Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat azi că, din informaţiile preliminare obţinute de Ambasada României la Nicosia, cetăţeanul român, caomandant pe o navă aflată în portul Vassilikos, a fost reţinut în baza unei înregistrări/notificări existente pe numele său în evidenţele autorităţilor cipriote. Un reprezentant al misiunii diplomatice îl va vizita pe român şi va discuta cu autorităţile.
„Ministerul Afacerilor Externe precizează că Ambasada României la Nicosia a fost notificată, la data de 3 august 2021, cu privire la reţinerea unui cetăţean român, marinar pe o navă aflată în portul Vassilikos, Republica Cipru. Notificarea a fost făcută de un membru al echipajului, la nivelul ambasadei fiind recepţionate ulterior solicitări de asistenţă consulară atât din partea familiei cetăţeanului român, cât şi din partea companiei angajatoare”, a transmis, miercuri, MAE.
Astfel, reprezentanţii misiunii diplomatice au întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale pentru clarificarea situaţiei, pentru a obţine informaţii suplimentare referitoare la acest caz şi pentru a lua legătura în mod direct cu cetăţeanul român, demers realizat în aceeaşi zi.
„Potrivit datelor preliminare obţinute de ambasadă, cetăţeanul român a fost reţinut în baza unei înregistrări/notificări existente pe numele său în evidenţele autorităţilor cipriote. În dimineaţa zilei de 4 august 2021, un reprezentant al misiunii diplomatice s-a deplasat la locul de deţinere al cetăţeanului român pentru a-l vizita şi pentru a avea întâlniri cu autorităţile cipriote care investighează cazul”, a precizat MAE.
Sursa citată a arătat MAE precizează că reprezentanţii Ambasadei României la Nicosia menţin legătura cu autorităţile locale competente, cu familia cetăţeanului român, precum şi cu reprezentanţii companiilor implicate, fiind pregătită să ofere asistenţă consulară suplimentară, conform competenţelor legale.
Sindicatul Liber al Navigatorilor (SLN) a transmis, marţi seară, o scrisoare deschisă către premierul României, ministrul Afacerilor Externe şi ministrul Transporturilor, după ce un comandant român a fost reţinut de pe nava sa într-un port cipriot, deoarece vaporul a operat în acelaşi port anul trecut, dar în partea ocupată de partea turcă. SLN consideră că acest gest este un abuz din partea autorităţilor din Cipru, o încălcare gravă a drepturilor şi libertăţilor omului şi a legislaţiei europene.
În scrisoarea deschisă, Sindicatul Liber al Navigatorilor informa că, în 2 august, în portul cipriot Vassiliko, comandantul de naţionalitate română în vârstă de 60 de ani a fost reţinut de pe nava sa Red Garnet.
„Motivul reţinerii este acela că anul trecut nava la a cărei comandă se afla a operat în portul cipriot ocupat de partea turcă. Agentul navei din portul Vassiliko a dat garanţii că acest lucru nu se va întamplă şi că nu se mai iau aceste măsuri politico-administrative în Cipru. Cu toate acestea, am aflat cu stupoare că, fară nicio vină, comandantul a fost reţinut. Vă informăm că în conformitate cu legislaţia internaţională echipajului, navei şi încărcăturii navelor comerciale li se garantează securitatea atât timp cât nu se încalca normele şi principiile comerţului maritim. Acest act ostil noi îl considerăm ca este un abuz din partea autorităţilor din Cipru, o încălcare gravă a drepturilor şi libertăţilor omului şi a legislaţiei europene, a relaţiilor şi acordurilor bilaterale dintre România şi Cipru”, a transmis Sindicatul Liber al Navigatorilor.
SLN solicita intervenţia autorităţilor române pentru ca bărbatul să fie pus în libertate.
„Sindicatul Liber al Navigatorilor, familia şi colegii de breaslă- suntem cu toţii stupefiaţi de această măsură fără precedent în istoria de bune relaţii dintre ţările noastre. Vă rugăm aşadar să interveniţi pe toate canalele din funcţiile şi demnităţile statului pe care le deţineti pentru ca domnul comandant să fie imediat pus în libertate. El nu a facut altceva dacât să comande nava sa în deplină siguranţă către portul desemnat de destinaţie. Refuzul de a efectua voiajul indicat este egal cu deturnarea navei şi se pedepseşte foarte aspru potrivit legii”, se arăta în scrisoarea deschisă.