Legea, extrem de blândă cu braconierii. Acest lucru este pe cale de a se schimba

În urma demersurilor întreprinse pentru a înțelege mai bine fenomenul pescuitului în România, deputatul PNL Bogdan Bola, împreună cu deputatul Alexandru Kocsis, a adresat mai multe întrebări autorităților cu drept de control din acest domeniu.

„Răspunsurile nu le consider chiar îmbucurătoare, mai ales că doar patru din cele opt instituții ne-au răspuns, făcându-ne să tragem astfel concluzia că celelalte nu au niciun fel de statistică…”, spune parlamentarul.

Astfel, răspunsurile primite de cei doi sună în mare cam așa:

  • Inspectoratul General al Jandarmeriei Române – a constatat doar ȘASE infracțiuni în 2020 (cele mai puține în ultimii cinci ani) și a confiscat 641 de kg de pește, din care caras 482 de kg și roșioară 108 kg (specii de pești cu valoare economică foarte mică).
  • Inspectoratul General al Poliției de Frontieră – a constatat 97 de infracțiuni (cele mai puține din ultimii 5 ani – exceptând 2018) și 284 de contravenții (cele mai multe în ultimii cinci ani), confiscând 5459 de kg de pește, din care 66 de kg de sturion.
  • Inspectoratul General al Poliției Române – în 2020, a confiscat 19.436 de kg de pește, cea mai mare cantitate din ultimii cinci ani și a constatat 114 infracțiuni. Din aceasta, doar 24 de kg se sturion, față de 151 de kg de sturion capturate în 2016.
  • Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură – în 2020, au fost efectuate 788 de controale și au fost încheiate 45 de procese verbale de constatare, rezultând în amenzi în cuantum de 16.800 de lei și pește confiscat în valoare de 100 de lei. De altfel, în perioada 2016 – 2020, în baza protocoalelor de de colaborare între instituțiile de control, au fost constatate 39 de infracțiuni, cu o valoare totală a sancțiunilor de 58.300 de lei. Însă dacă te gândești că doar în anul 2020, au fost 643 de acțiuni comune de control în Delta Dunării, cuantumul amenzilor este într-adevăr mic….
  • De asemenea, un alt răspuns din partea Rezervației Biosfera Delta Dunării ne-a pus pe gânduri și va trebui să luăm măsuri: din mai 2019 și până în prezent, au fost aplicate doar 26 de amenzi contravenționale pentru încălcarea regimului de viteză în Delta Dunării. Asta în condițiile în care în 2019 a fost achiziționat primul aparat radar, iar în 2020 al doilea. Cei care locuiesc în perimetrul ARBDD știu ce haos provoacă teribiliștii cu bărci cu motor în zonă….

„Încă așteptăm datele oficiale, însă în urma tuturor acestor infracțiuni constatate de organele de control se pare că nu s-au înregistrat condamnări cu închisoarea. Pedepsele extrem de mici îi fac scăpați pe acești infractori, în cel mai rău caz primind închisoare cu suspendare. Ba mai mult, neprimind și pedeapsa complementară a suspendării/anulării permisului/autorizației de pescuit, contravenienții și infractorii se întorc liniștiți și continuă să pescuiască.

Tocmai de aceea, am decis ca, în viitoarea lege a pescuitului, să creștem cuantumul amenzilor de cel puțin cinci ori, cu anularea permiselor/autorizațiilor de pescuit, având în vedere dezastrul provocat ihtiofaunei și mediului înconjurător. De asemenea, creștem cu mult pedepsele cu închisoarea pentru cei care braconează la nivel industrial, fiind clar din toate discuțiile că vorbim aici despre rețele bine organizate de braconieri.

Iar dacă până în acest moment, organele de control nu puteau desfășura activități de interceptare a infractorilor, din cauza pedepsele foarte mici prevăzute de OUG 23, acest lucru se va schimba total la intrarea în vigoare a noii legi la care lucrăm, pentru a reliefa cu adevărat pericolul social al acțiunilor acestor infractori.”, a mai spus Bogdan Bola.

Dacă vreți să fiți la curent cu știrile din județul Constanța, ne puteți urmări și pe Facebook:
energia residence
Constanta-financiara-sigla-jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published.