LIDL, amendat de ANPC cu peste 7 milioane de lei pentru nereguli constatate în toată România

1

De la începutul acestui an și până în prezent, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a desfășurat – în cadrul unei tematici de control care prevede supravegherea modului în care marile lanțuri de retail, care activează în România, respectă legislația în vigoare, în domeniu – 307 acțiuni de verificare a supermarketurilor Lidl, la nivel național.

În urma neregulilor constatate, comisarii ANPC au aplicat următoarele sancțiuni:

 • 481 amenzi contravenționale, în valoare de aproximativ 7,3 milioane de lei
 • 133 avertismente
 • oprirea definitivă de la comercializare a unor produse neconforme în valoare de peste 125.000 lei
 • oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor, în cazul a 38 de unități situate în județele: Arad, Prahova, Caraș Severin, Hunedoara, Neamț, Iași, Constanța, Olt, Dolj, Brașov, Alba, Mureș, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Bistrița Năsăud, Ilfov și municipiul București
 • propunerea încetării practicilor comerciale incorecte, în cazul a 66 de unități
 • închiderea temporară pentru o perioadă de până la 6 luni, pentru un magazin din municipiul Bacău.

„Nu știu cum funcționează această rețea în celelalte țări. Speram ca măcar în România să fie un exemplu pentru toți ceilalți, dar mai ales pentru noi. De asemenea nu știu dacă, în țara de origine a acestui operator economic se mănâncă legume și fructe mucegăite sau prețurile de la raft nu se potrivesc cu cele de la casă. Mă întreb și dacă, după venirea unei autorități în control și aplicarea unor sancțiuni, lucrurile sunt tratate cu aceeași superficialitate și dezinteres. Noi ne luaserăm pixuri să învățăm ce trebuie să facem, dar a trebuit să scriem cu ele în procese verbale de sancțiune”, a declarat Horia Constantinescu, președinte ANPC.

Dintre cele mai importante abateri de la legislația în vigoare, constatate de comisarii ANPC, menționăm:

 1. comercializarea unor produse alimentare cu data durabilității minimale depășită
 2. depozitare a unor produse de panificație neambalate, în lăzi cu praf și impurități,
 3. folosirea unor vitrine sau lăzi frigorifice fără grafice de monitorizare a temperaturii, deteriorate sau neigienizate, cu gheață în exces, depuneri de praf, mâzgă, resturi alimentare și de ambalaj, lovite, cu rugină, chedere rupte
 4. utilizarea unor rafturi de expunere și a unor tăvi deteriorate sau neigienizate
 5. folosirea unor cuptoare neigienizate
 6. comercializarea unor produse fără a avea eticheta cu elemente de identificare privind lotul și data limită de consum
 7. comercializarea unor produse alimentare cu ambalaje depreciate, devidate, cu lovituri mecanice
 8. comercializarea unor fructe/legume ca fiind calitatea I când, în realitate, prezentau lovituri mecanice, mucegai și zone încolțite
 9. lipsa de la raft a prețurilor produselor
 10. nerespectarea regimului promoțiilor (lipsa de la raft a produsului de referință, în cazul comercializării produselor, în sistem multipack, nespecificarea perioadei în care se desfășura promoția etc.)
 11. neconcordanțe între prețul produselor de la raft și cel de la casa de marcat
 12. existența unor condiții de depozitare necorespunzătoare, cu curățenie deficitară
 13. lipsa menționării factorilor alergeni de pe etichetele produse în magazine
 14. lipsa menționării țării de proveniență a unora dintre produsele
 15. nerespectarea temperaturii de depozitare indicate de producător a produselor
 16. comercializarea unor produse electrice cu certificate de garanție incomplete
 17. lipsa declarațiilor de conformitate în cazul unor produse electrocasnice comercializate sau netraducerea acestora în limba română
 18. lipsa traducerii în limba română pe etichetele unora dintre produse
 19. lipsa menționării pe etichetă a termenului de valabilitate al produsului
 20. comercializarea unor produse cu fibre textile cu risc de inhalare pentru copiii aflați în limita de vârstă indicate de producători.

Firma care deține magazinele, Lidl Discount SRL, a avut în 2021 o cifră de afaceri de 14.876.981.747 de lei, un profit de 737.412.992 lei și o medie de 9.092 de angajați.

Acționari sunt W E International GMBH din Germania, care deține pachetul majoritar, și LIDL Romania SRL.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

One thought on “LIDL, amendat de ANPC cu peste 7 milioane de lei pentru nereguli constatate în toată România

 1. Cauza-personal insuficient.Fritz-ul care este patronul este prea puțin interesat de calitatea serviciilor pentru români,important este sa fie profitul uriaș .Pentru boierii din Apus noi suntem cetățeni de categoria a doua.Amenzile merg la bugetul statului dar tot clienții le vor plăti ,apar zilnic modificări de preț în mod crescător că nu mai știi cât trebuie să plătești.Sa avem mare atenție la aceste magazine angajații fac de toate sunt și casieri și manipulatori de marfa etc.Daca nu verifici bonul la casa plătești ca fraierul.In toamna am cumpărat 7 baxuri de bere,42 cutii.Pe bon erau trecute 56 cutii.Cand a venit șefa magazinului,să deschida casa de marcat am intrebat-o daca eu îmi însușeam 14 cutii de bere ce pățeam.Nu.a răspuns.Seara când se face inventarul ce credeți că fac cu plusurile – le dau oamenilor saraci- nu.Nu as fi relatat acest caz daca nu se mai repeta.Ghinionul lor este cum trec de casele de marcat mă opresc și verific marfa și bonul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Deputatul Marian Crușoveanu a anunțat când va fi gata noul stadion din Constanța

vin feb. 17 , 2023
Compania Națională de Investiții (CNI) a lansat licitația publică privind proiectul tehnic, execuția lucrărilor și asistența tehnică în vederea construirii stadionului „Gheorghe Hagi” din Constanța, a anunțat deputatul PNL Marian Crușoveanu. „Sunt în asentimentul celor care cred că realizarea proiectului va fi un vis împlinit al multor constănțeni iubitori de […]

V-ar putea interesa și: