Legea care îi face pe polițiști mai puternici a fost promulgată. Ce se întâmplă dacă dați muzica prea tare în casă

Un individ dădea o petrece în bloc, deranjând majoritate vecinilor. Aceștia au chemat poliția. Omul deschide într-un final și îi ia la mișto pe polițiști. „Dă-mi tot chitanțierul de amenzi, pentru că eu nici de-al naibii nu vreau să dau muzica mai încet”, le spune verde-n față. Polițistul îi dă o amendă, pentru că mai mult nu are voie și pleacă. Și nici nu mai are voie să-l amendeze în ziua respectivă. La el în fiță cazul apare rezolvat, problema însă nu e nicidecum rezolvată. Este un caz real, povestit într-o conferință de presă, în 2017, de un fost șef al Inspectoratului de Poliție Constanța, Adrian Rapotan. Conferința avea ca temă modificările legii care sporea atribuțiile polițiștilor. Ieri, această lege a fost promulgată de președintele României.

Actul normativ prevede că „refuzul unei persoane de a furniza date pentru stabilirea identităţii sale sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau a organelor de ordine publică, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu” se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.500 lei.

Legea stipulează și situațiile în care poliţistul este îndreptăţit să legitimeze şi să stabilească identitatea unei persoane:

  • aceasta încalcă dispoziţiile legale, ori există motive verosimile pentru a bănui că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală;
  • există motive verosimile pentru a bănui că aceasta a fost prezentă la locul săvârşirii unei fapte ilegale ori are cunoştinţă despre faptă, autor sau despre bunurile având legătură cu fapta;
  •  descrierea acesteia corespunde unei persoane căutate potrivit legii, deţine asupra sa bunuri sau se deplasează cu un vehicul, ambarcaţiune ori aeronavă care corespunde descrierii unor bunuri sau mijloace de transport căutate potrivit legii;
  • aceasta încearcă să pătrundă sau se află într-un spaţiu în care accesul este controlat;
  • există obligaţia legală de a se stabili identitatea acesteia”.

Potrivit legii, poliţistul este obligat să aducă la cunoştinţă persoanei, verbal, motivul legitimării iar atunci când persoana nu poate prezenta un act de identitate, stabilirea identităţii se realizează pe baza unui act prevăzut cu fotografie sau “a declaraţiilor acesteia, precum şi a verificărilor poliţistului, realizate pe loc, în bazele electronice de date la care are acces potrivit legii”.

Amenzi între 2.000 și 3.000 de lei pentru cei care tulbură liniștea cu “aparatură muzicală

O altă modificare legislativă vizează sancționarea celor care organizează petreceri private și folosesc aparatură muzicală care tulbură liniștea în cartiere rezidențiale cu amenzi între 2.000 și 3.000 de lei.

Legea în vigoare interzice “organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban”.

De asemenea, în cazul repetării contravenției în termen de 24 de ore, se aplică o amendă de până la 6.000 de lei sau prestarea a 100 – 150 de ore de activităţi în folosul comunităţii.

Acum, polițistul are dreptul de a pătrunde într-o locuință sau orice spațiu delimitat, în orice mod, ce aparține sau este folosit de persoane fizică sau juridică, fără învoirea acesteia sau a reprezentantului legal. „În momentul acela se oprește și muzica, pentru că există un principiu al restabilirii situației anterioare săvârșirii infracțiunii”, a declarat și Ciprian Sobaru. Evident, legea specifică în mod clar motivele pentru care se poate intra pe o proprietate privată. Petrecerile sunt numai un aspect, spune polițistul. Imaginați-vă un alt scenariu des întâlnit în realitate: violența conjugală. Un bărbat își bate soția. Oamenii legii vor putea interveni în forță. Practic, de exemplu, vor putea sparge ușa.

Lege: Polițistul trebuie să se comporte civilizat

“În exercitarea atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, poliţistul este obligat să aibă un comportament civilizat, să dea dovadă de amabilitate şi solicitudine, respectiv să adopte o atitudine politicoasă şi fermă. Poliţistul trebuie să dovedească stăpânire de sine, capacitate de comunicare şi abilităţi de gestionare a situaţiilor conflictuale”, prevede textul normative promulgat de șeful statului.

„Exista o anumită ambiguitate și un mod de interpretare subiectivă a Legii 61, care îndeplinește trei criterii: este în același timp perimată, desuetă și anacronică. Ea nu mai putea fi aplicabilă. A fost adoptată în 1991, când se vorbea foarte mult de abuzurile care au fost săvârșite de organele de miliție înainte de  1990, și atunci la noi s-a scos închisoarea contravențională. Celelalte țări din Uniunea Europeană au adus instituție închisorii administrative. Onorații noștri parlamentari au spus că nu e cazul la noi. De aici au început să apară fel și fel de probleme, ale căror victime și perdanți este societate civilă și nu poliția”, spunea în 2017 Adrian Rapotan. O normă internă a legii spunea că persoanele în stare vădită de ebrietate nu sunt conduse la sediul poliției. „Păi 90% din cei care fac scandaluri sunt în stare de ebrietate. Dacă polițistul îl ducea, era sancționat pe cale administrativă. Cine era perdantul? Cetățeanul”, a mai spus acesta.

Legile asemănătoare există în mai multe state din Uniunea Europeană. În Ungaria, legea poliției spune că polițistul poate intra în locuință pentru a conduce la sediu pe cei care nu încetează comiterea unei contravenții nici la somația prealabilă a poliției. În Grecia, dacă muzica e dată prea tare într-un bar, de exemplu, polițistul poate confisca obiectele care produc muzica. Cine decide că e muzica prea tare? Urechea polițistului, nu Garda de Mediu, înarmată cu aparate de măsurat omologate, ca la noi. În țările nordice, spune Adrian Rapotan, „conducerea la secțiile de poliție constituie un procedeu sau o metodologie de lucru realizată în derularea atribuțiilor de serviciu ale polițistului, în funcție de aprecierea exclusivă a polițistului asupra situației respective.” Cu alte cuvinte, dacă polițistul suedez sau danez vede pe persoană și i se pare ceva suspect, nu trebuie să mai explice.

Sursă foto: Facebook/IGPR

Constanta-financiara-sigla-jpg
Hyundai ECO
sprijina-jurnalismul-independent

Articole recente

One comment

  • Și ce se va întâmpla când un polițist tulbură liniștea publică cu muzică dată la maxim în toiul nopții? Se vor aplica aceleași sancțiuni? Nu cred…..corb la corb nu-și scoate ochii……Trist

Leave a Reply

Your email address will not be published.