Lucian Lungoci, deputat PSD, declarații incendiare în emisiunea „Punctul pe i”, la Tomis TV

Lucian Lungoci, deputat PSD, declarații incendiare la emisiunea „Punctul pe i”, la Tomis TV

Lucian Lungoci, deputat PSD, a fost invitatul emisiunii „Punctul pe i”, realizată la Tomis TV de jurnalistul Cristian Hagi. Parlamentarul a făcut declarații incendiare despre spitalele din județul Constanța, despre rețeaua de drumuri din județul Constanța, despre colegii săi din Consiliul Municipal Constanța, sensurile unice și regulamentul de parcări, dar și despre biserica de pe bulevardul Tomis construită fără autorizație.

Iată declarațiile, pe scurt:

Problemele pentru spitalele din Constanța în cazul unui cutremur

Sunt expertize tehnice care ne cam sperie din punct de vedere al structurii de rezistență al celor două spitale din Constanța. Specialiștii cam au pus o bulină roșie acolo. Nu vreau să fiu alarmist, dar specialiștii spun că la un seism de peste 5,5 grade există posibilitatea să fie probleme cu acele două clădiri. Este nevoie de investiții în această zonă. Dacă discutăm despre de ce nu s-a întâmplat acest lucru, este clar că politicul are o vină, nu cetățenii. Cred că marea noastră problemă și vină este că încă nu reușim să stăm la aceeași masă, să avem un interes comun, care să fie Constanța, lăsând deoparte ambițiile politice.

Taxa pentru traversarea podurilor peste Dunăre este discriminatorie

Este un proiect care va avea finalitate. Din punct de vedere al tehnicii legislative, am reușit să obținem avizele favorabile din comisii un pic cam târziu. În luna decembrie, textul proiectului de lege prevedea ca taxa să fie eliminată de la 1 ianuarie. Pe circuit mai apar însă niște probleme, depășeam termenul de 1 ianuarie și devenea caducă legea. S-a întors la comisie. Am avut discuții cu ministrul transporturilor, este de acord. Într-adevăr, se pierde peste 100 de milioane de lei pe an. Este clar însă că trebuie eliminată această taxă de pod, pentru că este discriminatorie pentru locuitorii din județul Constanța, însă este și o dublă taxare. Plătim o dată rovinieta, podurile fac parte din drumurile naționale.

Rețeaua de drumuri trebuie regândită, redimensionată

Avem (n.r. în județul Constanța) o rețea de drumuri naționale bună, din punct de vedere al căii de rulare. E clar că trebuie redimensionate, regândite, lățite. Poate mai apar benzi în plus. Este nevoie pe viitor de intervenții de reparații capitale, pentru că sunt drumuri construite acum 60, acum 70 de ani, cu un anumit tip de fundație. Nu mai este de actualitate la nivelul de trafic din zilele actuale. Este nevoie și de reparații capitale. Ce facem noi, ce s-a făcut pe drumurile naționale, ce s-a făcut pe drumurile județene în ultimii 10 – 20 ani sunt reparații curente, de a asigura calea de rulare. Dar, în anumite zone, apar și probleme punctuale, descentrări de fundații. Trebuie investit și intrat pe reparații capitale și pe modernizări. Când discutăm de modernizări, mă refer la lărgirea părții carosabile.

Este nevoie de regândit modul de a cheltui banii de investiții pe rețeaua de drumuri naționale. Pe termen lung facem o economie. Am discutat asta și cu ministrul transporturilor. Noi, acum, din doi în doi ani, sau la trei ani, intervenim pe calea de rulare, pentru din cauza fundației apar aceste fisuri, apar degradări ale căii de rulare, dar suntem nevoiți ca din doi în doi ani, din trei în trei ani, să intervenim pe aceeași zonă și cheltuim bani. Dacă am intra și am lucra la niște reparații capitale, în primă fază vom cheltui mai mulți bani, dar sunt lucrări unde nu mai intervii următorii 10, 15, poate 20 de ani.

Vom circula pe Alternativa Techirghiol în 5 ani, dacă lucrurile merg OK

În ceea ce privește Alternativa Techirghiol (n.r. un drum paralel cu DN39), suntem în linie dreaptă, dar linia dreaptă e destul de lungă în timp. Există studiile de fezabilitate, există traseele, există documentațiile tehnice. Am pierdut puțin că nu a fost inclusă această investiție din PNRR, nu l-a mai prins domnul Ghinea. Am discutat cu actualul ministru al transporturilor. Este fezabilă finanțarea acestui proiect prin Programul Operațional de Transport, numai că mai durează un pic. Discutăm de cel puțin un an de zile până când să avem un program de finanțare contract. Din acel moment, până la execuția în sine, vom circula pe acolo în 5 ani, cred, dacă lucrurile merg OK.

E o problemă în zona Consiliului Local Constanța

Nu înțeleg de ce a votat PSD bugetul. Cheia dezvoltării este o opoziție puternică. Acum văd și eu că nu avem opoziție. În Constanța nu-mi dau seama cine e la guvernarea locală, USR sau PSD? Nu-mi dau seama exact. E bine că s-a votat bugetul. E foarte important ce se face mai departe cu acest buget al Constanței. E o problemă totuși în zona de consiliu local, în zona de consilieri PSD. Nu vreau să intru în dezbaterea asta că sunt colegii mei de partid totuși. Am înțeles că au fost și au negociat cu primarul Chițac și s-a ajuns la acel rezultat de a le admite două-trei amendamente. Altele au fost preluate direct în conținutul bugetului. Importantă este execuția acestui buget. Dacă ne uităm pe execuția bugetului de anul trecut, am văzut că nu s-au consumat toți banii, a rămas un excedent bugetar.

