Legătura dintre fotbal, basm, Portul Constanța și DNA

basmul fotbalului
Marian Nazat, autorul cărții „Basmul fotbalului”. În dreapta, de sus în jos, o imagine de ansamblu cu Portul Constanța, Eugen Bogatu și Laurențiu Mironescu, ambii prezenți la lansare

Avocatul și scriitorul Marian Nazat și-a lansat, sâmbătă, în Constanța, cartea „Basmul fotbalului”.

O lucrare amplă, în două volume și 55 de capitole, o lectură atrăgătoare pentru pasionații de fotbal, care vor putea afla cât de cunoscut este Hagi în lume, de ce Dumitrache este cel mai mare fotbalist al României, pentru autor, cum le-a influențat cariere zeul Bachus celor mai mari sportivi.

„Este o carte despre emoție, despre pasiune, despre dragostea pentru fotbal, o supapă ideală pentru munca pe care am făcut-o și o fac în continuare”, a spus Marian Nazat.

Acesta a spus că numele Hagi este cunoscut pe tot globul, a ajuns un brand de țară.

„Numele Hagi este legat de România. În ținutul berberilor, când localnicii au auzit că sunt român, au început să exclame „Hagi, Hagi”. La cascada Igauzu din Brazilia, la fel. În ținutul zulușilor din Africa de Sud am trăit aceeași experiență. Hagi rămâne punctul culminant al fotbalului românesc, cred că și din Balcani, în opinia mea”, a declarat Marian Nazat.

Când vorbește despre munca pe care o face, acesta se referă la cea de avocat. De altfel, în sală s-au aflat și o parte dintre clienții săi, cunoscuți în Constanța pentru problemele lor în instanță. De exemplu, Eugen Bogatu și Laurențiu Mironescu, foști directori în Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța (ultimul chiar director general la un moment dat).

Din informațiile noastre, cheltuielile legate de lansare au fost achitat de Eugen Bogatu, lucru infirmat de una dintre organizatoare, Isabela Dinu, care spune că ea s-a ocupat.

Așa ajungem de la fotbal la Portul Constanța și DNA.

În mai 2011, Bogatu și Mironescu au fost reținuți de către DNA, altături de alte 26 de persoane, în cazul unor importuri din Portul Constanța. La acel moment, Mironescu era chiar secretar general MAI Laurenţiu Mironescu, iar Eugen Bogatu şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea. Laurenţiu Mironescu a fost reţinut pentru iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, precum şi pentru trafic de influenţă, iar Eugen Bogatu a fost acuzat de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, cumpărare de influenţă, instigare la dare de mită şi instigare la delapidare.

Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că într-o perioadă cuprinsă generic între mai 2010 şi martie 2011, la nivelul autorităţilor vamale şi portuare din municipiul Constanţa, s-a constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a controla instituţiile statului român cu atribuţii în activităţile de import-export de mărfuri prin birourile vamale de pe raza Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Constanţa, dar şi din municipiul Bucureşti.

„Grupul infracțional include un important număr de persoane, între care oameni politici deţinători ai unor importante funcţii de stat (cum ar fi cea de Senator în Parlamentul României sau de secretar general al M.A.I.), persoane cu funcţii de conducere din sistemul vamal, lucrători vamali cu diferite grade profesionale, comisionari vamali, intermediari vamali, oameni deafaceri implicaţi în activitatea de import-export de mărfuri, persoane fizice beneficiare curente a mărfurilor importate în România şi transportatori”, au precizat procurorii anticorupţie.

Marian Nazat l-a apărat pe Eugen Bogatu, dar și pe alți inclulpați din dosar.

„Critic hotărârea instantei care a decis arestarea preventiva deoarece este o adevarata hotarare de condamnare. Parchetul isi putea continua cercetarea si cu invinuitii in stare de liberatate. Inculpatii nu au incercat sa se sustraga in vreun fel. De asemenea parchetul ne ofera ca probe doar inregistrarile. Aceste inregistrari au fost facute in baza unui mandat solicitat pe legea sigurantei nationale. Prea usor se dau aceste mandate. Cred ca magistratii ar trebui sa cenzureze mai bine aceste mandate. Nici una din partile din acest dosar nu este cercetata pe vreo infractiune din legea sigurantei nationale. Nu avem in boxa un grup infracțional, ci persoane care desfășoară activități licite in Portul Constanța. Vrem sa aderam la spatiul Schengen dar trimitem in judecata persoane acuzate la aderarea la un grup infracțional”, spunea acestea, într-o pledoarie.

Cei doi, ca și restul celor inculpați, au fost achitați de către Înalta Curte de Casație și Justiție, în 2016, după cinci ani de procese. DNA a făcut apel, iar acesta este în curs de judecată la ÎCCJ. Au fost mai multe termene, fie pentru ca inculpații să poată să își angajeze avocați, fie pentru a judecat cererile de abținere ale unor judecători, fie, din nou, din lipsă de apărare a inculpaților. Următorul termen din proces este stabilit pentru 22 aprilie 2019, la ora 09.00.

Eugen Bogatu a fost condamnat definitiv la doi ani și șase luni de închisoare cu executare, în anul 2015, în dosarul UCM Reşiţa.

Conform procurorilor anticorupție, pe 31 august 2010, ca rezultat al unei înțelegeri anterioare, SC UCM Reșița SA a emis o factură din care rezulta că ar fi vândut către SC Libarom Agri SRL patru motoare contra sumei totale de 250 de milioane de euro plus TVA. DNA susține că factura a fost emisă pe baza unui contract conținând obligații fictive pentru cei doi contractanți, iar motoarele respective erau într-o avansată stare de degradare, nu erau funcționale, erau alcătuite din piese uzate, demontate de la alte instalații.

Procurorii au constatat că, pentru a realiza stabilirea taxelor (TVA) care ar fi condus la obținerea, fără drept, a unor sume de bani sub formă de restituiri din bugetul de stat, Baaklini a fost ajutat de Chebuțiu. Pe 26 noiembrie 2010, în portul Constanța, marfa cumpărată a fost încărcată pe o navă având ca destinație Republica Guineea, însă exportul efectiv a fost împiedicat de intervenția procurorilor anticorupție.

Marian Nazat s-a născut în Topraisar, județul Constanța, dar a copilărit în Teleorman. A ajuns procuror și acum este unul din cei mai valoroși avocați din România. De altfel, printre clienții săi se află și președintele PSD, Liviu Dragnea. Este și un scriitor prolific, are mai multe cărți la activ.

Postări recente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.