La Școala Gheorghe Țițeica, elevii zboară „pe aripi din cuvinte”

Ziua Națională a Lecturii urmează să se sărbătorească, începând din acest an, în data de 15 februarie, inițiativa aparținându-i ministrului Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu. Acesta declara joi, 10 februarie, că „într-o țară în care sub 10% dintre cetățeni cumpără o carte pe an, rolul școlii devine esențial în a cultiva o activitate aparent desuetă, lectura, ca preocupare menită să ne salveze dintr-un univers superficial, un univers în care dăm click fără a decide.”

Cu ocazia acestui eveniment, elevii și cadrele didactice ale Școlii Gimnaziale Nr.30 „Gheorghe Tițeica” din Constanța au fost invitate de către Anca Moșoiu, bibliotecara instituției, să dea glas unor fragmente din literatura română și universală pentru a realiza o carte audio care să fie popularizată în rândul elevilor, al părinților și al bunicilor. Astfel, iubitorii de lectură au coborât de pe rafturi cărțile preferate și au dat viață personajelor precum Matilda ori Pinocchio, prințesa Sofia sau Micuț.

„Proiectul „Zbor pe aripi din cuvinte” s-a născut într-o clipă în care m-am hotărât să mă adresez generației mileniului al treilea altfel decât în mod tradițional, deoarece e nevoie să le stimulăm copiilor apetitul pentru lectură. Pierduți, uneori, în capcana electronicelor, copiii nu ajung să își mai dorească a citi. Drept care, o carte audio, accesibilă pe internet, gratuit, i-ar putea face, măcar pentru câteva minute, să uite de jocurile video și să asculte, relaxați, fragmente literare, după care să-și aleagă și să citească acea carte care le-a trezit interesul.”, mărturisea Anca Moșoiu, inițiatoarea proiectului.

Proiectul a reunit 71 de elevi aparținând ciclurilor primar și gimnazial, dintre care 8 au făcut ilustrații pentru carte. S-a citit din 65 de cărți, la care s-au adăugat versete din Coran. 4 cadre didactice au dorit să citească și ele alături de copii. Nu au lipsit nici două scriitoare, care și-au prezentat propriile cărți: doamna p.î.p.dr. Simona Palasca, autoarea volumelor „Idei creative pentru activități școlare în ciclul primar” și „Vârstele dorului eminescian”, respectiv jurnalista Zully Mustafa ce a vorbit despre creația sa, „Cel mai frumos dar”. Limbile în care au prins viață textele sunt româna, franceza, engleza și turca, iar materialele au fost reunite în 141 de pagini ce uimesc prin bucuria de a împărtăși frumosul.

Florentina Țigmeanu, directorul Școlii Gimnaziale Nr.30 „Gheorghe Țițeica”, a declarat:

„Astfel de proiecte pot să fie scânteia care să producă o schimbare în sufletul unui copil. Interactivă și atractivă, o carte audio stimulează pofta de a citi și consider că nu trebuie să cedăm în lupta pe care noi, profesorii, o ducem cu atracția copiilor pentru lumea virtuală. Inițiativa ministrului Educației semnalează o nevoie, aceea de formare a unor deprinderi intelectuale, a reflexului de a nu lăsa să treacă nicio zi fără a deschide o carte.”

Cartea poate fi accesată urmând link-ul https://read.bookcreator.com/WdTaYRdvHBdfma0miPkXAhoOoWo2/yXG_DX8FS3qW8Pa3xrZW7w . Ea este în liber acces pentru orice pasionat de lectură. Toți cei care au pus suflet în realizarea acestui proiect le urează cititorilor: „Audiție plăcută!”.

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Numărul accidentelor mortale a crescut cu 40% într-un singur an. Cum explică șeful IPJ Constanța VIDEO

Mon Feb 14 , 2022
Județul Constanța se confruntă cu o problemă extrem de gravă: numărul oamenilor care au murit în accidente rutiere a crescut cu 40% anul trecut, față de 2020. Cu cifre asemănătoare s-au majorat și numărul accidentelor grave, dar și numărul total al accidentelor. Statistică a fost prezentată recent de chestorul Adrian […]
accidente-mortale-constanta