă, prima monedă emisă vreodată

muzeul bnr

În perioada 21 septembrie 2023 – 1 martie 2024, Muzeul Băncii Naționale a României găzduiește expoziția temporară Cele două fețe ale monedei. Mijloace de schimb – Capodopere ale artei în cadrul căreia publicul va putea admira 100 dintre cele mai valoroase monede antice aparținând Colecției Numismatice Alpha Bank, una dintre cele mai importante și valoroase la nivel mondial.

Prin intermediul exponatelor publicul va putea să realizeze o incursiune imaginară în lumea Greciei și Romei antice, în care miturile și eroii făceau parte din realitatea cotidiană.

Expoziția aduce o nouă perspectivă asupra banilor care, pe lângă funcțiile lor economice cu care fiecare dintre noi suntem familiarizați, pot fi și surse istorice de primă importanță sau pot avea calități artistice nebănuite.

În premieră în România vizitatorii vor putea admira o hektă, prima monedă emisă vreodată, realizată din electrum, un aliaj natural de aur și argint, bătută în regatul lidian din Asia Mică, între 630 – 600 î.Hr.

Totodată, va putea fi urmărit modul în care utilizarea monedei s-a răspândit treptat în zonele în care grecii antici și-au impus supremația. De asemenea, sunt prezente în expoziție și monedele emise de cetățile Histria și Callatis în secolele V-IV î.Hr., drahmele histriene fiind primele monede bătute pe actualul teritoriu al României.

O secțiune aparte în cadrul expoziției este cea intitulată Moneda în cetățile grecești Histria, Tomis, Callatis. Imagine și context arheologic, în care am expus, alături de monedele emise de aceste orașe, aflate în patrimoniul Muzeului BNR, obiecte puse la dispoziție de Institutul de arheologie Vasile Pârvan al Academiei Române, respectiv Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Expoziţia poate fi vizitată începând din 22 septembrie 2023, în cadrul tururilor ghidate gratuite pe care Muzeul BNR le organizează de luni până vineri, în urma unei programări prealabile.

Recomandare: Muzeul Băncii Naționale a României, un loc fascinant


Puteți urmări Constanța 💯% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Constanța nu scapă de șanțuri până la Crăciun

joi sept. 21 , 2023
Înlocuirea conductelor rețelei de transport a agentului termic în municipiul Constanța va continua până la sfârșitul acestui an. Firma contractată pentru realizarea lucrărilor a profitat de perioada de revizie a CET, care a fost oprit circa două săptămâni, lăsând constănțenii fără apă caldă, și de faptul că nu a mai […]

V-ar putea interesa și: