Lui Dumnezeu nu-i plac bisericile construite pe trotuare

Instanța a decis că o biserică din Constanța, construită fără autorizație, pe domeniul public, cunoscută și ca „biserica de pe trotuar”, trebuie demolată. Unde-i lege, n-ar trebui să fie tocmeală. În acest caz însă, Arhiepiscopia Tomisului nu dorește să pună în aplicare decizia instanței și spune că biserica trebuie să fie mutată în alt loc.

Patriarhia României a exprimat un punct de vedere referitor la acest conflict apărut între autoritățile locale ale municipiului Constanța și Arhiepiscopia Tomisului, din care înțelegem că lui Dumnezeu nu-i plac bisericile construite în spații neadecvate, nedemne de această nobilă alegere, dar și că o biserică trebuie să fie construită legal. Marginea trotuarului de pe bulevardul Tomis din Constanța nu pare cel mai potrivit loc.

„Orice edificiu sacru, cu atât mai mult o biserică, nu se înalță și amenajează decât într-un spațiu riguros adecvat, adică potrivit și demn de o asemenea nobilă alegere.

Există rațiuni practice, canonice, arhitectonice, estetice și liturgice foarte limpezi care stau la baza construirii unei biserici.

Primele dintre acestea sunt legalitatea și necesitatea obiectivă a construirii ei.

Ca orice edificiu ridicat în spațiu privat sau public, construirea unei biserici presupune  toate aprobările necesare din partea autorităților locale abilitate.

Mai ales în tumultuosul spațiu citadin, o biserică ortodoxă trebuie să fie pe cât posibil o oază de liniște, de frumusețe arhitecturală specifică splendidului stil canonic bizantin, un adecvat spațiu al reculegerii, slujirii și întâlnirii în liniște cu Dumnezeu, nu contrariul acestora. Dumnezeu, cum inspirat spune un gânditor creștin, este mai ales „Oaspetele tăcerii”, nu al infernalului zgomot produs de mașinile și mașinăriile epocii moderne.”, spune Patriarhia, prin vocea purtătorului de cuvânt, Vasile Bănescu.

Patriarhia afirmă că „orice biserică trebuie să fie ridicată cu cea mai înaltă și curată responsabilitate pastorală, bun-gust estetic și rigoare canonică, nu cu vreo suspect impură sau iresponsabilă intenție străină de toate acestea.”

Cu toate acestea, nu este de acord cu demolarea și propune relocarea.

„Evident că demolarea unei biserici, fie ea și lipsită de necesarele calități menționate mai sus, este un act tulburător și neavenit, mai ales în contextul memorial românesc traumatizat încă de demolarea bisericilor sub comunism. Pentru a evita producerea oricărui resentiment procurat de ideea de sacrilegiu și pentru a nu alimenta un zgomotos complex de persecuție, soluția mutării/ translatării (în măsura posibilului) a unui lăcaș de cult este aprioric mai bună decât punerea la pământ a acestuia.”, se arată în comunicat.

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Polaris angajează șoferi autogunoiere. Salariu: 5.000 de lei brut plus bonusuri

Fri Jun 10 , 2022
Polaris M Holding angajează șoferi în municipiul Constanța pentru autogunoiere. Salariul este de 5.000 de lei brut, la acre se adaugă bonusuri. Cei care se vor angaja vor avea și asigurare privată de sănătate, dar și tichete de masă. Doritorii trebuie să aibă permis de conducere categoriile C+E. Contractul se […]