Litoralul algelor. Peste 6.300 de tone au fos strânse în această vară

Alge și gunoaie pe țărmul Mării Negre

Administraţia Bazinală de Apă  Dobrogea – Litoral a strâns numai în ultimele două săptămâni, peste 1.300 de tone de alge din aproape toate staţiunile litoralului românesc.

În urma condițiilor meteorologice din aceste zile fenomenul de înflorire algală a înregistrat valori crescute pe întreg litoralul, iar ADMINISTRAŢIA BAZINALĂ DE APĂ DOBROGEA – LITORAL  a colectat în perioada mai – 16 august 2019, de la linia țărmului, de pe litoralul turistic românesc 6.300 de tone de alge.

„ABADL acționează imediat pentru colectarea alegelor cu scopul de a oferi un confort optim turiştilor aflaţi pe  litoralul românesc. Cea mai mare cantitatea de alge colectată de pe plaje a fost de pe tronsonul Olimp – Vama Veche, urmat de tronsonul Eforie Sud – Tuzla – Costinești și apoi de Năvodari.”, au anunțat reprezentanții instituției.

Colectarea depunerilor de alge de la linia ţărmului se face manual şi mecanizat cu ajutorul utilajelor din dotare în timpul verii, în fiecare noapte, în intervalul orar 22:00 – 06:00.

Echipele A.B.A. Dobrogea – Litoral  strâng algele depuse pe sectorele de plajă pentru reducerea disconfortului produs turiştilor de fenomenul de înflorire algală acționând în continuare în fiecare seară, în funcţie de necesitate, cu 2 încărcătoare frontale de mare capacitate, 3 tractoare cu remorcă, 4 autobasculante de diferite capacităţi și 4 buldoexcavatoare),încercând pe cât este posibil să nu deranjăm localnicii şi turiştii aflaţi în concediu.

Strângerea algelor se face pe toata linia ţărmului din zona localităţii Năvodari şi până la Vama Veche, numai noaptea pentru a nu crea disconfort turiştilor aflaţi pe plajă în timpul zilei, astfel de lucrăriri fiind interzise şi din motive de siguranţă. Facem precizarea că, prezenţa algelor aduse de curenţii marini la ţărmul mării nu este dăunătoare sănătăţii.  

ABADL spune că a intervenit de fiecare dată, în cel mai scurt timp posibil, la colectarea şi evacuarea materialului biologic către un depozit ecologic de deşeuri. Meţionăm că de multe ori, din cauza condiţiilor meteorologice, a valurilor mării, algele aflate în apă nu au putut fi colectate decât atunci când acestea au ajuns la linia ţărmului.  Totodată, acțiunile de colectare şi transport a algelor de pe suprafeţele de plaje cu  utilajele şi autospecialele din dotarea A..B.A.D.L. sunt îngreunate de lipsa zonelor de acces, dar și de traficul rutier care înregistrează valori crescute mai ales în această perioadă.

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral face precizarea că până la finalul sezonului estival, în funcție de condițiile meteorologice, vor mai exista situații ca cele descrise mai sus.

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Polițiștii de frontieră au intervenit pentru a remorca o ambarcațiune rămasă fără combustibil

Sat Aug 17 , 2019
Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Chilia au intervenit  pentru remorcarea unei ambarcațiuni rămasă fără combustibil pe Dunăre, la bordul căreia se aflau șase persoane. În data de 16.08.2019, în jurul orei 22.30, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Chilia au fost solicitați de către […]