Lacrimi de emoție: elevii de la Gheorghe Țițeica le-au oferit bătrânilor brățări făcute de ei și cozonaci, aceștia le-au dăruit jucării pe care le țineau pentru propriii nepoți, care nu i-au vizitat niciodată

scoala gheorghe titeica constanta voluntariat

Luna noiembrie și, mai ales, luna decembrie sunt, de mulți ani, cele care le prilejuiesc elevilor, familiilor acestora și cadrelor didactice de la Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” bucuria de a-și ajuta semenii, de a face gesturi de generozitate către cei aflați în suferință fizică, în nevoi materiale sau care au nevoie, pur și simplu, de sprijin emoțional.

Astfel, echipa de voluntari a Școlii „Gheorghe Țițeica”, coordonată de prof.dr. Marinica Târziu și dir. adj. Alina Nedelcu, a început derularea proiectului „Fii voluntar în comunitatea ta”, în parteneriat cu Asociația „Împreună pentru viitor Constanța”. Acest proiect are ca scop formarea unui grup de voluntari care să antreneze toți elevii din școală în patru activități de voluntariat pe parcursul anului școlar cu tematică legată de mediu, cazuri sociale, cultură, respectiv un domeniu la alegere. 

Dorind să construiască o punte între generații, prima activitate, intitulată „Voluntari pentru bunicii singuri în zi de sărbătoare, a fost desfășurată de voluntari la Centrul de persoane vârstnice, luni, 28 noiembrie 2022, sărbătorind anticipat Ziua Națională a României. Evenimentul a constat într-un moment artistic organizat de doamnele  profesoare Marinica Târziu și Andreea-Elena Feraru și oferirea unor brățări cu simbol tricolor confecționate de elevii școlii sub îndrumarea doamnei profesoare Irina Necula.

Cele mai emoționante clipe au fost cele din momentul de socializare cu persoanele vârstnice, când copiii le-au dăruit acestora produse specifice sărbătorilor de iarnă: cozonaci, covrigi, fructe, ciocolată, toate  cumpărate din banii donați de către elevii școlii în acest scop. De asemenea, au mai fost achiziționate 200 casete de cosmetice pentru persoanele vârstnice, care vor fi oferite de Sfântul Nicolae.

„Conducerea școlii sprijină toate aceste activități de voluntariat și suntem convinși de puterea de a educa tânăra generație prin fapte concrete, prin puterea exemplului, nu doar din cărți. Elevii de la „Țițeica” pot deveni un model de civism într-o societate în care, uneori, se pune accent pe alte lucruri decât valorile fundamentale: Adevărul, Binele, Frumosul.”, a declarat directorul școlii, prof. înv. primar Florentina Țigmeanu.

Pe lângă aceste produse, copiii au oferit zâmbete, îmbrățișări, au empatizat cu persoanele vârstnice, fiind emoționați până la lacrimi. Au descoperit prin acest tip de activitate cât de importante sunt  strângerile de mână, îmbrățișările și  gândurile sincere, într-o lume în care primează singurătatea.

Eleva Alexia Munteanu, de la clasa a V-a F, a mărturisit la sfârșitul activității:

„Consider ca activitatea inițiată de scoală a fost educativă pentru noi și emoționantă pentru bunicii de la cămin. Într-adevăr, bătrânii s-au bucurat mai mult de prezența noastră acolo decât de cadourile primite. Nu mi-am imaginat că mă pot atașa de acești bătrâni pe care doar ce i-am cunoscut. Mi-aș fi dorit să pot asculta mai multe din poveștile lor despre copii, nepoți și vremuri mai fericite. Timpul însă a zburat și ne-am trezit la finalul vizitei. Unii dintre noi aveau lacrimi în ochi.”.

Un alt participant, Marian Târziu, elev în clasa a VI-a E, a explicat:

„Din experiența trăită astăzi la azil, am înțeles ce importantă este comunicarea pentru bunicii de acolo. Timpul a trecut foarte repede și acum regret că nu am avut posibilitatea să le ofer mai multe cuvinte frumoase! Îmi doresc să repetăm această experiență. Oricând, voi reveni cu drag!”  

La fel de emoționantă este și mărturisirea elevei Maria Damu din clasa a V-a A:

„După momentul artistic, o parte dintre copii am urcat în camerele bătrânilor care nu se puteau deplasa pentru a le dărui produse. Acolo, o bătrânică m-a emoționat profund. Camera ei era decorată cu obiecte croșetate. A scos dintr-o cutie și ne-a dăruit jucării create de ea. Ne-a spus că suntem mai mult decât copiii ei, care n-au venit niciodată acolo, să o vadă. Nu voi putea uita această zi!”

Coordonatoarele proiectului au ținut să mulțumească fiecărui copil pentru implicare, astfel că  toți cei peste 1500 de elevi ai școlii au primit câte o brățară tricoloră, confecționată tot de mâinile harnice ale voluntarilor, pentru a o purta atât în semn de implicare în proiectul menționat, cât și pentru a cinsti Ziua Națională a României, care bate la ușă.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

A căzut cu mașina în lac

mie nov. 30 , 2022
Pompierii din Constanța au fost solicitați să intervină după ce o mașină a căzut parțial în lacul Tăbăcărie. La fața locului au ajuns o autospecială de stingere cu apă și spumă, un echipaj de descarcerare și o automacara. Mașina a reușit să treacă și de un stâlpișor în drumul său […]

V-ar putea interesa și: