Ludovic Orban: „După 15 mai este posibil să redeschidem şcolile. Pe 20 mai, pe 25 mai, pe 1 iunie, când ne va permite contextul epidemiologic”

ludovic orban

Şcolile ar putea fi redeschise după data de 15 mai, în funcţie de evoluţia epidemiei, a declarat, joi, premierul Ludovic Orban.

„După 15 mai este posibil să redeschidem şcolile. Pe 20 mai, pe 25 mai, pe 1 iunie, când ne va permite, pe baza analizelor pe care le avem, contextul epidemiologic. Redeschiderea şcolilor depinde de cum evoluează dinamica infectărilor şi de reducerea la maximum a fiecărui risc pentru elevi şi studenţi de infectare cu virusul”, a afirmat Orban, la Digi 24.

Prim-ministrul a spus că nu se ia în calcul îngheţarea anului şcolar, principalul obiectiv fiind ca toţi elevii şi studenţii să finalizeze anul de învăţământ şi cei care trebuie să-şi dea examenele să poată face acest lucru.

„Niciodată nu am luat în calcul amânarea anului şcolar sau neorganizarea examenelor de capacitate, de bacalaureat. Obiectivul nostru este ca toţi elevii să finalizeze acest an şcolar. Atingerea acestui obiectiv şi modalităţile în care se vor organiza examenele, modalităţile în care vor fi pregătite toate aceste examene sigur că vor depinde de contextul epidemiologic. E o variantă în care se pot finaliza toate cursurile şi toate orele pe online şi chiar examenul să se dea pe online, e posibil să se dea examenul în alte condiţii. Sunt şi variante intermediare, de deschidere graduală a şcolilor, fără clase pline. La noi sunt mulţi elevi într-o clasă, spre deosebire de alte ţări europene şi luăm în calcul inclusiv un scenariu posibil privitor la deschiderea graduală sau la împărţirea elevilor”, a menţionat premierul.

Ludovic Orban a precizat că Ministrul Educaţiei împreună cu specialiştii lucrează la diferite variante, astfel încât elevii să termine anul şcolar, iar cei aflaţi în clasele a VIII-a şi a XII-a să susţină examenele şi să se poată înscrie la licee sau facultăţi.

Şeful Executivului a menţionat că, din datele pe care le are, vârful epidemiei se va înregistra, cel mai probabil, în intervalul 1 – 5 mai.

„Asta nu înseamnă că imediat vom scăpa de epidemie, ci după vârful epidemiei se va reduce numărul de îmbolnăviri, se va reduce răspândirea, urmând să menţinem încă o perioadă de timp comportamentul corect, utilizarea mijloacelor de protecţie, respectarea tuturor regulilor, astfel încât să putem să scăpăm cât mai repede de virus”, a mai spus Orban.

Premierul le-a cerut cetăţenilor să respecte în continuare regulile stabilite de autorităţi, chiar dacă le este greu.

Sursa: Agerpres

sprijina-jurnalismul-independent
Constanta-financiara-sigla-jpg

Articole recente

Leave a Reply

Your email address will not be published.