Lupul, paznic la oi? Cine vrea să fie directorul ABADL. Miza este enormă

În România se va organiza, în curând, licitația pentru cea mai mare lucrare de infrastructură din ultimii 30 de ani. Este vorba despre etapa a doua a reabilitării plajelor, o investiție de circa un miliard de euro.

Unul dintre posturile cele mai importante în această afacere este cel de director al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, care este beneficiarul investiției. În mai s-a organizat un concurs pentru ocuparea funcției de director, concurs pe care nu a reușit nimeni să-l treacă. Procedura a fost reluată recent. Proba scrisă a avut loc pe 28 august 2017, iar pe 1 septembrie este programată prezentarea planului de management, iar pe 7 septembrie proba de susținere a interviului. Rezultatele finale vor fi afișate pe 13 septembrie.

Patru persoane au trecut de selecția de dosare. Gheorghe Babu, Hristu Uzun, Dănuț C. Ungureanu și Stelică Hagi. Primii doi au fost directori ai instituției, ultimul este acum director tehnic. Acesta din urmă s-a retras însă. În această cursă atrage atenția numele lui Dănuț Ungureanu. Pentru a înțelege de ce, trebuie să intrăm în câteva detalii.

ABA Dobrogea Litoral a implementat proiectul „Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanța și Eforie Nord”. Recepția lucrărilor a avut loc în data de 29 decembrie 2015. Dănuț Ungureanu a făcut parte, pe parcursul implementării proiectului, din echipa de supervizare a consultantului, în calitate de coordonator echipă – supervizare. În plus, pentru lotul Mamaia Sud, parte componentă a proiectului menționat, a avut și rolul de diriginte de șantier.

În cadrul proiectului, pentru lotul Mamaia Sud, constructorul a transmis o revendicare de costuri suplimentare în valoare de 13.283.842,51 lei fără TVA. Conform clauzelor contractuale, consultantul a soluționat în două rânduri revendicarea constructorului. Astfel, în data de 16.12.2015, inginerul a considerat că constructorul este îndreptățit la suma de 279.246,6 lei fătă TVA. Apoi, în data de 26.05.2016, inginerul a considerat că constructorul este îndreptățit la suma de 3.176.010,71 lei fără TVA.

Beneficiarul lucrării, adică ABA Dobrogea Litoral, a contestat ferm activitatea soluționării revendicării de cptre consultant, considerând că nicio sumă nu este justificată în cadrul documentației de revendicare.

În ambele faze ale soluționării revendicării, Dănuț Ungureanu a semnat documentele emise de consultant.

În prezent, ca urmarea documentelor semnate de Dănuț Ungureanu, ABA Dobrogea Litoral se află în litigiu cu constructorul.

Dănuț Ungureanu s-a născut în 1960, a absolvit, la 26 de ani, Institutul de Învățământ Superior Constanța, cu diplomă de subinginer, și la 35 de ani, Facultatea de Inginerie din cadrul Universității Ovidius, cu diplomă de inginer.

De ce este importantă funcția de director al ABA Dobrogea Litoral

Funcția de director al ABA Dobrogea Litoral este importantă pentru că instituția va fi beneficiarul celei mai mari investiții derulate în zonă, cu fonduri europene. Este vorba despre etapa a doua a reabilitării și consolidării țărmului Mării Negre și a extinderii plajelor, etapă care se ridică la circa un miliard de euro. Spre comparație, în prima etapă s-au investit 170 de milioane de euro. Consultant al primei etape de reabilitare a plajelor a fost firma Romair Consulting, condusă de Gheorghe Boeru. Consultant în această a doua etapă este tot Romair Consulting SRL.

Ne punem întrebarea: dacă fostul angajat al lui Boeru va fi directorul ABADL, ce se va întâmpla când constructorul va cere suplimentarea fondurilor? Când s-a întâmplat așa, în prima etapă, directorul ABADL s-a opus și nu a semnat cererea, la fel și subalternii săi, specialiștii din instituție.

Încă un amănunt interesant: studiul de fezabilitate pentru etapa a doua a fost făcut de consultant cu utilajele Van Oord, olandezii care au lucrat și la prima etapă. Deja-vu?