Banii de fonduri europene sunt meritul fostei administrații

În capitolul de fonduri europene, intră banii pe care trebuie să-i deconteze Constanța pentru proiectele europene lăsate de fosta administrație. Sunt peste 40 de proiecte lăsate de fosta administrație, proiecte și contracte de finanțare semnate. Cred că sunt 44. De exemplu, reabilitarea bulevardelor Alexandru Lăpușneanu și 1 Mai, a străzii Ștefan cel Mare, reabilitarea rețelei de alimentare cu agent termic. Ce contează e să se facă pentru constănțeni.

Sensurile unice sunt o greșeală

Instituirea de sensuri unice este o greșeală. Am sufocat de-a dreptul traficul în Constanța. Este ca și într-o problemă de fizică, de fluide. Dacă ai micșorat diametrul într-o conductă, debitul e mai mic. La prima vedere, Primăria Constanța ne-a anunțat că ne-au făcut câteva mii de locuri de parcare prin acele sensuri unice și crearea de locuri de parcare pe stânga, dreapta. În realitate nu am făcut nimic altceva decât să gâtuim străzile.

Jurnalistul Cristian Hagi și parlamentarul Lucian Lungoci

Nu este normal să plătim parcare pe bd. Tomis

Taxarea locurilor de parcare este o problemă. Nu am nimic împotrivă să plătesc într-o parcare supraetajată, unde s-a făcut o investiție, tot din banii noștri. Pe bulevardul Tomis de ce să se plătească? Pentru că mi-ai anulat o bandă de circulație? Circulam înainte și nu plăteam. Plăteam impozit pentru autoturisme. Nu a construit o parcare, mi-a anulat o bandă de circulație, plăteam pentru dreptul de a circula. Au tras niște dungi și au spus: „Băieți, începeți să plătiți!” Nu este normal. Trebuie construite parcări în fiecare cartier. Mașinile nu mai trebuie parcate pe stradă. Primăria Constanța poate răscumpăra proprietăți și construi o parcare. Așa se fluidizează și traficul.

Ne bate Dumnezeu să dărâmăm o biserică

Eu cred că întotdeauna există o cale de mijloc. Am văzut și eu scrisoarea deschisă a domnului primar către Arhiepiscopie (click AICI). De fapt, e un ultimatum și o amenințare. Tonul e deranjant, în primul rând. E un ton dur, agresiv. Nu-și are rostul. Într-adevăr, este o construcție fără autorizație. Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în Constanța în ultimii 20 de ani, știm cu toții că se porneau construcții care nu respectau legislația, nu aveau toate avizele. Luau o amendă, intrau o legalitate, se rezolva problema. Cred că și pentru cel așezământ ar trebui găsită o cale de mijloc. Nu sunt de acord cu dărâmarea bisericii. Dacă erau primar, voiam să văd dacă identific o cale legală, juridică, de a intra în legalitate. Încurcă acea construcție acolo unde e amplasată? Ne încurcă cu ceva? Dacă nu, hai să căutăm o cale de a intra în legalitate. Dacă ne încurcă, dacă vrem să extindem calea de rulare, fiind o biserică, ne bate Dumnezeu să mergem să dărâmăm acea biserică. Nu cred că e creștinește. Nu cred că vom trăi să vedem că cineva va intra cu buldozerul acolo. Dacă nu-și are locul, până și comuniștii le mutau. Eu cred că poate fi mutată.

Ne trebuia o lege privind accesul animalelor de companie pe plaje?

Nu știu dacă asta era o problemă care trebuie legiferată. Cred că președintele Klaus Iohannis ar trebui să o atace la Curtea Constituțională.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

2 comentarii la “Lucian Lungoci, deputat PSD, declarații incendiare în emisiunea „Punctul pe i”, la Tomis TV

  1. Spitalel au fost administrate 30 ani de psd. Biserica a fost ridicata ilegal pe timpul psd. Contructii haotice,la fel. Parcare pe tomis, psd a inventt-o. Si tot asa. Pe cine acuza asta?

  2. Bai lugoci, pe tine nu te bate Dumnezeu ca minti si esti ipocrit, ordinarule ? Ati facut prapad cu orasul asta 30 de ani, iar acum aruncati cu noroi in ceilalti. Voi ati facut ceva cand ati fost la guvernare ? Ati facut pe dracu…sa va ia, ati furat ca in codru bucati din oras si acum vreti sa faca astia parcari, sa cumpere terenuri, asa ? Pai terenurile alea despre care faci referire sunt la voi. Mamaia a fost furata efectiv de mazare si regimul psd, insa abia aacum incepem sa descoperim ca noua, constantenilor de rand nu ne mai apartine nimic. Cat tupeu pot sa aiba unii hoti sa strige hotii, bai lucica ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Nu s-a terminat. BA.2, o subvariantă a omicronului, poate provoca boli mai grave, pare să fie imună la două doze de vaccin și nu poate fi detectat la testele PCR

vin feb. 18 , 2022
Virusul BA.2 – o subvariantă a Omicronului – nu doar se răspândeşte mai repede decât Omicronul, ci poate provoca, de asemenea, oformă mai severă de boală şi pare capabil să contracareze unele dintre armele cheie împotriva Covid-19, sugerează noi cercetări, citate de CNN. Noi experimente de laborator realizate în Japonia […]

V-ar putea interesa și: