Liceele agricole, un „cartof fierbinte” pentru MADR

Colegiul Tehnic Pontica din Constanța, singura instituție liceeală cu profila agricol din județ

Cele 58 de licee agricole preluate de la Ministerul Educației de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) sunt un „cartof fierbinte” pentru instituție.

Doar 24% dintre elevii acestor licee, care s-au înscris pentru examenul de bacalaureat, l-au și promovat. Procentajul este cu mult sub media înregistrată la nivelul țării. Potrivit Ministerului Educației Naționale, rata de promovare la nivel național este de 75,5%.

În două licee din cele 58 nu a promovat niciun candidat examenul de bacalaureat. În alte10 licee un singur elev a reușit să treacă examenul. Într-unul dintre licee, Liceul Tehnologic „GH. K. Constantinescu”, din Brăila, a participat la examenul de bacalaureat un singur elev și a picat cu nota 5,51. Doar patru licee au mai mulți elevi care au promovat examenul de bacalaureat decât cei care l-au picat cu note sub 5 sau nu s-au prezentat. Liceele cu bilanț pozitiv sunt: Colegiul Agricol „D. P. Barcianu” din Sibiu, Liceul Tehnologic „Jacques M. Elias” din Sascut, județul Bacău, Liceul Tehnologic „Haralamb Vasiliu” din Podul Iloaiei, județul Iași, și Liceul Tehnologic „Romulus Paraschivoiu” din Lovrin, județul Timiș.

Există și câțiva elevi de nota 9. Doar 22 elevi, din 58 de licee.

Cei mai mulți elevi cu note peste 9 au fost la Liceul Tehnologic „Haralamb Vasiliu” din județul Iași, patru, și la Liceul Tehnologic „Romulus Paraschivoiu” din județul Timiș, unde trei candidați au promovat examenul de bacalaureat cu note mai mari de 9. Restul sunt de la alte 11 licee cu profil agricol.

La Liceul Tehnologic Pontica din Constanța, la examenul de Bacalaureat s-au înscris 38 de elevi și au promovat 6. Unul nu a promovat pentru că a luat o notă între 5 și 6, iar 31 nu au promovat pentru că au avut note sub 5 sau nu s-au prezentat.

„Problema învățământului agricol este, în mod evident, reală. O arată, încă o dată, rezultatele bacalaureatului din anul 2019. Planul MADR de a investi în baza materială a liceelor preluate este o șansă pentru aceste instituții de învățământ, dacă se va aloca buget și dacă va fi transpus în practică. În mod evident, însă, nu este suficient. Este nevoie și de implicarea fermierilor, însă nici ei nu pot face minuni. Este necesară și responsabilizarea cadrelor didactice din aceste unități de învățământ. Există și organizații neguvernamentale care se implică în promovarea acestor licee, încercând, chiar, să schimbe percepția asupra muncii în agricultură.”, scrie site-ul specializat FermierinRomania.ro.

Punctul de plecare pentru relansarea liceelor agricole este efortul pe care trebuie să îl facă autoritățile, organizațiile neguvernamentale și sectorul privat. Rămâne să vedem și rezultatele.

Situația rezultatelor la bacalaureat în liceele cu profil agricol preluate anul acesta de MADR

Vă recomandăm și:

Ministerul Agriculturii intenționează să investească în cele 58 de licee cu profil agricol în România


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Promoție la Solid House: voucher cadou în valoare de 1.500 euro

lun iul. 29 , 2019
Compania SOLID HOUSE are în derulare o promoție pentru oricine dorește să-și cumpere un apartament în Solid Residence zona Intim, valabilă până la sfârșitul lunii iulie. Așadar mai aveți câteva zile la dispoziție. La contractarea oricărei locuințe beneficiați de un cadou de 1.500 de euro constând într-un card de cumpărături […]

V-ar putea interesa și: