
România are de mai mulți ani o lege care interzice fumatul în spații public închise, dar este din ce în ce mai puțin respectată. Consecințele ignorării acesteia pot fi însă devastatoare. Fumatul pasiv crește riscul de cancer, dar nu numai.
Dr. Ariadna Petronela Fildan, medic primar pneumolog și director medical la Spitalul de Pneumoftiziologie din Constanța, a vorbit despre aceste riscuri, dar și despre experiența personală.
„În foarte multe din restaurantele și cluburile din Constanța, cele închise și care nu neapărat aduc terminologia de terasă. Acele terase, de fapt sunt tot niște spații închise, pentru că toamna, iarna, toamna, iarna ele sunt închise și se fumează și se fumează, cu acordul conducerilor patronatelor acestor localuri. Este inadmisibil să optăm prin a ne respecta legea doar pentru că există. Așa mi s-a răspuns, cel puțin când am întrebat într-unul din restaurante la care am ieșit într-o seară cu prieteni, cu colegi. Am fost uimită să constat că au fost puse scrumiere pe toate mesele. Singura masă unde nu se fuma deloc era a noastră. În rest se fuma pe la absolut toate mesele. Am întrebat dacă este zona respectivă este restaurant sau terasă. Mi s-a confirmat faptul că e restaurant și atunci cu atât mai mult se aplică legea și fumatul trebuia interzis. Și am întrebat de ce este permis. Mi s-a răspuns foarte senin: pentru că există cerere. Și atunci, dacă pentru orice este interzis de lege, dar există cerere, ar trebui să ne drogăm să comitem tot soiul de tâlhării de nu știu să facem pe interzis.”, a povestit aceasta în emisiunea „Punctul pe i”, la Tomis TV.
Ulterior a început să pună întrebări. A observat că la majoritatea cluburilor se practică fumatul, chiar dacă sunt spații închise și legea interzice.
„Nu am interzis că ne deranjează fumul, că ne miroase părul sau hainele ni se îmbibă de miros. Sunt dovezi aduse de-a lungul a multe decade, în care este clar faptul că expunerea la fumatul pasiv crește riscul de multe afecțiuni, inclusiv de cancere, inclusiv de cancer pulmonar. Într-un spațiu în care nu există soțul sau soția care fumează și celălalt este expus. Riscurile cresc de două până la trei ori ca persoana expusă să facă cancer. Și nu ne limităm doar la cancere. Repet, există foarte multe afecțiuni care sunt determinate de expunere la la fumat, inclusiv fumat pasiv.”, a precizat dr. Fildan.
Aceasta a subliniat că substanțele care se degajă din din fum – pentru că nu totul este inhalat de fumător, există substanțe nocive în ceea ce persoana escaladează – se depun în pereți, în mobilier, în carpete, inclusiv în pereți.
„Sunt dovezi în literatura de specialitate, sunt studii serioase publicate în acest sens. Fumatul, fumatul pasiv este extrem de nociv. De asta ar trebui interzis, adică și este interzis. Din păcate, legea nu se respectă.”, a mai spus medicul.