Legile distrugerii învățământului, într-o stare mai proastă decât forma inițială!

elevi

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Timiș (AETm), Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) și Asociația Elevilor din Bacău (AEBc) critică profund noua variantă a legii învățământului preuniversitar publicată pe surse și solicită ferm modificarea ei!

Vineri, 13 ianuarie 2023, stiripesurse.ro a publicat un document pe surse ce prezintă forma consolidată a noilor legi ale învățământului preuniversitar. Proiectele publicate sunt într-un stadiu cel puțin la fel de dezastruos ca forma lor inițială, având multiple măsuri care vin complet în detrimentul elevilor.

La nivelul reglementării transportului elevilor, pare că autorii legilor au decis să arunce niște termeni pe care nu îi înțeleg pe deplin în lege. Astfel, se discută despre decont, despre contracte, despre licențe, și mai apoi despre curse regulate. De la un articol la altul, se vine cu o contradicție nouă, legea fiind alambicată și generând confuzii mai mari decât orice altă lege de până acum în acest domeniu.

Bursele elevilor sunt suprareglementate într-un mod inoportun, fiind introduse criterii pentru acordarea lor la nivelul legii. Mai mult, în ciuda suprareglementării, sursa de finanțare și modul de asigurare al burselor concret, precum și rolul pe care autoritățile locale îl vor avea în acest mecanism.

Similar anunțurilor făcute pe surse în cursul săptămânii, Ministerul Educației propune introducerea unui examen de admitere la licee care să poată fi organizat de orice liceu, nu doar de colegiile nationale. Subiectele sunt realizate tot la nivel național, deci practic se dorește o dublare a examenului de Evaluare Națională. Ne poziționăm ferm împotriva acestei măsuri, având în vedere că nu există niciun argument sau o analiză din care să putem deduce faptul că Evaluarea Națională la acest moment nu este suficientă, și că dublarea ei va ajuta elevii. Ba mai mult, studiile și recomandările internaționale din domeniul educației sugerează faptul că examenele cu miză mare nu ar trebui susținute la o vârstă atât de mică.

Nu în ultimul rând, apreciem faptul că proiectul dorește suprimarea mișcării de reprezentare a elevilor și a consultării reale cu beneficiarii educației. La nivelul proiectului, toate articolele preluate din Legea nr. 1/2011 unde era reglementată consultarea cu asociațiile elevilor au fost modificate. Până și în elaborarea Statutului Elevilor, document care vizează în mod direct beneficiarii, a fost înlăturată obligativitatea consultării acestora.

Solicităm ferm Ministerului Educației și Guvernului României să nu transmită către Parlament proiectul în forma actuală, și să modifice toate problemele semnalate!


Puteți urmări Constanța 💯% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Cea mai profitabilă companie din județul Constanța și-a cumpărat nouă mașini electrice

lun ian. 16 , 2023
Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA a înlocuit 9 autovehicule vechi din parcul auto, uzate, mari consumatoare de combustibil, utilizate preponderent în regim de tură 24/24h, 7 zile din 7, cu 9 autoturisme noi, cu sistem de propulsie electric, mai puțin poluante și eficiente din punct de vedere energetic. Cel […]

V-ar putea interesa și: