Litoralul bogaților: prețuri de Monte Carlo în Năvodari și Mamaia

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Cât costă un burger în Năvodari în comparație cu Monte Carlo. Foto: Pexels.com

Litoralul românesc are zone în care prețurile rivalizează cu cele din Monte Carlo sau orice altă destinație turistică din lume. Din păcate, serviciile nu se ridică la același nivel.

Recent, o postare pe Facebook, în care era prezentat un bon de la un restaurant din Mamaia Sat, o zonă în care haosul urbanistic este la el acasă și care aparține, administrativ, de Năvodari. Apropo, de câțiva ani, Năvodari este stațiune turistică.

Pentru o ceafă de porc veți plăti 42 de lei, pentru 200 de grame de hamsie, 39 de lei, iar pentru un burger 58 de lei. Sosul de roșii nu este inclus: 5 lei pentru 50 de grame. O bere draught vă va costa 13 lei. Firma care practică aceste prețuri a avut, în 2019, o cifră de afaceri de 3.077.464 lei și un profit de 588.916 lei. Potrivit Confidas.ro, nu a avut niciun angajat.

Într-un alt restaurant din centrul stațiunii Mamaia, o limonadă de 250 ml costă 15 lei. Și, spun cei care au băut, e un fel de apă chioară cu lămâie.

Nici parcarea nu e ieftină. În zona satului de vacanță din Constanța – Mamaia, o oră de parcare costă 20 de lei. Firma care se ocupă de parcare are sediul într-un apartament și a avut, în 2018, zero lei cifră de afaceri, dar cheltuieli de 12.676 lei, potrivit Confidas.ro. Obiectul de activitate este comerțul cu amănuntul al textilelor, în magazine specializate.

Prețurile nu sunt mult mai mici nici dacă ne depărtăm de Mamaia. La restaurantul de lângă cetatea Histria, de pildă, o apă de 750 ml costă 12 lei.

Haideți să facem o comparație cu prețurile din Monte Carlo, stațiunea milionarilor în euro, una dintre cele mai scumpe din lume. Am intrat pe TripAdvisor și am ales, la întâmplare, un restaurant din categoria celor cu prețuri medii: Valentin. Are recenzii foarte bune, este pe locul 5 în topul restaurantelor din Monte Carlo. Un burger de vită crescută în Alpi, în regiunea Piemont, în care veți găsi brânză Provola, o specialitate italiană, dar și bacon la grătar și cartofi duchesse (o specialitate a bucătăriei franceze, care constă într-un piure de piure de gălbenuș, unt, sare, piper și nucșoară, pus la cuptor până devine auriu) costă 21 de euro. Orice băutură non alcoolică este inclusă în preț. Dacă luăm în calcul acest lucru, ajungem la prețuri aproape ca în Năvodari. Ca să nu mai spunem că vinul zilei pleacă de la 4 euro. Cam cât un pahar de apă cu lămâie în Mamaia.

Prețurile la vinul zilei în restaurantul Valentin din Monte Carlo. Foto: Tripadvisor

Există, desigur, pe litoral, și restaurante unde se mănâncă bine și la prețuri decente, în special din cele deschise tot timpul anului.

Nota editorului

Anca Pavel Nedea, director al Organizaţiei Patronale Mamaia Constanţa, fost preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Turism și co-proprietar al unui hotel de pe litoralul românesc, a declarat recent, într-o conferință de presă, că „Bulgaria, Grecia şi Turcia finanțează masiv presa de litoral şi presa din România în general să spună lucruri bune despre ele şi lucruri foarte rele despre propriul litoral.” Precizăm că acest articol nu este finanțat, nici masiv, nici puțin, de regatul Monaco.

Vă recomandăm și:

Comorile Dobrogei: cetatea Histria, lupte de gladiatori și o biserică îngropată. Excursie de o zi FOTO VIDEO

Biserica rupestră din Dumbrăveni, o comoară a Dobrogei. De la loc sfânt la peșteră de tâlhari

Excursie de o zi în Dobrogea: istorie, artă, gastronomie

Anca Nedea Pavel: „Agenții economici din industria de turism și servicii conexe de pe litoral nu mai speră în prezent nici măcar să-și acopere cheltuielile de operare”

Ionuț Nedea: „Pentru prima dată, prețul nu a mai fost principalul criteriu după care românii și-au ales o vacanță pe litoral”. Cât costă de fapt o vacanță pe litoralul românesc în comparație cu cel bulgăresc


Articole recente

Constanta-financiara-sigla-jpg
sprijina-jurnalismul-independent

One comment

 • ANAF e mana in mana cu aceste fire care fac evaziune.

  Cum e posibil sa nu ai nici in angajat sa faci profit cu asa preturi dar la sfarsit de sezon/an sa iesi in pierdere?

  Singurele explicatii:
  1. Sunt mana in mana cu ANAF

  2. ANAF are cei mai corupti sau cei mai prosti angajati

  Si intr-un caz si in altul directorii ANAF au de dat explicatii, mai ales cu BUGETUL stramtorat de ANUL asta altfel PNL va PIERDE o multime de voturi la fel cum a patit PSD

Leave a Reply

Your email address will not be published.