Boeru, reținut de DNA în 2015

În cazul în care considerați că cele de mai sus sunt speculații, vă reamintim că Gheorghe Boeru a fost reținut de către DNA, în iunie 2015, pentru în calitate de reprezentant al Romair Consulting, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de dare de mită, cumpărare de influență și evaziune fiscală. Potrivit procurorilor, începând cu anul 2010, anterior și pe parcursul derulării procedurilor de achiziție pentru contractele de servicii și lucrări ce urmau să fie încheiate în cadrul proiectului cu finanțare europeană „Reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și canalizare în județul Prahova”, în valoare totală de cu o valoare totală de 162.731.194 euro, au existat discuții și înțelegeri între mai multe persoane influente și cu importantă susținere politică, privind realizarea intereselor vizând obținerea, în mod ilicit, a unor sume de bani din plățile efectuate de către beneficiarul proiectului, S.C. Hidro Prahova S.A. Banii urmau să fie primiți, sub formă de comisioane, de la societățile agreate pe care, fiecare dintre persoanele implicate, urma să le sprijine în atribuirea contractelor prin exercitarea influenței pe care o aveau la conducerea și angajații S.C. HIDRO PRAHOVA S.A., respectiv la reprezentanții Ministerului Mediului și Pădurilor cu atribuții legate de derularea proiectului. Concret, în perioada august 2010 – aprilie 2011, în schimbul unei sume de bani, inculpatul Semcu Adrian-Emanuil, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Prahova, folosindu-se și de influența pe care o avea la reprezentanți ai conducerii SC HIDRO PRAHOVA SA Ploiești și în înțelegere cu inculpatul Boeru Gheorghe, reprezentantul SC ROMAIR CONSULTING SRL București, l-a ajutat pe acesta din urmă ca asocierea din care făcea parte să câștige la licitație un contract de achiziție publică, finanțat în majoritate din fonduri europene.
Contractul, în valoare de 25.085.000 lei, intitulat „Asistență tehnică pentru managementul proiectului, proiectare, supervizare lucrări” face parte din proiectul european „Reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și canalizare în județul Prahova” (având ca autoritate contractantă SC HIDRO PRAHOVA SA Ploiești). Pentru sprijinul acordat la obținerea contractului, în luna ianuarie 2012, Semcu Adrian Emanuil a primit de la Boeru Gheorghe suma de 100.000 euro (din totalul sumei promise de 200.000 euro).

100 de contracte publice, în valoare de 100 milioane euro

Jurnalul.ro notează că, între 2007 şi 2016, Romair Consulting SRL a primit nu mai puţin de 100 de contracte publice, în valoare de 100 de milioane de euro.

Aceeași sursă spune că:

„Gheorghe Boeru nu se află la prima aventură penală. În 2003, fostul general de aviaţie Boeru a preluat Nitramonia Făgăraş, cel mai mare producător de explozibil din această parte a Europei, pentru numai 800.000 de dolari. Afaceristul era partenerul controversatului Fatih Kesser, despre care se ştia că finanţează PKK – Partidul Muncitorilor din Kurdistan, recunoscut drept organizaţie teroristă. Kesser a fost primul mare evazionist din România, cu prejudicii de peste 100 de milioane de dolari create în anii 90. Cel care l-a şi arestat în anul 2000, pentru deturnări frauduloase de TVA, a fost procurorul Victor Ponta. Kesser scapă însă rapid de arest, preia şi falimentează alături de Boeru compania Nitramonia, după care se face nevăzut, cel mai probabil la Istanbul, acolo unde ar fi şi murit între timp.”
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Următorul articol

RATC Constanța introduce trei tipuri noi de bilete

mar aug. 29 , 2017
Pentru a veni în sprijinul călătorilor, Regia Autonomă de Transport în Comun Constanţa introduce, începând cu data de 01 septembrie 2017, trei bilete noi, așa cum anunța în exclusivitate Constanța 100% încă din 20 iulie (detalii AICI). Acestea se pot achiziţiona de la toate chioşcurile de bilete și abonamente ale […]

V-ar putea interesa și: