Litoralul românesc a atras mai puține rezervări prin Airbnb, Booking, Expedia Group sau TripAdvisor decât răcoroasa Norvegie

Turismul european și-a revenit și a depășit valorile înregistrate în vara anului 2019, adică vara de dinainte de covid.

Pe parcursul celui de-al treilea trimestru al anului 2022, care a inclus lunile tradiționale de vacanță de vară din iulie și august, turiștii au petrecut aproximativ 251 de milioane de nopți în spații de cazare pe termen scurt închiriate în UE, rezervate prin Airbnb, Booking, Expedia Group sau TripAdvisor, o creștere de aproximativ 24%, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021. Cu această valoare, turismul pe platforme a depășit nivelurile (+9%) înregistrate în vara anului 2019, înainte de pandemia de COVID-19, când platformele raportau în jur de 230 de milioane de nopți de oaspeți.

Recomandare: SONDAJ. Peste 50% din turiști sunt dispuși să plătească mai mult pentru o vacanță pe litoralul românesc. Topul stațiunilor în 2022

În urma unei recuperări graduale a numărului de rezervări în a doua jumătate a anului 2021, în prima jumătate a anului 2022, rezervările au atins și au depășit pentru prima dată nivelurile pre-pandemie. În primele șase luni au fost rezervate 199,4 milioane de nopți, față de 83,8 milioane în aceeași perioadă din 2021 (o perioadă încă afectată de restricțiile de călătorie din cauza Covid-19) și 193,3 milioane de nopți în 2019, o creștere modestă de 3,2%. Creșterea a devenit mult mai pronunțată în trimestrul al treilea, cu 250,9 milioane de nopți, față de 202,3 milioane în 2021 și 230,4 milioane în 2019.

Destinațiile tradiționale de vacanță de coastă au rămas populare în al doilea trimestru al anului 2022. Cele mai populare regiuni au fost Andalucia din Spania cu 6,5 milioane de nopți de cazare, Jadranska Hrvatska din Croația cu 5,5 milioane de nopți de cazare și Provence-Alpes-Côte d’Azur din Franța cu 5,2 milioane de înnoptări. Aceste trei regiuni, precum și Cataluña din Spania și Île de France din Franța, au avut peste 4 milioane de înnoptări.

Franța și Spania aveau șase regiuni fiecare în primele 20 de regiuni, Italia avea cinci regiuni, Portugalia două și Croația una.

În timp ce comparațiile cu 2021 documentează o redresare robustă în toate cele 31 de țări (UE și țări AELS), au existat diferențe față de 2019. Nopțile petrecute în Belgia, Suedia și Franța în al treilea trimestru al anului 2022 au crescut cu aproximativ 30%, dar 12 UE membrii erau încă în urmă față de nivelurile din 2019: Portugalia (-4%) a fost cea mai proeminentă țară de destinație, cu o scădere semnificativă.

Potrivit acestui clasament, regiunea de sud-est a României a avut 148.487 de înnoptări de scurtă durată ale turiștilor. Cifra este mult mai mică decât cea comunicată de autoritățile din țara noastră, pentru că o mare parte din rezervări se fac nu prin Airbnb, Booking, Expedia Group sau TripAdvisor, ci prin agenții sau direct la hotel.

Nu căutăm aici să vedem de unde vin diferențele, ci facem o comparație cu celelalte țări, din perspectiva faptului că metodologia ce calcul este aceeași la nivel european. Nordul Norvegiei a avut peste 143.000 de înnoptări, la care se adaugă peste 55.000 ai regiunii Trøndelag, situată în centrul țării. Deci mult peste sud-estul României.

Harta intercativă o puteți găsi AICI.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Una dintre cele mai iubite educatoare din Constanța a plecat dintre noi prea devreme. „Suflet mai curat, blând și bun nu am întâlnit…”

sâm ian. 14 , 2023
Una dintre cele mai iubite educatoare din Constanța, Stoiana Ursu, s-a stins din viață la o vârstă mult prea fragedă. „Cu mare tristețe în suflete, ne luăm rămas bun de la draga noastră colegă și prietena, Stoiana Ursu. Cadru didactic dedicat, zână bună pentru zeci de prichindei, colegă și prietenă […]

V-ar putea interesa și: