
Banca Transilvania a introdus în ofertă un număr de magie. Se numește „Uite cardul, nu e cardul.” L-am trăit personal.
Am fost sunat să mi se propună o super ofertă: un card Star Gold. Era, de fapt, oferta generală de pe site. Am acceptat-o. Fiul meu e minor, are un card atașat, pentru mici cumpărături. Pentru că este minor, nu este eligibil pentru un Star Gold. Am întrebat dacă poate folosi în continuare cardul obișnuit. Am fost asigurat că da.
Peste câteva zile…
Cardul copilului nu a mers la o tranzacție online. O fi o problemă de la vânzător, îmi spun. Mai trece o zi. Merge la cumpărături, alege un tricou, ajunge în fața vânzătoarei. „Cardul tău este dat dispărut de bancă”, îi spune. Am avut probabil noroc că nu a chemat Poliția.
Sun la bancă, încrezător că se va termina totul repede.
„Într-adevăr, cardul dv. a fost dat dispărut.”, îmi confirmă. De mine nu, e clar. Aflu că e o chestiune definitivă și că nu mai poate fi folosit. Soluția: să fac cerere pentru emiterea altui card. Asta înseamnă o nouă perioadă de așteptare, alt drum la bancă, altă programare online care nu se respectă, alte zeci de minute de așteptat la coadă. La numai câteva săptămâni de când l-am ridicat pe primul. A apucat să-l folosească de două ori.
Cum a fost prima dată
Prima dată n-a mers totul ca pe roate. Programările online nu funcționează bine. Mai făcusem, cu altă ocazie, pentru prima oră. Evident, au intrat în față cei care așteptau în fața ușii. Programarea online la BT e o formă fără fond. Ca să ridici un card pentru un minor trebuie să mergi cu el la bancă, nu vine prin poștă. Procedura a durat cam 20 de minute. Era ca în filmul Love Actually, când vânzătorul (Rowan Atkinson) împachetează la nesfârșit un cadou.
Victima propriului succes
Cum s-a ajuns aici? Îmi spune un director al unei alte bănci că Banca Transilvania este victima propriului succes. A ajuns să dețină cea mai mare cotă de piață din România, s-a extins prea mult, iar când se întâmplă asta – în orice domeniu – apare un fenomen: calitatea are de suferit.
În 2020, BT și-a consolidat poziția de lider anul trecut și a ajuns la o cotă de piață de aproape 18% cu active de aproape 103,4 miliarde de lei. Banca cu sediul în Cluj și-a majorat activele cu aproape 18%, mai rapid decât competitorii de la vârf, și se află pe primul loc în clasament începând cu 2018, după o creștere accelerată prin achizițiile Volksbank și Bancpost, dar și din extinderea organică a porfotofoliului. Pe locul al doilea este Banca Comercială Română, controlată de grupul Erste, care avea o cotă de piață de 14,2% și active până la 79,5 miliarde de lei, iar pe al treilea banca cu capital francez BRD, cu cotă de piață de 11% și active de 61,6 miliarde de lei.
Concluzia: băncile ar trebui să îi lase pe magicieni să se ocupe de magii.
V-ar putea interesa și: