Mai e un singur loc la ATI în tot județul Constanța pentru bolnavii de covid

terapie intensiva

În spitalele din România, luni după-amiază erau neocupate doar 19 paturi la secțiile ATI (anestezie și terapie intensivă) pentru pacienții cu COVID-19. Județul Constanța are un singur loc. În București, Cluj sau Timișoara nu mai este niciun pat liber, conform datelor oficiale.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că luni, la ora 14.00, conform datelor existente în aplicația alerte.ms, la nivel național există 1.087 de paturi ATI destinate pacienților COVID-19. Dintre acestea, 116 sunt paturi rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2 (obstetrică-ginecologie, neonatologie, cardiologie).

Potrivit datelor oficiale, la nivel național sunt libere la acest moment 19 paturi ATI pentru pacienții COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2.
În București – unde sunt avizate de DSP 237 de paturi ATI COVID – nu mai sunt paturi libere la acest moment.
Situație paturi ATI neocupate destinate pacienților COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale:

  • Arad – 1
  • Brașov -5
  • Constanța – 1
  • Iași – 3
  • Sibiu – 3
  • Tulcea – 5
  • Vaslui – 1

Autoritățile susțin că „se lucrează pentru operaționalizarea și asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI care vor fi disponibile în zilele următoare”.

„Menționăm faptul că în procesul de operaționalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiții medicale și care sunt și confirmate cu SARS-COV-2 pentru că în aceste cazuri respectivii pacienți prezintă afecțiuni grave ce pot constitui comorbidități și sunt expuși unui risc mult mai mare”, adaugă sursa citată.

De obicei, la ATI ajung pacienții nevaccinați. Iată ce spune dr. Casandra Bulescu, medic în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale “Victor Babeș” din București.

„Ultima gardă la COVID, 23 de prezentări:

20 de pacienți nevaccinați și 3 pacienți vaccinați.

Dintre pacienții vaccinați, niciunul nu are pneumonie, nu are necesar de oxigen, ci doar o infecție acută de căi respiratorii superioare, putând fi tratați fără probleme la domiciliu.

Dintre cei nevaccinați, am întâlnit două categorii: pe de-o parte insuficiențe respiratorii, cu comorbidități decompensate, iar pe de altă parte tineri fără alte boli și care se prezintă măcar cu pneumonie (dacă nu și cu insuficiență respiratorie) și care necesită internarea.

A devenit o întrebare standard în anamneză dacă pacientul este vaccinat sau nu, iar la auzirea răspunsului « nu », nu pot să nu întreb « de ce? ».

Pe lângă sfaturile primite de la diferiți « medici » împotriva vaccinului, majoritatea se teme de problemele pe termen lung aduse de vaccin. Însă nimeni din această categorie de pacienți nu se gândește la impactul pe termen lung al bolii, la sindromul de long-COVID, la morbiditatea dată de boală, în ciuda vârstei tinere pe care o au.

Mi se pare uimitor că oamenilor încă le este mai frică de vaccin decât de boală, iar unii dintre pacienți rămân cu reticență față de vaccin inclusiv când ajung conectați la oxigen. Dacă era necesar un vaccin împotriva unei boli tropicale pentru o călătorie exotică, cu siguranță nu își mai puneau atâtea probleme legate de consecințele la distanță.

În fine, a doua zi după gardă, împreună cu îndrumătoarea mea, intru la vizita din terapie intensivă unde o pacientă ce necesită un flux de 75 L O2/min ne întreabă disperată ce poate face în situația ei… Dacă se poate vaccina pentru a se vindeca.

Ei bine, vaccinul era soluția pentru a nu ajunge în terapie intensivă, și de altfel, singura soluție reală de a evita toate aceste drame pe care le vedem în fiecare zi.

Multă sănătate!”

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Accidente, inundații, incendiu - toate într-o singură oră

Mon Sep 20 , 2021
Pompierii de la ISU Dobrogea au avut parte, azi, de o oră în care au fost solicitați la nu mai puțin de cinci intervenții. La 21.13 a avut loc un accident rutier în Murfatlar, lângă magazinul 2 Pași. Un pieton a fost rănit și a avut nevoie de îngrijiri. La […]
incendiu cladire